Home » Nostalgie en eten: Handmade Helen
snoepkrokodil

Nostalgie en eten: Handmade Helen

Trouwe lezers van mijn blog weten dat ik gefascineerd ben door de geschiedenis van ons eten en een voorliefde heb voor nostalgie. Zo schreef ik bijvoorbeeld al eerder over de trends in eten en drinken van de jaren 60, 70, 80, 90 en 00. In de rubriek Nostalgie en eten laat ik twee keer per maand iemand anders aan het woord over zijn of haar culinaire (jeugd)herinneringen, inclusief een recept. Deze week de culinaire herinneringen van Helen (27) van Handmade Helen. Lijkt het je ook leuk om een keer aan deze rubriek deel te nemen? Stuur me dan een mailtje!

header Handmade Helen

Nostalgie en eten – Handmade Helen

Als je vroeger mocht kiezen wat er op tafel kwam, wat werd er dan gegeten?

Kiezen deden we eigenlijk alleen op onze verjaardag. Vaak kozen we dan iets simpels en vroeg ik vaak of we een afhaalmaaltijd bij de chinees konden halen. We namen dan vaak een mini rijsttafel met tipan en ko lu yuk. Ik heb me ooit laten wijsmaken dat dit stierenballen waren (haha!). Ik denk trouwens omdat iemand ze erg lekker vond en niet wilde delen. Nadat ik zelf begon met koken thuis had ik iets meer te vertellen en koos ik vaak voor gerechten die ik in tijdschriften van de supermarkt vond. Kleverige speklapjes met rijst en wok groenten bijvoorbeeld.

snoepkrokodil

Je eerste zakgeld! Welk snoep kocht je daar van?

Eigenlijk kocht ik van mijn zakgeld geen snoep, maar tijdschriften of iets wat ik graag wilde hebben. In het zwembad of bij de SRV man op woensdagmiddag kochten we wel snoep. Vaak zo´n grote gummy krokodil en wat haribo perziken en kersen. Die laatsten blijven toch wel mijn favorieten.

perzik-kwarktaart-1

Je bent jarig! Wat kreeg je bij de koffie (of limonade) en welke hapjes stonden er op tafel?

Taart was vaak monchou of kwarktaart, heerlijk simpel uit een pakje. Slagroomtaart bestelde mijn moeder altijd bij de bakker. Deze werd dan met marsepein en plastic figuurtjes opgemaakt. Op tafel stonden borrelnootjes en er ging een bord met hapjes rond. Blokjes kaas, augurk in boterham worst, ham met roomkaas. Voor mijn verjaardag haalde mijn moeder vaak mosterdkaas, hier was ik vroeger dol op!

Eten wat de pot schaft! Wat at je tegen heug en meug?

Eten wat de pot schaft gold zeker in huis, de volledige Nederlandse keuken eet ik eigenlijk met heug en meug. Vooral met gekookte aardappels maak je me niet gelukkig. Ik maakte er een stiekeme sport van om zoveel groente op te scheppen dat het niet opviel dat ik de aardappels vergat. Voor mijn gevoel kwam ik er altijd mee weg, want er werd nooit iets over gezegd. Onlangs had ik het er met mijn moeder over, ze vertelde dat ze het wel zag maar het prima vond omdat ik voldoende groente at.

Kozakken

Welk product is – tot je grote verdriet – uit de supermarkt verdwenen en niet meer te koop?

Ik moet eerlijk zeggen dat ik niet zo zeer een product mis uit de supermarkt. Wel mis ik het gebakskraampje wat altijd bij mijn oma in de straat stond. Ik gok dat de eigenaren allang overleden zijn. Zij waren al op een hoge leeftijd en de kraam heb ik al zeker 10 jaar niet meer gezien. Hier haalde mijn oma altijd kozakken, een heerlijke koek die uit Twente komt. De kozakken uit de supermarkt en bij andere bakkers zijn lang zo lekker niet. Ik heb vorig jaar dan ook mijn eigen kozakken gemaakt, die aardig in de buurt kwamen.

Welk recept heb je vanuit huis meegenomen wat nog steeds af en toe op tafel komt?

Dat is een recept wat ik wel kan waarderen uit de Nederlandse keuken, namelijk stoofpeertjes met stoofvlees. Dit komt vooral in de herfst en wintermaanden regelmatig op tafel. Wel langzaam laten sudderen en stoven natuurlijk. Hoewel we het met aardappels eten, laat ik deze zelf achterwege. Ik ben dan ook erg trots dat ik mijn stoofperen mooi rood krijg zonder perenrood of wijn.

Ik zie dat dan weer helemaal voor me, zo’n bord dat rond gaat op een verjaardag met van die rolletjes boterhamworst met augurk! Die kozakken lijken me heerlijk, die komen zeker op mijn to bake lijstje!

Over twee weken lees je hier de culinaire jeugdherinneringen van Martine van Duizenden1dag

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

One Comment

  1. Zo’n grote gummi krokodil mochten wij vroeger ook wel eens na de zwemles 🙂 Die kozakken zien er heerlijk uit, nooit eerder van gehoord maar wil ze graag proberen!

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*