Home » Gegratineerde spruitjes met limoenboter en pecorino
Gegratineerde spruitjes

Gegratineerde spruitjes met limoenboter en pecorino

Als kind vond ik spruitjes vies! En dus at ik jarenlang geen spruitjes. Totdat ik een keer een recept tegen kwam van gegratineerde spruitjes. Eenmaal uitgeprobeerd kwam ik er achter dat ik spruitjes dus wel lekker vond! Deze gegratineerde spruitjes met limoenboter en pecorino hebben mij van spruitjeshater in liefhebber veranderd!

Gegratineerde spruitjes

Spruitjes

Spruitjes zijn echte wintergroente, verkrijgbaar van oktober tot april. Oorspronkelijk komen ze uit het Middellandse Zeegebied waar ze al duizenden jaren worden geteeld. De bekende ‘spruitjeslucht’ krijg je vooral wanneer je de spruitjes te lang kookt. Je kookt ze in 6 minuten beetgaar (om verder te verwerken) en in 9 minuten zacht.

Spruitjes schoonmaken

Snijd het harde kontje van de spruitjes, verwijder eventueel de buitenste paar blaadjes als die er niet meer mooi uitzien en spoel de spruitjes even af onder de kraan. Of doe het gemakkelijk en koop een zak panklare spruitjes. Ik vind de kleine spruitjes (de zogenaamde ‘hotelspruitjes’ het lekkerst!

Gegratineerde spruitjes

Spruitjes gratineren

Deze gegratineerde versie met limoenboter en pecorino doet het goed als bijgerecht bij bijvoorbeeld het kerstdiner. Het recept is, afhankelijk hoeveel bijgerechten je hebt, voor 2-4 personen. Je kunt de hoeveelheden eenvoudig verdubbelen. Lekker in combinatie met bijvoorbeeld stoofperen. Desgewenst kun je de pecorino (schapenkaas) ook vervangen door Parmezaanse kaas.

Gegratineerde spruitjes

Gegratineerde spruitjes met limoenboter en pecorino

Wat heb je nodig:

Ingrediënten

  • 350 gram panklare spruitjes
  • 30 gram gezouten roomboter (+ extra om in te vetten) op kamertemperatuur.
  • Rasp van 1 limoen
  • 20 gram geraspte pecorino
  • Grof gemalen zwarte peper

Extra nodig: ovenschaal, rasp

Verwarm de oven voor op 180 graden. Kook de spruitjes in kokend water met wat zout in 6 minuten beetgaar. Giet af. Vet een ovenschaal in.

Meng de limoenrasp door de zachte boter. Doe de spruitjes in een ovenschaal en verdeel hierover de boter in stukjes en de geraspte kaas. Maak af met een paar draaien van de pepermolen.

Gratineer de spruitjes 15 minuten in de oven.

Serveer de spruitjes bij bijvoorbeeld deze heerlijke saltimbocca en aardappelgratin.

Bewaar het recept voor gegratineerde spruitjes op Pinterest:

Summary
recipe image
Recipe Name
Gegratineerde spruitjes met limoenboter en pecorino
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*