Home » Uit de moestuin: na regen komt…nog meer regen
Kees met bontmuts

Uit de moestuin: na regen komt…nog meer regen

Door gastblogger Ellen Rebel – De herfst heeft zijn intrede gedaan. De kachel is al een keer opgestookt, het wordt sneller donker, de kippen gaan al vroeg op stok en als je in de morgen het hok open wil doen om half acht, hoor je ze denken: “ja dag, wij ‘draaien’ ons nog even om, veel te vroeg!!”. Zoals je op de foto hierboven ziet, een van de nazaten van poes Loes is klaar voor het koudere weer. Ook in de moestuin merk je dat je dat het seizoen afloopt. Enige weken geleden heb ik nog sla en andijvie gezet, zowel voor eigen gebruik maar ook voor de parkieten en kippen. Er staan nog spruiten en de boerenkool moet nog even groeien. Niet dat je nu tijd hebt om met een boek op de bank kan gaan zitten, nee er is nog genoeg te doen in de tuin. Wat er nog te doen staat, lees je later naar aanleiding van de rondgang door de tuin met goeroe Esmeralda.

Frambozen uit de moestuin

De voedseldroger maakt overuren

De afgelopen twee weken heeft de voedseldroger wederom overuren gemaakt. Gelukkig hebben we aardig wat zonnepanelen op het huis.  Een paar opmerkelijke dingen wat ik met jullie wil delen: voor een van de buurvrouwen in de straat heb ik frambozen gedroogd. Na 20 uur in de droger heb je nog steeds mooie vruchtjes die een hele lekkere bijzondere structuur hebben. Het zijn net (ietwat zure) snoepjes, maar het smaakt toch naar framboos. Je kunt ze ook mooi gebruiken voor decoratie op een taart.

Bij de potjes cherrytomaatjes, die ik tijdens de hitte al door de zon had laten drogen en op olie had gezet en in de koelkast stonden, leek het of ze aan het schiften waren. Tip van een van de buurmannen: “Zet het buiten de koelkast, doen de Italianen ook”. Nou dat was een gouden tip want binnen een uurtje kon ik weer door het potje kijken. Fijn dat we zoveel buren hebben met kennis van zaken want ik stond op het punt het weg te gooien!

chili en olie

De Haagse Markt (of Mart?)

“Schoonzoon” Sander had op De Haagse Markt chilipepers en knoflook gekocht. Deze had hij thuis eerst op de barbecue gerookt en in mijn voedseldroger heb ik ze gedroogd en later tot chilipoeder en knoflookpoeder vermalen. Als het goed is, zijn we in de garage van onze muizen af, want de knoflookgeur was enorm intens.
Zelf ben ik deze week ook weer een keer naar De Haagse Markt geweest. Het was mijn beleving, dat het daar goed geregeld was qua coronamaatregelen. Eén ingang, éen looprichting, niet al te druk. Na het scoren van mijn cherrytomaatjes ben ik gelijk vertrokken. Deze thuis gelijk in de voedseldroger gestopt met wat tenen knoflook. Nadat het gereed was heb ik de ene helft op olijfolie gezet en de andere helft geseald.

Gesealde tomaatjes

Persoonlijke coach

Twee weken geleden kwam Esmeralda met mij een rondje tuin doen. Het was een prachtige dag. Met af en toe een onderbreking voor een bak koffie in de zon ben ik ontzettend veel te weten gekomen. Maar mijn to-do lijstje is ook aardig volgelopen met klussen die ik de komende weken moet gaan doen. Logisch want het seizoen loopt ten einde en moet je gaan zorgen dat de tuin opgeruimd wordt en planten en struiken gesnoeid worden. Onder andere de geraniums in de bakken rond het huis. Deze heb ik inmiddels uitgedund en heb ik met alle stekken weer anderen blij mee kunnen maken.

Een leuke tip die ik met jullie wil delen: de blauwe bloemetjes van de Borage/komkommerkruid kun je heel leuk in een ijsblokje doen. De bloemetjes kun je eten en het ziet er heel erg leuk uit. Zie onderstaande foto. Ik lees net dat je er ook weer niet te veel van moet eten, want dat is weer niet goed want dan raken je lever en hart geprikkeld. Maar dat geldt voor alles, nooit te veel…

ijsblokjes met bloemen

Een monnikenklus

Afgelopen week heb ik moed verzameld jam te gaan maken van de rozenbottels die ik van vrienden uit Oudewater had gekregen. Een tijdrovende klus want je moet de rozenbottels ontdoen van hun pitjes. Een paar weken geleden had ik ze stuk voor stuk ontdaan met de pitjes echter was dat geen doen. Nu heb ik ze na het koken in een fruitfilter van de blender gedaan. Het maken van ca. zeven potjes jam en drie flesjes sap heeft mij wel een aantal uurtjes gekost. Wist je trouwens dat Roosvicee al stamt uit de jaren 50 en de gezonde vruchtensiroop van rozebottels is ontstaan in 1956 omdat fruit en groente in die tijd schaars was en rozenbottels vol vitamine C zitten.

Rozenbottels uit de moestuin

Moestuinplan

Vandaag heb ik alweer na zitten denken over volgend seizoen. Wat wil ik volgend jaar gaan oogsten? Wat ging goed? Wat ging minder goed? Wat hebben we veel gegeten? Wat heb ik verbouwd en hebben de kippen alleen maar van gegeten? De komende weken ga ik hier verder over nadenken en ook hoe de moestuin volgend jaar anders ingedeeld moet gaan worden want je kan de producten volgend jaar niet op de zelfde grond neer gaan zetten, de z.g. teeltwisseling. Als je het op de zelfde plek blijft zetten geef je bepaalde ziektes en plagen de kans om zich sterk te ontwikkelen. Ik ga ook al mijn zaden voor volgend jaar bestellen. Op advies van Esmeralda biologische zaden bij De Bolster, voor een succesvolle teelt.

schets tuin

Leuk uitje in het verschiet

Komende week ga ik voor mijn verjaardag met mijn moestuinbuurvrouw naar Villa Augustus in Dordrecht waar je behalve heerlijk schijnt te kunnen lunchen ook kunt genieten van de moestuinen achter de Villa. In mijn volgende blog zal ik jullie hierover bijpraten. Ik heb er zin an!

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

One Comment

  1. Je bent er naar druk nee, maar je geniet ervan. Wat komt er veel bij kijken om goed te moestuinieren zeg. Succes met de laatste werkzaamheden in de tuin en net de voorbereidingen voor het nieuwe seizoen. Daarna lekker met een boek op de bank!!

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*