Home » Nostalgie en eten – Mara tegendraads
zuurvlees

Nostalgie en eten – Mara tegendraads

Trouwe lezers van mijn blog weten dat ik gefascineerd ben door de geschiedenis van ons eten en een voorliefde heb voor nostalgie. Zo schreef ik bijvoorbeeld al eerder over de trends in eten en drinken van de jaren 60, 70, 80, 90 en 00. In de rubriek Nostalgie en eten laat ik twee keer per maand iemand anders aan het woord over zijn of haar culinaire (jeugd)herinneringen, inclusief een recept.

Deze week de culinaire herinneringen van Mara (34) van de blog Mara Tegendraads . Lijkt het je ook leuk om een keer aan deze rubriek deel te nemen? Stuur me dan een mailtje!

Mara Tegendraads

Nostalgie en eten – Mara Tegendraads

Mara Tegendraads - nostalgie en eten

Als je vroeger mocht kiezen wat er op tafel kwam, wat werd er dan gegeten?

Frietjes met gekruid kippenpoten of biefstuk, sla met tomaat, ei , ui en zelfgemaakte slasaus en appelmoes. Op dagen dat er iets makkelijks op tafel stond koos ik het liefste zelfgemaakte tomatensoep met witbrood.

Later hadden we een vaste standplaats op een camping, waar de buren voor elkaar kookten. Dan koos ik het liefste schnitzeltopf met room en smeerkaas, die onze Duitse buurvrouw Helene maakte, of de echte Italiaanse spaghetti van Italiaanse buurman Domenico.

jawbreaker

Je eerste zakgeld! Welk snoep kocht je daar van?

Fireballs van Jawbreaker, want die waren nogal een hit bij ons op de basisschool. Toen ik nog geen zakgeld kreeg mocht ik af en toe snoepjes gaan uitzoeken bij de oude kruidenier in het dorp, voor 5 cent (in het gulden tijdperk) per stuk. Die kreeg ik dan in een papieren zakje mee.

Mara Tegendraads - nostalgie en eten

Je bent jarig! Wat kreeg je bij de koffie (of limonade) en welke hapjes stonden er op tafel?

Slagroomtaart met kaarsjes! En natuurlijk Limburgse vlaai, dat hoort er hier gewoon bij. Meestal abrikozenvlaai, omdat de hele familie die lust. Voor de mensen die rond etenstijd kwamen was er meestal een koud buffet met koude schotel.

spruitjes

Eten wat de pot schaft! Wat at je tegen heug en meug?

Spruitjes waren één groot drama. Wat vond ik dat verschrikkelijk. Wij moesten aan tafel blijven zitten tot we vijf spruitjes op hadden. Ik prakte ze met appelmoes, maar dat hielp helemaal niet tegen de geur en mijn broertje en ik zaten kokhalzend aan tafel. Ik kan nog steeds misselijk worden als ik ze ruik. Spinazie was ook geen favoriet, maar dat lust ik nu wel graag.

Van andijviestamppot, rundvlees met vetjes, slecht doorbakken schouderkarbonade en vet spek word ik ook niet erg blij.

Mara Tegendraads - Nostalgie en eten

Welk product is – tot je grote verdriet – uit de supermarkt verdwenen en niet meer te koop?

Gele priklimonade in glazen beugelflessen die je vroeger bij de SRV boer (rijdende buurtsuper) kon kopen, M&M’s koekjes, echte salmiak die niet brokkelde maar hard was en waar je lang op kon zuigen en van die platte fruitlollies met een printje van fruit in het midden. Ook de echte zure snoep van vroeger mis ik soms.

zuurvlees

Welk recept heb je vanuit huis meegenomen wat nog steeds af en toe op tafel komt?

Ik deel graag het recept voor Limburgs zuurvlees, naar recept van opa:

 • Rundpoulet/paardenpoulet
 • Peper
 • Zout
 • 5 Grote uien in halve ringen
 • 2 Schijfjes peperkoek/ontbijtkoek 1 á 2 cm dik
 • 6 Kruidnagels
 • 2 Laurierbladeren
 • 2 Eetlepels stroop
 • Scheut ketjap manis
 • Scheutje worcestershiresaus
 • Gelijke delen water en azijn
 • Suiker
 • Maizena of bloem

Vlees en uien een nachtje in azijn zetten. De dag erna het vlees en de uien laten uitlekken en de azijn bewaren. Het vlees flink inpeperen, zout naar smaak toevoegen en even aanbakken. Bak de uien in een aparte pan bruin. Voeg de azijn toe en water evenredig aan de azijn. Voeg daarna alle ingrediënten toe, waarvan de suiker naar smaak. (wij eten hem heel zuur, maar zoeter mag ook.) Laat dit ongeveer 2 uur op het vuur staan, tot het vlees gaar is. Maak dan een papje van de bloem en maizena en voeg dat langzaam toe om de saus te binnen. Serveren met frietjes en salade.

Dat klinkt heerlijk, dat echte Limburgse zuurvlees, komt op mijn lijstje!

In de volgende aflevering van Nostalgie en eten lees je over de culinaire jeugdherinneringen van ElsaR van ElsaRblog

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

One Comment

 1. Grappig Anne Marie dat Mara ook snoep kocht voor 5 cent per stuk. Dat kostte het in je moeders tijd ook. Best wel duur toen eigenlijk, als je bedenkt dat ik over twee maanden 70 word. En wat Mara kocht van haar zakgeld geen flauw idee wat dat is voor snoep? Wat is dit toch een leuke rubriek.

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*