Home » Top 4 spectaculaire wegen voor wie in de Balkan reist
Spectaculaire wegen Balkan

Top 4 spectaculaire wegen voor wie in de Balkan reist

Met de motor op vakantie gaan kan voordelig zijn en biedt veel vrijheid. Toch kijkt niet iedereen uit naar de vele uren achter het stuur, files bij grensovergangen en afhankelijkheid van tankstationsanitair. Vooral wie zuidwaarts rijdt, moet ettelijke kilometers druk bereden asfalt trotseren. Wil je de grootste files vermijden en ook van je heen- en terugreis een fijne ervaring maken? Overweeg dan een roadtrip naar de Balkan en voeg deze wegen aan je route toe.

Spectaculaire wegen Balkan

Balkan

De Balkan is een regio in Oost-Europa en bestaat in ieder geval uit Bulgarije, Servië, Kroatië, Albanië, Noord-Macedonië, Montenegro, Bosnië-Herzegovina en Kosovo. Ook delen van Slovenië, Moldavië en Roemenië vallen geografisch en cultureel binnen dit gebied. De geschiedenis van deze landen gaat ver terug en is sterk met elkaar verweven. De regio wordt vooralsnog niet geplaagd door massatoerisme. Hier vind je dus nog talloze onontdekte pareltjes, authentieke dorpjes en een bevolking die blij is met je komst. Sla een uitnodiging om samen een glas rakija te drinken vooral niet af. Als je niet meer van plan bent om die dag te gaan rijden, natuurlijk.

Wegen

Je moet geen haast hebben als je door de Balkan wilt rijden. De kwaliteit van de wegen is erg wisselend. In Kroatië is het nog goed te doen, maar in Moldavië en Roemenië heeft de aanleg van goede infrastructuur geen prioriteit. Je moet ook niet raar opkijken als je vertraging oploopt door een paard en wagen voor je.

Ook zul je in de Balkan veel bergachtig gebied, grindwegen en keien op de weg tegenkomen. Neem in ieder geval een reserveband mee en een EHBO-kit mee. Gevarendriehoeken en veiligheidshesjes zijn ook verplicht. Als je via Oostenrijk en Slovenië reist, heb je voor beide landen een tolvignet nodig. Voor Balkanlanden is dat niet nodig, maar op sommige wegen moet je wel tol betalen. Ook word je bij de grensovergang nog een keer gecontroleerd.

Veiligheid en bereik

Hou er verder rekening mee dat je niet overal wifibereik hebt. In stedelijke gebieden vind je wel openbare netwerken, maar die zijn meestal niet veilig. Zorg ervoor dat je een VPN app op je smartphone hebt geïnstalleerd, zodat je wel veilig kunt internetten. Al je gegevensverkeer wordt dan via een versleutelde tunnel naar een VPN-server geleid. Ook schermt een VPN je IP-adres af. Hackers en andere derden kunnen je online activiteiten daardoor niet meer volgen.

Je bepaalt zelf met welke VPN-server je verbinding maakt. Dat kan een Nederlandse server zijn, maar bijvoorbeeld ook een VPN-server in Servië. Door hier handig op in te spelen, kun je veel geld besparen op het boeken van accommodaties en autohuur. Laat gratis VPN’s liever links liggen. Vaak vormen ze een dekmantel voor spyware en andere malware.

Spectaculaire wegen Balkan

4 mooiste routes

Voor de Balkan moet je echt even de tijd nemen. Niet alleen omdat lang niet alle wegen even goed begaanbaar zijn, maar ook omdat het zo’n uitgestrekt en divers gebied is. Trek rustig een paar weken uit voor je roadtrip. Of kom nog een keer terug. Hieronder vind je 4 routes waarmee je verzekerd bent van een grandioos avontuur:

Jagdranska Magistrala (Adriatic Highway)

Als je van zee, strand, natuur en vissersdorpjes houdt, moet je deze route absoluut op je verlanglijstje zetten. Volg deze 650 km lange weg en doorkruis meteen drie landen: Kroatië, Bosnië-Herzegovina en Montenegro. Maak onderweg in elk geval een tussenstop in Zadar, Biograd na Moru en Dubrovnik. Ook het Nationaal Park van Velebit is de moeite waard om te ontdekken. Als je de hele weg aflegt, kom je uit in Kotor. Neem de tijd om de prachtige Baai van Kotor in je op te nemen. Dat doe je het best vanaf een hoogte. Volg de weg naar Nationaal Park Lovćen en je bent verzekerd van adembenemende uitzichten.

Albanese Rivièra

Heb je na het afleggen van de Adriatic Highway nog steeds geen genoeg gekregen van de kust? Vervolg je reis dan langs de Albanese Rivièra. Vooral tussen Vlorë en Sarandë vind je veel mooie landschappen. Rij een paar uur bergopwaarts door Llogara-pas om vervolgens weer af te dalen naar Himarë. Onderweg kun je genieten van het prachtige uitzicht op de Adriatische Zee.

Spectaculaire wegen Balkan

Transfăgărășan

Deze 90 kilometer lange route door de Karpaten werd door Top Gear uitgeroepen tot ‘beste weg ter wereld’. Via haarspeldbochten, tunnels en talloze bruggetjes bereik je een hoogte van ruim 2000 meter. Het is daarmee de op een na hoogstgelegen weg in Roemenië. De eerste plaats blijft voorbehouden aan de Transalpina. Je kunt er doorgaans niet harder rijden dan 40 km/u en tussen half oktober is de weg gesloten vanwege sneeuw.

Vršic-pas

Alhoewel Slovenië officieel niet binnen de Balkan valt, moet de Vršic-pas hier toch genoemd worden. Het vormt tenslotte wel de spectaculairste manier waarop je de Balkan binnen kunt rijden. De weg werd tijdens de Eerste Wereldoorlog aangelegd door krijgsgevangenen en brengt je op 1600 meter hoogte. Onderweg kom je langs een Russische kapel. De top vormt een goede uitvalsbasis voor een wandeltocht door Nationaal Park Triglav. De afdaling naar Boven voert je langs de rivier, de Soca. Voor een mooie wandeling langs deze rivier stop je bij Kamp Korita of Kamp Jelincs

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*