Haal het voorjaar in huis met eetbare bloemen

Haal het voorjaar in huis met eetbare bloemen

Gastblog door Dieneke – Het is zo heerlijk om na een lange winter het voorjaar weer in te gaan. De temperatuur eindelijk weer boven de 10 graden, de zon….en natuurlijk de vrolijk gekleurde bloemen. Ik word daar altijd heel blij van. Laatst kocht ik bij een Turkse supermarkt een bakje sla met daarin bloemetjes, dat vond ik zo leuk. Bloemen in een vaas op tafel staan al gezellig maar hoe leuk staat het om door of op een gerecht eetbare bloemen te verwerken. Echt geweldig!

Salade met eetbare bloemen

Eetbare bloemen

Anne-Marie heeft al eens een pasta gerecht met eetbare bloemen gemaakt. En koekjes. Hierdoor werd ik nog nieuwsgieriger naar eetbare bloemen en ben eens na gaan kijken welke bloemen hier nu geschikt voor zijn. Want, net als paddenstoelen, zijn natuurlijk niet alle bloemen geschikt voor consumptie.  Best veel bloemen zijn eetbaar, dit betekent echter niet dat ze ook allemaal lekker zijn. Al is dat natuurlijk persoonlijk. En de ene bloem heeft meer smaak dan de ander. Het is meestal zo dat jonge bloemen lekkerder smaken dan oudere (die kunnen wat bitter zijn).

espresso-choco mousse met eetbare bloemen

Welke bloemen kun je nu wel eten en welke niet?

Bloemen van alle keukenkruiden (bijvoorbeeld basilicum, selderij enz.) zijn eigenlijk altijd eetbaar. Deze hebben ongeveer dezelfde smaak als het blad van de plant. Ook de bloem van de courgette plant, dit zijn mooie grote gele bloemen, kun je eten. Heel bekend is natuurlijk lavendel, met z’n prachtige paarsblauwe bloemetjes. Maar bijvoorbeeld ook Chinese anjers – met een kruidige kruidnagelsmaak, driekleurige viooltjes – met een sla-achtige smaak, madeliefjes – met licht bittere kruidige smaak en de Oost-Indische kers – met de smaak van radijs zijn eetbare planten. Keuze genoeg.  Op Permacultuurnederland.org – vind je een hele lijst met eetbare bloemen. Hier staat beschreven hoe ze smaken, in welke gerechten je ze kunt verwerken en welke geneeskrachtige werking de bloemen hebben. Heel interessant!

Kopen of kweken

Wil je eetbare bloemen in een gerecht gaan verwerken dan kun je deze kopen bij de groenteboer of online – bijvoorbeeld bij EAT ME of Bloombites, zij hebben een groot assortiment. Gebruik nooit zomaar bloemen uit een boeket of van de bloemist, deze zijn eigenlijk altijd bespoten. Je kunt ze natuurlijk wel zelf kweken –  check hiervoor wel even de lijst met eetbare bloemen & planten.

salade met eetbare bloemen

Voorjaarssalade met bloemen

Zelf heb ik een heerlijke voorjaarssalade gemaakt met eetbare bloemen. Hiervoor heb ik bloemen van de tuinanjer (Diantus Caryophyllus) gebruikt.

Nodig voor een salade voor 4 personen:

  • 50 gram spinazie
  • 40 gram veldsla
  • 1 sinaasappel – geschild en in stukjes
  • 250 gram Turkse feta –in stukjes
  • 1 avocado – in stukjes
  • 250 gram cherry tomaatjes – doormidden snijden
  • Half potje zongedroogde tomaten – uit de olie en in stukjes snijden
  • Eetbare bloemen

Strooi er eventueel nog wat pijnboompitjes over.

espresso-choco mousse met eetbare bloemen

Espresso-choco mousse

Naast het gebruik van eetbare bloemen door een gerecht kun je ze ook gebruiken als eetbare garnering. Hierbij gaat het meer om het decoratie-effect dan om de smaak. Ook hiermee ben ik aan de slag gegaan en heb een heerlijke espresso-choco mousse gemaakt geserveerd in kopjes van mijn oma, gedecoreerd met driekleurige viooltjes.

Wat heb je nodig (ongeveer 8 kopjes of4 ‘normale’ toetjes schaaltjes):

  • 400 ml slagroom
  • 125 gram bruine suiker
  • 3 eetlepels Grand Manier likeur
  • 2 grote eieren, opgeklopt
  • 1 zakje instant espressopoeder
  • 200 gram pure chocola, in stukjes
  • Eetbare bloemen

Verwarm – au bain-marie – al kloppend de slagroom met de suiker, cacao, likeur, espresso poeder en de eieren. Doe dit tot het geheel dikker wordt, voeg dan de chocoladestukjes toe en deze al roerend smelten. Verdeel dan de mousse over de kopjes en laat het, in de koelkast, een nachtje opstijven.

Versier de mousse met een dotje stijfgeslagen slagroom met daarop een eetbare bloem (en evt een blaadje munt)

Het effect van de eetbare decoratie vind ik heel schattig.

Summary
recipe image
Espresso-choc mousse
Anne-Marie Schuster
Published On
Preparation Time
Total Time

Ook leuk om te lezen:

4 Comments

  1. Onzettend leuk, en wat heb je die mousse mooi geserveerd! Ik krijg gelijk zin om het ook te proberen.
    Bedankt voor de tip waar je eetbare bloemen kunt kopen. Ik wil altijd nog eens een geleipudding met bloemen erin maken!

    Josephine recently posted…..Nominatie voor Liebster Award en historische blogpraat
    https://www.myinnervictorian.nl/historische-blogs-liebster-award/

  2. intressant om te lezen! ik vind het altijd leuk dit soort dingen en ik vind ze lekker ook!! heb het 2 keer gegeten en dat viel in de smaak 😀
    Rachel recently posted…Meiden nieuwe iphone, iedereen happy.. #VLOGMy Profile

  3. Leuk dat je al eerder eetbare bloemen hebt gegeten. Bij mij vielen ze ook in de smaak…en het staat zo leuk in een gerecht.

  4. Dank je, Josephine. De chocolademousse is ook nog erg lekker
    Een geleipudding met bloemen lijkt mij ontzettend leuk. Denk dat die super mooi zal staan op een gedekte tafel 😉
    Ben heel benieuwd naar het resultaat. Succes!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

CommentLuv badge