Home » Zelf taugé kweken
Zelf taugé kweken

Zelf taugé kweken

Zelf taugé kweken is niet alleen super leuk om te doen, het is ook nog eens ontzettend lekker. Veel lekkerder dan taugé die je in de supermarkt koopt. Zo knapperig en vers! Bovendien is het zelf kweken eenvoudig en goedkoop. Met een zak mungbonen van 400 gram kun je maanden vooruit! 

Zelf taugé kweken

Zelf taugé kweken

Om zelf taugé te kweken heb je gedroogde mungbonen nodig. Die koop je bij de toko, natuurwinkel, notenwinkel of een grote AH. Let alleen even op dat je hele bonen koopt, en geen gespleten. Een zak van 500 gram mungbonen kost gemiddeld 2 a 3 euro. Voor het kweken van een flinke portie taugé heb je 30 gram nodig. 

Zelf taugé kweken
Mungbonen dag 1 vs. taugé dag 4

Kweekpot

Voor het kweken van taugé kun je een speciale kweekpot kopen. Maar met een beetje fantasie maak je er zelf een. Ik gebruikte bijvoorbeeld een grote plastic pot waar marshmallows in hebben gezeten. Belangrijkste is dat er voldoende ruimte is (ca. 1 liter), je de pot kunt afsluiten met een deksel en dat je gaatjes in de deksel kunt maken. Zoals deze pot van HEMA of deze van Xenos. Boor (of prik met een schroevendraaier) ca. 10 gaten in het deksel zodat overtollig water kan weglopen. Verder heb je een donkere plek nodig met een vrij constante temperatuur van rond de 20 graden (ik zet de pot in een keukenkastje).

Zelf taugé kweken

Wellen

Vul de pot met 30 gram gedroogde mungbonen. Voeg hier een liter water aan toe en zet ca. 12 uur donker weg. De bonen gaan nu wellen. Na 12 uur giet je het water af, spoelt de bonen om met schoon water en zet de pot met de deksel dicht – op zijn kop – op een schaaltje zodat overtollig water er uit kan lekken. Zet weer donker weg.

Spoel de gekiemde bonen 2-3 keer per dag om met schoon water zodat er geen bacteriegroei kan ontstaan. Gooi ook het weggelopen water weg. De losgekomen groene velletjes kun je ook weghalen.

Na vier tot vijf dagen zit de pot boordevol verse taugé. Spoel nog een keer om en bewaar in een afgesloten zak of bak in de koelkast.

zelf taugé kweken

Taugé bewaren

Je kunt de verse taugé ca. 2-3 dagen bewaren in de koelkast. Je kunt de taugé ook invriezen. Blancheer de taugé dan eerst 1-2 minuten in kokend water. De taugé blijft in de diepvries lang goed maar is wel wat minder knapperig.

Pad Thai met garnalen

Taugé bereiden

Gebruik je de taugé rauw (in bijvoorbeeld een salade of gado gado) dan is het verstandig de taugé een minuutje te blancheren in kokend water. De taugé is dan nog steeds knapperig maar je voorkomt eventuele besmetting met bacteriën. Bak je de taugé mee in een gerecht (zoals deze heerlijke pad thai met garnalen of in de nasi goreng) dan kun je de groente ca. 2 minuten aan het einde van de kooktijd toevoegen en meebakken of wokken.

Gezonde kiemgroente

Taugé is een zogenaamde kiemgroente, jonge net ontkiemde plantjes. Kiemgroente worden tot de groente gerekend en bevatten veel vezels en voedingsstoffen als vitamine B en C. Ook is het rijk aan mineralen, zoals koper, fosfor en ijzer. Het bevat 22 kcal per 100 gram.

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

2 Comments

  1. Hallo Anne Marie,

    Ik heb je bereiding handleiding om taugé te maken gekopieerd en ga binnenkort aan de slag om zelf taugé te maken met de mungbonen.

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*