Home » Rondreis India en Nepal (deel 2)
Rondreis India en Nepal

Rondreis India en Nepal (deel 2)

In het eerste deel heb je kunnen lezen over onze avonturen tijdens onze rondreis India en Nepal in o.a. Delhi en Jaipur. In deze blog neem ik je mee naar Agra en Varanasi. Nepal bewaar ik voor een deel 3!

Rondreis India en Nepal

Gaitore (Jaipur)

Maar voor ik door ga naar Agra moet ik nog een vergeten stukje Jaipur met jullie delen. In Gaitore (16 km buiten Jaipur), liggen de tombes van diverse maharadja’s en leden van de koninklijke familie. Een prachtige en fotogenieke plek!

Rondreis India en Nepal

Rondreis India Nepal: Taj Mahal

Agra

Agra staat natuurlijk vooral bekend om de Taj Mahal, één van de zeven moderne wereldwonderen. De moghul keizer Shah Jahan liet dit wit marmeren mausoleum bouwen als eerbetoon aan zijn overleden vrouw Mumtaz, die in 1631 in het kraambed overleed. Het is gebouwd tussen 1632 en 1653 en als een sprookje zo mooi.

Rondreis India Nepal: Taj Mahal

Ook Shah Jahan is na zijn dood in de graftombe bijgezet. Shah Jahan is overigens in 1658 door zijn zoon Aurangzeb afgezet als heerser over het Mogolrijk en heeft zijn laatste jaren onder huisarrest doorgebracht in het Fort van Agra. Gelukkig wel met uitzicht op de Taj Mahal.

 

 

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Een bericht gedeeld door My Happy Kitchen & Lifestyle (@myhappykitchennl)

Dit filmpje maakte een Indiër voor me, vanaf een kleine waterplas. Gaaf gedaan he!

Rondreis India en Nepal: Agra Fort

Het Agra fort heb ik in 1999 bezocht, dit keer is Peter alleen gegaan met Martin. Het was zo ontzettend heet, ik verkoos dan toch liever een middagje zwembad en een heerlijke massage!

Baby Taj

Uiteraard bezochten we ook de tombe van Itimad ud-Daulah, wat in de volksmond de baby Taj wordt genoemd.

Rondreis India en Nepal: nachttrein

Nachttrein naar Varanasi

Je moet het een keer meemaken, een treinreis in India. De nachttrein naar Varanasi namen we tegen acht uur in de avond, op een station net aan de rand van Agra, boordevol apen! De trein was enorm lang, we hadden geen idee waar we moesten gaan staan en hij zou maar 2 minuten stoppen. Dat werd dus sprinten met onze koffers. We hadden een soort van couchettes met slaapplaatsen, die ook gewoon werden ingenomen door Indiërs zonder kaartje. De trein is vies, stinkt, stopt om de haverklap en maakt een enorme herrie. Je moet het wellicht een keer meemaken, maar daarna nooit meer doen wat mij betreft. We kwamen om vijf uur ’s morgens aan in Varanasi, waar we wel een hotel hadden maar pas na 12 uur op de kamer konden. Dat werd dus hangen in de lobby (wifi) en een beetje bijslapen in de luie stoelen daar. Minpuntje van Djoser wat mij betreft, ik snakte naar een douche en een bed!

Rondreis India en Nepal

Rondreis India en Nepal

Rondreis India en Nepal

Varanasi

Varanasi, of Benares, is één van de oudste steden ter wereld en wat mij betreft India ten voeten uit. Het ligt aan de heilige rivier de Ganges en is één van de belangrijkste bedevaartsplaatsen in het Hindoeïsme. Aan de oevers van de Ganges, bij de zogenaamde ‘ghats’ komen pelgrims om zich ritueel te reinigen in de rivier en om kaarsjes te branden/offeren. Normaal gesproken zouden we een boottocht hebben gemaakt, alleen stond het water van de Ganges zo hoog dat dat verboden was. Jammer! Op de eerste dag hebben we een wandeltocht langs de verschillende ghats gemaakt. Waaronder de Manikarnika ghat, ook wel de burning ghat genoemd. Wie het geld heeft om hier na zijn of haar dood ritueel verbrand te worden, slaat de fase van wedergeboorte over en beland rechtstreeks in het nirvana. De lijkverbranding vind hier 24/7 plaats en is voor veel Indiërs te kostbaar.

Rondreis India en Nepal

Alles in Varanasi is overweldigend: de geuren, het lawaai, de mensen, de rituelen, de beesten, de permanente aanwezigheid van de dood. Het is er zo druk als Koningsdag in Amsterdam, en daartussen lopen de koeien, geiten, kippen en honden vrolijk rond. En in hetzelfde water waarin mensen zich ritueel wassen en waarin de as wordt uitgestrooid, wordt ook de was gedaan en afgewassen. Ik deel gewoon even een heleboel foto’s van Varanasi, plaatjes zeggen meer dan woorden!

Het is heerlijk om door de kleine straatjes van Varanasi te dwalen. Om een curry te eten op het dakterras van één van de restaurantjes met uitzicht op de Ganges. Maar ook om, met vele duizenden andere mensen, ’s avonds een kaarsje te branden op de rivier of bloemen of snoep te offeren. 

Rondreis India en Nepal

Vanuit Varanasi brachten we nog een bezoek aan Sarnath, één van de vier heilige plaatsen uit het Boeddhisme. Boeddha heeft hier in het hertenpark voor het eerst zijn discipelen onderwezen over de Vier Edele Waarheden die ten grondslag liggen aan hun geloof.

Rondreis India en Nepal

Gorakhpur

Onze laatste overnachting in India was in Gorakhpur. Daar kwamen we pas einde van de middag aan, na een lange dag in de bus. We hebben nog wel even onze benen gestrekt en wat door de straatjes gelopen maar verder niets bijzonders gezien. Ik wilde graag twee van die originele stenen kopjes voor masala chai (gekruide Indiase thee met melk) en mocht die voor 10 cent meenemen bij een chai latte verkoopster. Ze vond het maar vreemd dat ik er geen thee in hoefde! We hebben daar in ons hotel wel heerlijk gegeten ’s avonds, op een dakterras.

In deel 3 neem ik je mee op het laatste deel van onze rondreis, Nepal!

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*