Home » Women in foodbusiness -DECO Bites
Deco bites

Women in foodbusiness -DECO Bites

Ik heb ontzettend veel bewondering voor vrouwen die hun droom volgen en de stap durven te nemen om voor zichzelf te beginnen. Niet meer werken voor een baas, maar zelf je eigen foodbusiness runnen. Van een succesvol foodblog tot een thuisbakkerij of catering voor feesten en partijen. Wie zijn deze vrouwen, hoe zijn zij tot die stap gekomen, waar dromen zij van en welke tips geven ze je mee? Je leest er over in de serie ‘Women in foodbusiness’. In deze aflevering lees je het verhaal van Dieneke van D E C O bites. NB: Dieneke is ook gastblogger van My happy kitchen!

D E C O bites

Women in foodbusiness: D E C O bites

Dieneke

Wie ben en wat doe je?

Ik ben Dieneke van der Waal (51) en woon samen met Dick Vrolijk en hond Noor. Wij wonen in Den Haag vlakbij Kijkduin. Sinds januari heb ik een cateringbedrijfje D E C O bites. Hiermee verzorg ik planken met borrelhapjes, luxe fingerfood en lunches. De hapjes en gerechten die ik serveer zijn zoveel mogelijk homemade. Ik maak alles zelf, van taarten tot soepen en pesto. Als het nodig is verzorg ik ook de aankleding van de gelegenheid, dus bijvoorbeeld tafels mooi opdekken en versieren van de ruimte.

D E C O bites

Wanneer en waarom besloot je ‘ik begin voor mijzelf’?                

Eigenlijk werk ik al jaren voor ‘mezelf’ maar deed dit altijd naast een baan in loondienst. Eerst heb ik, naast mijn baan in de kinderopvang, een aantal jaar als freelancer gewerkt. Toen ik bij De Haagse Hogeschool werkte ben ik er een bedrijfje naast begonnen. Zoals zoveel mensen die al jaren een baan hebben, wilde ik ook graag eens iets anders, bij voorkeur interieurstyling. Tijdens de cursus die ik toen ben gaan volgen kreeg ik het idee om een woonwinkel in een antikraakpand te beginnen. Onverwachts kon ik meteen heel goedkoop een winkelpand huren, dus een maand later ging mijn winkel open. Ik bleef drie dagen werken en drie dagen was de winkel open. Na twee jaar moest ik uit het pand en heb toen mijn winkel verplaatst naar de Woonstore (soort Loods 5) in Rotterdam.

Na twee jaar ben ik ‘echt’ zelfstandige geworden want toen opende ik (samen met een compagnon) een lunchroom in Scheveningen. In de lunchroom was tevens een hoek voor de woonwinkel gecreëerd.

Met D E C O bites kan ik het koken en stylen combineren. Een soort foodstyling.

In de lunchroom heb pas echt leren koken. Iets wat ik heel leuk ben gaan vinden, zeker het bedenken en uitproberen van nieuwe gerechten. Begin dit jaar heeft mijn compagnon de lunchroom overgenomen en was ik klaar voor een nieuwe uitdaging. Ik kreeg veel aanvragen voor catering. Uit de klantenkring die ik in de lunchroom had opgebouwd en uit het vrijwilligerswerk bij mijn hardloopvereniging, waar ik vaak help ik events te organiseren. Dus besloot ik mijn nieuwe bedrijf D E C O bites te starten. Met D E C O bites kan ik het koken en stylen combineren. Een soort foodstyling…helemaal geweldig.

D E C O bites

Wat is jouw ‘unique selling point’, wat maakt jou of jouw dienst of product speciaal?

Ik werk zoveel mogelijk met eerlijke biologische producten en maak alle gerechten vers. Ik vind het zelf altijd heel leuk als gerechten ook nog mooi worden geserveerd. Dus om de borrelplanken en de hapjes er gaaf uit te laten zien. Kwaliteit en smaak van een product is heel belangrijk, maar echt een goede sfeer creëren is minstens net zo belangrijk voor succes. Het oog wil ook wat! Daarnaast probeer ik zoveel mogelijk maatwerk te leveren en alles aan te passen aan de wens van de klant.

D E C O Bites

Wat is jouw doel of droom?

Mijn doel & droom is om met D E C O bites veel lekkere verrassende hapjes te creëren en de plateau styling nog verder uit te bouwen. Waardoor er op verjaardagen, feestjes en borrels eens wat andere hapjes geserveerd gaan worden. Wat ik in de toekomst onder de aandacht wil brengen en uit wil bouwen is het dekken van de tafel bij een speciaal diner. Een mooie gedekte tafel maakt altijd veel indruk op gasten. Die zullen dan nog lang napraten over het diner.

Een mooi gedekte tafel maakt veel indruk op gasten. Die zullen dan nog lang napraten over het diner.

Hoe definieer jij succes?

Succes is voor mij als je positief bezig kunt zijn met iets dat je heel graag doet en leuk vindt. Als ondernemer moet je vaak veel en hard werken maar als er enthousiast gereageerd wordt, krijg je daar veel energie van. Als je iets met veel plezier doet straal je dat ook uit. En een tevreden klant geeft veel voldoening!

D E C O bites

Wie of wat is jouw inspiratiebron?

Er is voor mij niet echt één inspiratiebron, meestal doe ik inspiratie op de raarste momenten op. Ik kijk altijd veel rond, lees veel tijdschriften, reis graag. Doe overal ideeën op. Combineer deze en geef er mijn eigen draai aan. En creëer hierdoor weer nieuwe ideeën. De meeste inspiratie krijg ik als ik even een beetje rust neem, dan wordt ik altijd weer heel creatief. Waardoor ik het vervolgens weer heel druk krijg met de uitvoering van die nieuwe ideeën.

D E C O bites

Welke tip wil je vrouwen die graag voor zichzelf willen beginnen meegeven?

Mijn tip: blijf bij je eigen idee en start gewoon. Volg je eigen gevoel hierin. Advies kan nooit kwaad maar doe er je eigen ding mee. Laat je niet ontmoedigen of verleiden om het op een manier te doen waar jij je niet goed bij voelt. Uiteindelijk moet je het zelf doen, die ander gaat ook weer door met zijn of haar eigen ding.

En nog een tip….geniet vooral van de startfase, die is lastig maar ook het allerleukste. Het ontdekken, uitproberen, vallen en weer opstaan. Het hoort er bij en maakt ook dat je groeit naar iets wat voor jou werkt en bij je past.

Contact

Wat een inspirerend verhaal weer! Ik ken Dieneke van heel wat jaar geleden van De Haagse Hogeschool. We hebben altijd contact gehouden via Social Media en ik ben fan van haar gevoel voor styling en goede smaak!

Volgende maand in een nieuwe aflevering van Women in foodbusiness: Mayke van Déli-Verte

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

One Comment

  1. Wat een inspirerend verhaal. Hier kan ik als startend ondernemer wel wat mee!!

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*