Home » Het duurste eten ter wereld
duurste eten ter wereld - saffraan

Het duurste eten ter wereld

Toen ik laatst bij de Makro tussen de kruiden aan het snuffelen was, zag ik dat de saffraan en vanille verpakt waren in zo’n hard plastic beveilingsbox. Zo’n vreemd gezicht daar tussen de kaneel en paprikapoeder! Maar aan de andere kant ook niet gek, want deze behoren tot het duurste eten ter wereld. Ik ging op onderzoek uit!

Het duurste eten ter wereld

vanille

Vanille

Door teleurstellende oogsten en criminaliteit is de vanille (die vooral op Madagascar groeit) schaars geworden. De kiloprijs ligt op zo’n 750 euro, wat neer komt op 4 euro per stokje! Ik heb gelukkig vorig jaar uit Indonesië veel meegenomen.

duurste eten ter wereld - kobe rundvlees

Kobe rundvlees

Dit heerlijke stukje rundvlees uit Japan van de Wagyu-koe en wordt volgens eeuwenoude tradities (op)gevoed. De koeien werden oorspronkelijk gemasseerd omdat ze vrijwel niet naar buiten konden in Japan. Om toch de bloedsomloop te stimuleren werden ze dus noodgedwongen gemasseerd. Hierdoor werd het vet veel beter verdeeld wat de smaak van het vlees ten goede kwam. Voor een kilo betaal je gemiddeld 900 euro

Saffraan

Je hebt er gelukkig maar weinig van nodig bij het koken. Voor een kilo saffraan betaal je namelijk zo’n 4500 euro! Waarom zo duur? Saffraan moet met de hand worden geplukt. Voor een kilo saffraan moeten van zo’n 150.000 saffraankrokussen delen van de stampers (stijlen en stempels) worden geplukt.

Witte truffel

Nog duurder dan de heerlijke zwarte truffel is de witte truffel. Asperges noemen wij weleens het witte goud, maar die titel is toch echt voorbehouden aan de witte truffel. Witte truffels zijn zeldzaam en worden door varkens en honden opgezocht in o.a. Noord-Italië en Kroatië.  De witte truffel is ook de enige truffelsoort die zich niet laat kweken. De prijs wisselt per seizoen, het afgelopen seizoen was dat 2900 euro per kilo.

kopi luwak

Kopi Luwak koffie

Over deze bijzondere koffie gemaakt van uitwerpselen van de civetkat schreef ik al eerder een artikel. Omdat er nu veel civetkatten in gevangenschap worden gehouden voor deze koffie is de prijs wel gedaald. Je betaalt nu tussen de 200 en 600 euro per kilo.

Blauwvintonijn

Zeldzaam maakt geliefd. En dus duur! De blauwvintonijn wordt met uitsterven bedreigd. Niet meer op vissen dus, maar dat moet je niet tegen de Japanners zeggen. Afgelopen jaar werd een recordbedrag betaald voor een blauwvintonijn: 2,7 miljoen euro. Wat neerkwam op 10.000 euro per kilo! Die weer werd verwerkt in (vast hele dure) sushi.

Almaskaviaar

Iedereen weet wel dat kaviaar duur is. Maar ook binnen de categorie duur heb je nog duurder! Almas is de meest exclusieve en duurste kaviaar ter wereld. Afkomstig van de Beluga steur, geserveerd in een gouden blikje.Met een prijs van 45.000 euro per kilo is dit toch echt wel het duurste levensmiddel ter wereld! Al verkrijgbaar gelukkig vanaf 10 gram, prijs is op aanvraag!

Bewaar het duurste eten ter wereld nu op Pinterest:

Pinterest pin duurste eten ter wereld

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

3 Comments

  1. Ik heb een keer een programma/aflevering gezien over waarom vanille in het algemeen zo duur is. Ze kunnen vanille maar 1 dag in het jaar oogsten, op een heel specifiek moment. Ook is vanille verbouwen enorm arbeidsintensief.

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*