Home » Geschiedenis van beroemde gerechten #27: oester en lekkerbekje
oesters

Geschiedenis van beroemde gerechten #27: oester en lekkerbekje

Ik ben gefascineerd door de geschiedenis van ons eten. Het leek me dan ook leuk een serie te maken waarin ik de geschiedenis van beroemde gerechten en producten onder de loep neem. In dit deel van de serie: de oester en het lekkerbekje.

lekkerbekje

Geschiedenis van beroemde gerechten

Geschiedenis van beroemde gerechten - oesters

Oester

Niets roept zo’n gevoel van luxe op als het eten van een oester. En hoewel wij oesters tegenwoordig associeren met rijkdom en luxe, is dat niet altijd zo geweest. Sterker nog, oesters werden heel lang gezien als armeluisvoedsel!

Begin 16e eeuw was New York dé oesterhoofdstad van de wereld. Toen Nederland Manhattan kocht voor een schamele 60 gulden werd zij meteen ook eigenaar van de nabij gelegen oesterbanken. Zei je New York, dan zei je oesters! De oesterproductie langs de oevers van de Hudson was zo enorm groot, dat arme New Yorks gezinnen eeuwenlang leefden op een dieet van oesters.

geschiedenis van beroemde gerechten - oesters

De kilo’s schelpen hiervan dienden als ondergrond voor heel wat wegen en gebouwen. Je zou dus eerder kunnen spreken van The Big Oyster in plaats van The Big Apple!

Begin 19e eeuw kwam er door overbevissing en de sterke vervuiling van het water een einde aan de oesteroogst. En eigenlijk toen het aanbod door overbevissing daalde en de prijs navenant steeg, werd de oester interessant voor de upperclass……

geschiedenis van beroemde gerechten - lekkerbekje

Lekkerbekje

Een lekker stukje gefrituurde vis, in een deegjasje, geserveerd met remouladesaus. Lekker! Heet het daarom ook een lekkerbekje?

vis voor de poes

Vroeger werd er in Nederland veel wijting gevangen. De meeste mensen haalde daar de neus voor op en gaven het aan hun kat. ‘Vis voor de poes’ werd wijting ook wel genoemd. Om de verkoop van wijting te stimuleren besloot een vishandelaar uit IJmuiden zijn graatloze filetjes te gaan frituren en noemde het ‘een lekkerbekje’. Wellicht omdat de wijting zelf ook een lekkerbek is die zich het liefst de hele dag tegoed doet aan garnalen? Het bekte in ieder geval lekker en de verkoop steeg enorm! Zowel de naam als de vis ‘bekte lekker’.

geschiedenis van beroemde gerechten: lekkerbekje

De wijting is inmiddels schaars geworden door overbevissing. Tegenwoordig maakt men dan ook lekkerbekjes van heek, schelvis en pangasius.

Meer lezen over de geschiedenis van beroemde gerechten?

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

2 Comments

  1. Wat een leuk artikel! Heel interessant!

Laat reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*