roomborstplaat

Zelf roomborstplaat maken

Al een aantal jaar op rij heb ik geprobeerd om zelf roomborstplaat te maken. En iedere keer opnieuw mislukte dat. Maar aangezien het één van mijn favoriete Sinterklaas traktaties is (wel die van de banketbakker hé, niet die goedkope uit de supermarkt) moest het me toch een keer gaan lukken. Ik gebruikte dit keer een recept van bakker Holtkamp (minus de fondant, die had ik niet in huis) én mijn suikerthermometer. Een van de betere aankopen die ik het afgelopen jaar heb gedaan! Ik maakte er al eerder marshmallows en Italiaans schuim voor de pina colada taart mee!

roomborstplaat-in-doosje

Ik gebruikte de koekvormpjes die ik in huis had. Daar zaten schattige hartjes bij (in 3 formaten) maar ook een kerstbal, kerstboom en hondenbot. Volgend jaar maar eens investeren in een paar mooie hartvormen van gelijke grootte! Ik heb de vormpjes en het bakpapier natgemaakt en het verwijderen ging op zich goed (de wat grotere vormen braken sneller). De volgende keer zal ik proberen de vormpjes lichtjes in te vetten. Heb je geen vormpjes? Je kunt het mengsel ook verdelen over de bakplaat en het na het drogen in grove stukken breken. p.s. het schattige doosje kocht ik (vorig jaar) bij Xenos.

Roomborstplaat

Wat heb je nodig (ca. 10 stuks, afhankelijk van de grote van je vormpjes)

  • 250 gram fijne kristalsuiker
  • 5 eetlepels slagroom
  • 2 eetlepels water

Extra nodig: vormpjes, bakpapier, suikerthermometer

Leg op het aanrecht of een bakplaat een vel bakpapier. Maak het bakpapier vochtig (de roomborstplaat blijft dan minder snel kleven) en leg hierop de – eveneens vochtig gemaakte – vormpjes.

Verwarm in een pan met dikke bodem de suiker, slagroom en het water op een laag vuur. Blijf steeds roeren tot het kookt. Laat vervolgens zo’n 5 minuten doorkoken en blijf roeren totdat het mengsel 115 graden heeft bereikt. Haal de pan van het vuur en blijf roeren tijdens het afkoelen. Het mengsel wordt nu dikker en troebel. Dat is het moment om het te verdelen over de vormpjes. Laat een kwartiertje drogen. Leg de vormpjes op zijn kant en laat zo ook de onderkant goed drogen. Na ca. een half uur kun je de vormpjes verwijderen.

Je kunt – als je dat wilt – de helft van het mengsel kleuren met een zakje oplos-espresso, opgelost in een lepel water. Dan krijg je dus bruine roomborstplaat met koffie-smaak.

Roomborstplaat

In dit artikel wordt gebruik gemaakt van affiliated links. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.
Summary
recipe image
Recipe Name
Roomborstplaat
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
1.51star1stargraygraygray Based on 7 Review(s)

9 Comments

  1. Wat tof dat het eindelijk gelukt is om borstplaat te maken! Borstplaat is een van mijn favorieten sinterklaas lekkernijen en deze zien er echt heerlijk uit.

  2. Ik heb het nog nooit zelfgemaakt. Wat een heerlijkheid 🙂
    Charlotte recently posted…Glibberen GeblazenMy Profile

  3. Zo af en toe is zo’n hapje suiker met room toch wel heerlijk!! Leuk dat je dit zelf hebt gemaakt joh 🙂
    Sandra recently posted…Herfstsalade met champignons en halloumiMy Profile

  4. Dit is echt mijn favoriete snoep tijdens sinterklaas! Ik kan er echt een heel bakje van leeg eten oeii…
    Marsha recently posted…PLOG | Verjaardagen, Gourmetten, Kinderen,My Profile

  5. Toevallig had ik net van de week bedacht om ook borstplaat te maken. Ik vind het heerlijk!
    Marlies recently posted…Recept: zelf soesjes makenMy Profile

  6. O, dit is zo lekker!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

CommentLuv badge