Home » Overnachten in hotel Des Indes
Overnachten in hotel Des Indes

Overnachten in hotel Des Indes

Overnachten in hotel Des Indes is een ervaring op zich! Onlangs mocht ik op persreis in mijn eigen stad Den Haag en daar hoorde ook een overnachting bij in het befaamde hotel Des Indes. Ik vertel je er alles over!

Geschiedenis hotel Des Indes

Het hotel was oorspronkelijk een stadspaleis, gebouwd in 1858 voor Baron van Brienen, de penningmeester van koning Willem III. De baron woonde op landgoed Clingendael, maar wilde in het centrum graag een stadspaleis om feesten te geven. Hij liet een schitterende balzaal maken, en een ruime binnenplaats voor de koetsen. De paarden liepen dus gewoon naar binnen, daar waar nu de eetzaal is.

Leuk detail: alle deurknoppen zijn verguld en voorzien van de initiaal van de baron, ‘B’. Ook hebben ze een gaatje in de bovenkant, waarin een rode of witte veer gestoken kon worden. Een witte veer betekende dat de bedienden konden binnenkomen, een rode veer dat de baron niet gestoord wenste te worden. Naar het schijnt zijn hier de ‘do not disturb’ bordjes vanaf geleid. 

Overnachten in hotel Des Indes

Illustere gasten

Na de dood van baron werd het paleis omgebouwd tot hotel. Bij de opening in 1881 door Prins Frederik van Oranje, kreeg het gebouw de naam Des Indes, naar het hotel met dezelfde naam in Batavia, Nederlands-Indië. Het wapen van Batavia is nog zien in de driehoekige versiering boven aan de gevel van Hotel Des Indes en op de overkapping van de entree.

Hotel Des Indes in Batavia

Het gastenboek bevat namen van koningen, keizers, maharadja’s, presidenten, generaals, componisten, Nobelprijswinnaars, kunstenaars en geestelijke leiders zoals de Dalai Lama. Maar ook spionne Mata Hari, Josephine Baker, Mick Jagger, Prince en Michael Jackson sliepen in dit prachtige hotel in Den Haag.

Overnachten in hotel Des Indes

Overnachten in een executive Room

Ik had het geluk dat ik bij het inchecken een upgrade kreeg. Een executive room met uitzicht op de Lange Voorhout! Met een enorm hemelbed, waar ik zelfs overdwars op kon slapen. Een luxe zitje bij het raam. Een badkamer met inloopdouche en ligbad. Op de kamer stond een fles champagne in een ijsemmer klaar. Dit bleek een foutje (was bedoeld voor een andere gast), maar na een telefoontje naar de receptie mocht ik de fles uiteraard gewoon zelf opdrinken!

Overnachten in hotel Des Indes

Hotel Des Indes: 5 sterren service

De service in een dergelijk 5 sterren hotel is echt ongekend. Zo trof ik, toen ik uit eten was geweest en terugkwam op mijn hotel mijn bed teruggeslagen, een kleedje en pantoffels die naast het bed waren gezet en de gordijnen die waren gesloten. Op mijn kussen lag een handgeschreven briefje met de weersverwachtingen van de volgende dag. 

Ontbijten in hotel Des Indes

Ook het ontbijt voldeed aan alle verwachtingen! Naast een enorm uitgebreid buffet kon je ook a la carte van alles bestellen. Zoals deze brioche met eggs benedict en hollandaise saus. Zo wil ik iedere dag wel ontbijten!

Kerstboom in Des Indes

De prachtige kerstboom in de zaal was overigens de avond ervoor ontstoken door de burgemeester van Den Haag. In deze zaal wordt ook de beroemde high tea geserveerd, waar ik eerder al een blog over schreef.

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*