Home » Unboxing regionale specialiteiten Drachten editie!
regionale specialiteiten Drachten

Unboxing regionale specialiteiten Drachten editie!

Het begon allemaal met een gember likeurtje van Van Kleef. Waar blogger Northflix wel oren naar had. Natuurlijk wilde ik deze Haagse specialiteit wel naar Friesland opsturen! Al snel kwamen we – haast tegelijkertijd – op het idee om voor elkaar een pakketje samen te stellen met regionale specialiteiten. En deze naar elkaar op te sturen. Want echte post is – en blijft – cool! Vandaag de unboxing van de regionale specialiteiten Drachten editie. Benieuwd wat Northflix heeft ontvangen uit Den Haag?

regionale specialiteiten Drachten

Regionale specialiteiten Drachten

Dat dit het juiste pakketje was, daar hoefde ik niet over te twijfelen. Ingepakt in pakpapier van de Friese vlag, een behoorlijk zware doos. Uitpakken maar!

goodies uit Duitsland

Naast de regionale specialiteiten was Northflix zo lief geweest om er wat goodies uit Duitsland in te doen. Ze weet dat ik dol ben op dit soort dingen, dus hoe lief is dat! Lekkere maskertjes, doucheschuim en lippenbalsem in watermeloensmaak (mijn lievelings!).

regionale specialiteiten Drachten

Bier!!

In de doos zaten twee lokale biertjes: Een Drachtster Pale Ale van Noarder Dragten en een Koningshert. Heerlijk, ik hou wel van een biertje op zijn tijd. En dan vooral een weizen, zoals die van Koningshert. Volgens de omschrijving heeft het biertje een ‘vrij fruitig aroma, met een geur van banaantjes, maar ook een vleugje zuur in de afdronk’. En verdraaid, dat klopte ook nog. Goede proevers, die Drachtenaren (Drachtenezen?).

regionale specialiteiten Drachten

Zoet

Van de Fryske dúmkes was ik ook erg gecharmeerd. Heerlijk die combi van hazelnoten, amandelen en anijs. Veel mensen denken dat de naam (dúm- duim) slaat op de vorm van het koekje, maar volgens Northflix gaat in Drachten het verhaal dat de bakker zijn duim in het nog zachte deeg drukt om zo zijn handtekening achter te laten.

Van de Fryske Sûkkerbôlle – ofwel Fries suikerbrood – bakte we op aanraden van Northflix wentelteefjes. En dat smaakte naar meer. Veel meer!

regionale specialiteiten Drachten

Daarnaast zat er in het pakket nog een heerlijke vier vruchten jam van Carolien, die haar waren verkoopt via Jouw Marktkraam in Drachten. En een vlierbessensiroop van Mieps Moeswinkel uit Leek. Heerlijk door bijvoorbeeld een glaasje prosecco, maar water mag ook!

regionale specialiteiten Drachten

Kaas en worst

 Meer nog dan met zoet, maak je mij blij met kaas en worst. En die zaten gelukkig ook in het pakket!

De riperkrister tsiis (tsiis is Fries voor kaas) komt van kaasboerderij De Gelder en bevat bieslook, selderij en knoflook. Een heerlijke kaas voor bij een glas droge witte wijn. De Tynjetaler kaas van deze boerderij is overigens in 2009 verkozen tot lekkerste boerderijkaas van Nederland!

Kaas combineert natuurlijk het beste met een lekker stukje droge worst, in dit geval een originele turfgerookte Friese worst uit St. Annaparochie. De Drentse droge worst is en blijft mijn favoriet, maar deze mag er ook zeker wezen.

Geslaagd experiment

Wat een leuk en geslaagd experiment. Zowel om een pakket met regionale specialiteiten samen te stellen (zoveel lekkers uit Den Haag!) als om te ontvangen. Voor herhaling vatbaar dus. Of voor andere bloggers om te kopiëren!

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

10 Comments

 1. Wini.schuster@kpnmail.nl

  Ziet er allemaal heerlijk uit, leuk idee om wentelteefjes van het suikerbrood te maken.
  Lijkt me erg lekker ook maar eens proberen.

 2. Wat een ontzettend leuk idee! Ziet er lekker uit allemaal en ik herken idd ook het nodige. Leuk om te zien dat we per streek/stad zoveel mooie specialiteiten hebben!

 3. zo dat ziet er leuk en lekker uit 😀 en suikerbrood oooohhh niet aan te slepen af en toe hier hahah

 4. Ik zag het al bij Northflix. Echt een ontzettend leuk idee en zulke heerlijkheden!

 5. Wat een superleuk idee en wat een hoop lekkers heb je gekregen zeg!

 6. Wat fijn dat jij – net als ik met jouw pakket – er zo blij mee was!
  Ik heb laatst bij een restaurantje suikerbrood pudding gegeten. Super machtig, maar wel erg lekker.
  Meestal ben ik ook meer een hartige eter, maar man… Wat was jouw fudge heerlijk!
  Thanks voor de leuke swap!

  • Nogmaals graag gedaan en ook jij bedankt! Ik zal binnenkort het recept voor de fudge online zetten. Is namelijk heel erg makkelijk om te maken (of verraad ik nu het geheim van de smid…).

 7. Hihi zo leuk dit! Echt een goed idee om te ruilen! Je brengt me op ideeën Anne-Marie! Ik ben deels Fries maar veel ken ik niet hoor. Op wat woordjes en sommige eetproducten na hebben mijn mem en beppe me niet meer meegegeven. Dat suikerbrood is overigens echt zo lekker!

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*