Het maken van crêpes Suzette stond al een poosje op mijn verlanglijstje. Nou ben ik geen ster in het bakken van pannenkoeken (ik laat dat graag aan mijn man over) dus ik dacht dat flensjes voor mij een brug te ver waren. Tot ik een handige crêpemaker vond!
Crêpemaker
Ik weet het, ik weet het, weer een apparaat in mijn keukenkast. Die je geeneens zo vaak zal gebruiken. De crêpemaker is echter helemaal niet zo groot en doet wat het belooft: de perfecte dunne crêpes ofwel flensjes bakken! Dus ik ben er blij mee!
Geschiedenis van de crêpes Suzette
Natuurlijk kun je de geschiedenis van dit beroemde gerecht terug vinden op mijn blog. Was het een dessert voor de prins van Wales dat per ongeluk vlam vatte, of toch ter ere van een actrice met de bijnaam Suzette? Lees vooral het boeiende verhaal!
Flamberen
Het is het lekkerste om de crêpes in de sinaasappelsaus te flamberen. Dat doe je met Grand Marnier of Cognac. Maar het hoeft niet persé, ook zonder smaken ze heerlijk. Verhit wat van de drank in een juslepel, steek deze aan en giet de brandende likeur in de pan. Zorg er wel voor dat de afzuigkap uit staat!
Crêpes Suzette
Crêpes Suzette
Wat heb je nodig:
- Crêpemaker of koekenpan
Ingrediënten
Voor de crêpes (6 stuks)
- 2 eieren
- 250 ml melk
- 100 gram bloem
- 1 snufje zout
- 30 gram gesmolten roomboter
- 1 zakje vanillesuiker
- boter om in te bakken niet nodig voor de crêpemaker
Voor de sinaasappel-karamelsaus
- 200 ml verse sinaasappelsap
- 75 gram suiker
- 75 gram roomboter kamertemperatuur
- 2 eetlepels water
- 1 sinaasappel
- 2 eetlepels Grand Marnier of cognac optioneel
Aan de slag!
- Klop in een beslagkom de melk, boter en eieren door elkaar met een garde.2 eieren, 30 gram gesmolten roomboter, 250 ml melk
- Doe in een andere kom de bloem met een snufje zout en het zakje vanillesuiker. Maak een kuiltje in het midden en voeg al kloppend de melk/ei mix toe tot alles goed gemengd is. Laat een uurtje rusten in de koelkast.100 gram bloem, 1 zakje vanillesuiker, 1 snufje zout
- Maak met de crêpemaker zes crêpes of bak in een koekenpan met wat roomboter zes dunne crêpes. Bewaar de crêpes op een bord onder aluminiumfolie.boter om in te bakken
- Maak nu de saus. Doe hiervoor de suiker met het water in een koekenpan en verhit deze op middelhoog vuur. Kook de suiker tot je een goudbruine karamel hebt.75 gram suiker, 2 eetlepels water
- Voeg de in blokjes gesneden boter toe. Als alle boter is opgelost voeg je de sinaasappelsap toe. Laat de saus ongeveer 5 minuten inkoken, zodat deze wat dikker wordt.75 gram roomboter, 200 ml verse sinaasappelsap
- Rasp de halve schil van de sinaasappel. Snijd de sinaasappel in partjes.1 sinaasappel
- Vouw de gebakken crêpes e twee keer dubbel. Leg ze in de saus en keer ze een paar keer om, zodat ze doordrenkt zijn van de saus. Strooi er de sinaasappelrasp over. Eventueel kun je de crêpes nu flamberen. Verhit de cognac of likeur in een juslepel, steek aan en giet in de pan.2 eetlepels Grand Marnier of cognac
- Server de crêpes suzette met partjes sinaasappel.