Home » Nostalgie en eten: lekker eten met Marlon
moorkop

Nostalgie en eten: lekker eten met Marlon

Trouwe lezers van mijn blog weten dat ik gefascineerd ben door de geschiedenis van ons eten en een voorliefde heb voor nostalgie. Zo schreef ik bijvoorbeeld al eerder over de trends in eten en drinken van de jaren 60, 70, 80, 90 en 00. In de rubriek Nostalgie en eten laat ik twee keer per maand iemand anders aan het woord over zijn of haar culinaire (jeugd)herinneringen, inclusief een recept. Deze week de culinaire herinneringen van Marlon (49) van Lekker eten met Marlon. Lijkt het je ook leuk om een keer aan deze rubriek deel te nemen? Stuur me dan een mailtje!

pickwick-banaan

Nostalgie en eten – Lekker eten met Marlon

Als je vroeger mocht kiezen wat er op tafel kwam, wat werd er dan gegeten?

Hiervoor heb ik navraag gedaan bij mijn moeder en beide weten wij het niet meer. Ik was een liefhebber van zoete groentes als bietjes en worteltjes dus waarschijnlijk ging ik daarvoor als het iets gezonds moest zijn. Verder at ik graag brood. Lekker met een gebakken ei erop of als tosti.

gemengde-erwtjes

Je eerste zakgeld! Welk snoep kocht je daar van?

Mini dropjes. Je kent vast die kleine groene erwtjes wel. Die had je ook in het zwart (drop) en wit (pepermunt). Ook was er nog een salmiakvariant en van die driehoekjes met mentholsmaak (Pectorale). Met een beetje mazzel verkochten ze dan ook nog van die kleine platte pepermuntjes in allerlei kleurtjes. Ik haalde dan een puntzakje vol gemengde mini snoepjes zodra ik weer een gulden had gespaard. Nu noemen ze het Oud Hollands of Drogisterij snoep.

moorkop

Je bent jarig! Wat kreeg je bij de koffie (of limonade) en welke hapjes stonden er op tafel?

Mijn moeder bakte regelmatig appeltaarten met verjaardagen en anders kreeg ik een half gebakje. Ik weet dat er dan een schaal was met verschillende soorten gebakjes en dan ging ik voor de moorkop.

macedoine

Eten wat de pot schaft! Wat at je tegen heug en meug?

Ik at alles tegen heug en meug. Kreeg dan ook regelmatig een blikje Macedoine (gemengde groenten met boontjes, worteltjes, erwtjes) helemaal alleen voor mezelf waar ik nu dus echt niks meer aan vind. Verder kan ik me herinneren dat wij ook vrij regelmatig andijvie aten. Niet echt tegen mijn zin maar sinds ik de deur uit ben nooit meer gegeten. Teveel gegeten denk ik.

pickwick-banaan

Welk product is – tot je grote verdriet – uit de supermarkt verdwenen en niet meer te koop?

Pickwick verkocht vroeger theezakjes met aardbei, banaan en volgens mij nog een smaakje erin. Kon daar liters van drinken, elke andere thee verveelde me al na één glas (nog steeds). Opeens werd het niet meer verkocht. Ben er ondertussen overheen en overgestapt op de Latte Macchiato maar ooit hoop ik het nog eens tegen te komen en dan ben ik benieuwd of ik het nog steeds zo lekker vindt.

appeltosti

Welk recept heb je vanuit je ouderlijke huis meegenomen wat nog steeds af en toe op tafel komt? En mogen we dat recept delen?

De appeltosti die mijn moeder weer van haar moeder had geleerd. Heel eenvoudig maar je moet er maar net opkomen. Maar ook de pilaf, de Noorse appelcake, kipcocktail en de dubbeldekkers die op mijn blog staan komen bij mijn moeder vandaan.

Over twee weken lees je hier de culinaire herinneringen van Tessa van de Smaakspionnen!

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

2 Comments

  1. Het blijft een leuke rubriek dit! Altijd leuk om iemand zijn herinneringen te lezen.

  2. Echt een leuke rubriek. Leuk om Marlon’s food historie te lezen 🙂

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*