Stoofperen maken

Geen kerstdiner in onze familie zonder stoofperen op tafel. Maar ook als het geen kerst is maak ik iedereen wel blij met een heerlijke schaal stoofperen. Stoofperen maken kan op allerlei manieren. Zo maak ik die van mij!

Stoofperen maken in partjes of heel?

Voor stoofperen gebruik je Gieser Wildeman peren of Saint Rémy. Je kunt ze schillen, in vieren snijden en de klokhuizen verwijderen (best een klusje!) of je kunt ze schillen en heel laten. Ik vind hele peren altijd wat mooier ogen. En je kunt het klokhuis gewoon opeten. Je kunt de peertjes koken zonder wijn. Dus in alleen water of deels water en bessensap. Of je kunt alcohol gebruiken, zoals rode wijn of port. Zelf gebruik ik het liefste Tawny port. De alcohol verdwijnt grotendeels door het lange koken, maar nooit helemaal.

Stoofperen pavlova

Bijgerecht of toetje

Wij eten stoofperen meestal als bijgerecht. Maar je kunt het ook als dessert serveren, bijvoorbeeld met een bolletje ijs. Of maak er deze mooie stoofperenpavlova of stoofperencrumble mee! Het recept om stoofperen te maken is simpel, dus maak vooral wat extra.

stoofperen maken

Stoofperen maken

Wat heb je nodig (4 personen):

Ingrediënten

  • 8 stuks Gieser Wildeman peren
  • 100 ml rode port
  • Kaneelstokje
  • 2 eetlepels suiker
  • 1 eetlepel maizena

Schil de peren met een dunschiller, laat het steeltje zitten. Zet de peren in een pan, giet er de port bij en vul aan met water totdat de peertjes net onder staan. Doe er de suiker bij en breng aan de kook. Zet het vuur laag (een stoofplaatje is nog beter) en laat de peertjes 2-3 uur sudderen tot ze mooi rood en zacht zijn.

Haal de peertjes uit de pan en leg ze in een mooie schaal. Zet het vuur iets hoger, meng de maizena in een glas met wat water en voeg toe aan het perennat om tot een saus te binden. Serveer de peren met de saus, zowel warm als koud lekker.

Bewaar het recept om stoofperen te maken op Pinterest:

Summary
recipe image
Recipe Name
Stoofperen maken
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*