Home » My happy kitchen leest: ‘Smaak’
Smaak van Jeroen Thijssen

My happy kitchen leest: ‘Smaak’

De wereld van de smaak is een fascinerende. Want waarom is de één lyrisch over sushi en moet de ander er niets van hebben? En wat zijn de beste smaakcombinaties? Het boek ‘Smaak, waarom we proeven wat we proeven’ stond dan ook hoog op mijn verlanglijstje. Ik heb ’t gelezen en vertel je er alles over. Lees je mee?

Smaak van Jeroen Thijssen

Wat is het?

“Smaak, waarom we proeven wat we proeven” is geschreven door culinair journalist Jeroen Thijssen. Jeroen schreef meer dan 14 jaar culinaire artikelen voor Trouw en schrijft o.a. voor Kassa en Foodies. In Smaak deelt hij klassieke opvattingen, nieuwe inzichten en de meest actuele kennis over voeding en smaak. Hij legt uit hoe wij proeven en wat smaak eigenlijk is. Hoe komt het bijvoorbeeld dat de mens een voorkeur heeft voor zoet en wat betekent dat voor onze gezondheid? Na het lezen van dit boek smaakt niets meer hetzelfde! Aldus de achterflap…

Smaak,uitgeverij Nieuw Amsterdam
Softcover, 175 blz
€ 19,99

En, is het wat?

In eerste instantie moest ik me een beetje door dit boek heen worstelen. Smaak is vooral een ‘culinair-technisch’ boek, met heel veel inzichten in de fysieke en psychologische processen, historische achtergrondverhalen en scheikunde. Toch bleef het verhaal mij pakken en laveerde ik al lezende behoedzaam door de – mij iets te scheikundige – stukken door.

De basis van het boek vormen de vier oorspronkelijke hoofdsmaken zoet, zoet, zuur en bitter. Plus natuurlijk de meest recente smaakontdekking: umami. Of zijn er nog meer smaken te definiëren?

Het boek is wellicht wat minder onderhoudend maar niet minder leerzaam. Waarschijnlijk wist je al dat het woord ‘salaris’ afstamt van het zoutrantsoen (het salarium, sale is Latijn voor zout) dat Romeinse soldaten uitbetaald kregen boven hun soldij.   Maar wist je bijvoorbeeld ook dat zout gebruikt wordt om bitter te onderdrukken? De Romeinen deden zout op hun groente om de smaak ervan te verzachten. Daar komt dan ook de oorsprong van ons woord salade vandaan.

Smaak is het perfecte boek voor culi’s die echt meer willen weten over het historie en het heden van smaakbeleving!

Voor deze review heb ik producten toegestuurd gekregen. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

4 Comments

  1. sunny mama

    Voordat ik het hier las, had ik nog nooit van ‘umami’ gehoord, dus meteen even wat meer over opgezocht. Ik neem het aan dat dit een van de basissmaken is, maar me baserend op de info die ik erover las, zou ik misschien toch de neiging hebben om deze smaak gewoon onder ‘zout’ te classificeren.

  2. FabulousHeidi

    Dit lijkt me een interessant boek, ik houd van dat soort boeken! Ik kan me voorstellen dat je er even doorheen moet worstelen maar dat soort weetjes kunnen mij enorm boeien. Ik weet wat een aantal dingen wat je zegt voor een culi is zo’n boek denk ik wel een musthave als ik dit zo lees 🙂

  3. Klinkt erg interessant! Ik ga het boek eens opzoeken. Op mijn opleiding neuropsychologie hebben we dit onderwerp ook wel eens behandeld.

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*