canederli met beurre noisette

Canederli met beurre noisette

Waar ik in Oostenrijk enorm kan genieten van knödel met pfifferlingen (cantharellen), zo geniet ik in Zuid-Tirol in Italië van canederli. Canederli zijn feitelijk hetzelfde als knödels, alleen worden ze daar vaak geserveerd met bruine boter en geraspte Parmezaanse kaas. Waanzinnig lekker! Zo maak je zelf deze canederli met beurre noisette.

canederli

Canederli of knödel

Canederli of knödel worden gemaakt van oud brood, melk en ei. Plus natuurlijk smaakmakers als peterselie en nootmuskaat. Vaker worden er allerlei variaties gemaakt, waarvan de bekendste wel zijn met spek en/of ui. Ook at ik in Italië een aantal keer ‘tris de canederli’, ofwel drie soorten canederli. Soms gekleurd (met biet of spinazie) en soms met verschillende (vlees)vullingen. In dit recept maak ik basis canederli, waaraan je natuurlijk allerlei lekkers kunt toevoegen!

Osteria Ciastel

Beurre noisette

Beurre noisette, letterlijk vertaald ‘hazelnootboter’, is gesmolten boter waarbij de eiwitten bruin kleuren, wat resulteert in een hazelnootachtige smaak en geur. Je kunt hiermee ook heerlijke luchtige bruine boter voor op een stokbroodje maken. Verslavend lekker! In deze video zie je precies hoe je beurre noisette maakt. 

canederli met beurre noisette

Canederli met beurre noisette

Wat heb je nodig (bijgerecht voor 4 personen of hoofdgerecht voor 2):

Ingrediënten

  • 300 gram oud wit brood
  • 200 ml. melk
  • 2 eieren
  • 1 eetlepel fijngehakte verse peterselie
  • zout en peper
  • Snufje nootmuskaat
  • 75 gram ongezouten roomboter
  • versgeraspte Parmezaanse kaas

Scheur of snijd het brood in stukjes. Doe in een kom en overgiet met de melk. Laat een half uurtje staan zodat alle melk goed in het brood trekt. Kneed tot een geheel en knijp goed uit, de overtollige melk kun je afgieten. Klop de eieren los en voeg toe en kneed tot een geheel. Breng op smaak met zout, peper, nootmuskaat en de fijngehakte peterselie. Zet ca. twee uur in de koelkast.

Maak met natte handen ballen van ca. 5 cm doorsnede. Is het mengsel te nat, voeg dan wat bloem toe. Is het te droog, voeg dan een klein scheutje melk toe.

Breng een grote pan water aan de kook en kook de canederli in 20 minuten gaar.

Snijd tegen het einde van de kooktijd de boter in stukjes. Doe ze in een steelpan met bij voorkeur een licht gekleurde bodem, zo kun je goed het bruiningsproces in de gaten houden. Smelt de boter op middelhoog vuur terwijl je continue roert. Wanneer de boter begint te verkleuren en naar hazelnoot ruikt, haal je de pan van het vuur en giet de boter in een kommetje. Je kunt de boter eventueel door een zeef halen om de losse bruine bestanddelen te verwijderen.

Serveer de canederli met de beurre noisette en versgeraspte Parmezaanse kaas.

Bewaar het recept voor canederli met beurre noisette op Pinterest:

Canederli

Summary
recipe image
Recipe Name
Canederli met beurre noisette
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*