Home » Tips voor een korte vakantie naar Normandië
Tips voor een korte vakantie naar Normandië- Etretat

Tips voor een korte vakantie naar Normandië

In de meivakantie proberen we er altijd wel een paar dagen tussenuit te gaan. Met de auto, want veel vrijheid, en op redelijke rijafstand. Meestal is de bestemming België of Duitsland, maar een korte vakantie naar Normandië in Frankrijks is ook een prima optie!

Tips voor een korte vakantie naar Normandië

Tips voor een korte vakantie naar Normandië

We kozen voor Normandië omdat Bodhi een grote belangstelling heeft voor de tweede wereldoorlog. En dus de D-day stranden wel eens met eigen ogen wilde zien. Net als de indrukwekkende Amerikaanse begraafplaats. On y va!

Tips voor een korte vakantie naar Normandië - Honfleur

Honfleur

We verbleven deze vakantie in Normandië in het prachtige plaatsje Honfleur. De afstand tussen Utrecht en Honfleur is 570 kilometer. Prima te doen als je bijtijds vertrekt. We hadden vooraf vier nachten een hotel geboekt. We zoeken meestal een plaats uit waar ‘s avonds genoeg vertier is en waar je op loopafstand allemaal leuke restaurantjes en terrasje hebt. Honfleur heeft dat meer dan genoeg. Vooral het gezellige haventje is de ideale plek voor lange en smakelijke avonden!

Mosselen in Honnefleur

Ik at er de meest heerlijke mosselen met roquefort.

Tips voor een korte vakantie naar Normandië- Etretat

Krijtrotsen van Etretat

Het Franse plaatsje Etretat is vooral benoemd om de indrukwekkende krijtrotsen. De l’Aiguille is een uitstekende rots in de vorm van een punt die 70 meter boven het water van de Atlantische Oceaan uitsteekt. Daarnaast ligt de Manneporte (de boog), ook wel de olifantenrots genoemd. Wandel over de gezellige boulevard en bewonder de prachtige krijtrotsen en bezoek ook de overdekte markthallen in het gezellige dorpje.

Tips voor een korte vakantie naar Normandië

Sainte-Mère Église

Het dorpje Sainte-Mère-Église was het toneel van de grootschalige operatie Overlord in de nacht van 5 op 6 juni 1944. Nog steeds kun je een pop van soldaat John Steele met zijn parachute zien hangen aan de kerktoren. Wellicht ken je de scene uit de beroemde oorlogsfilm The Longest Day?

Tips voor een korte vakantie naar Normandië

Daarnaast vind je in het plaatsje het Airborne museum met een indrukwekkende verzameling lucht- en landvoertuigen en natuurlijk veel over de geschiedenis van operatie Overlord.

Bunker bij Utah beach

De invasiestranden

In Normandië vindt je de beroemde invasiestranden van D-Day: sword beach, juno beach, gold beach, omaha beach en utah beach. Op de site van het toerisme bureau van Normandië vind je veel informatie over deze stranden en wat er te doen is. Bij sword beach en omaha beach vind je o.a. musea en je kunt ook een aantal bunkers bezoeken.

Amerikaanse begraafplaats Normandië

Amerikaanse en Duitse begraafplaatsen

Op de indrukwekkende Amerikaanse militaire begraafplaats van Colleville-sur-Mer liggen 9.387 Amerikaanse soldaten die tijdens de Slag om Normandië zijn gesneuveld. De indrukwekkende begraafplaats kijkt uit over Omaha Beach, het dodelijkste landingsstrand van Operatie Overlord.

Duitse begraafplaats Normandië

Bezoek vooral ook in de buurt de Duitse begraafplaats van La Cambe. Met ongeveer 21.200 graven is het de grootste en meest bekende Duitse militaire begraafplaats in Normandië. In tegenstelling tot de geallieerde begraafplaatsen is de aankleding eenvoudig en sober. En het laat zien dat het vaak hele jonge jongens waren die moesten vechten in het Duitse leger en nooit meer thuis zijn gekomen.

Tips voor een korte vakantie naar Normandië - Monte San Michel

Mont Saint-Michel

Het is vanaf Honfleur naar Mont Saint-Michel nog een kleine 200 kilometer rijden. Niet echt naast de deur dus maar we waren er voor ons gevoel nu zo dichtbij. En ik had deze plek al zo lang op mijn lijstje staan, dat we gewoon de auto pakte en er een (lange) dagtrip van maakten! Hoewel mega toeristisch vind ik Mont Saint-Michel toch echt wel meer dan de moeite waard. En de dagelijkse stroom aan toeristen wordt er netjes in goede banen geleid met grote parkeerplaatsen en pendelbussen.

Ben jij wel eens in Normandië geweest? En heb je nog leuke tips? Laat het vooral weten in de reacties.

Bewaar tips voor een korte vakantie naar Normandië op Pinterest:

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

6 Comments

 1. Henny van der Giessen

  Leuk dat je een aantal tips geeft voor een kort verblijf in Normandië. Alleen, op het moment, zijn alle restaurants, hotels en campings gesloten vanwege de totale lockdown (confinement) in Frankrijk.
  Ook mag te niet op de stranden komen. Er wordt streng gecontroleerd! Daarnaast is het de vraag of je door België kan reizen.

  • Uiteraard ben ik daarvan op de hoogte! Het is ook meer bedoeld als voorpret en inspiratie voor wanneer het wel weer mogelijk is. Bovendien blijft dit artikel langer online dan corona zal blijven rondwaren. Dat hoop ik tenminste 😉

 2. Wij zijn er een paar jaar geleden geweest. Ook in Honfleur, met uitzicht op de haven. Vaak muzikanten die speelden. Heel gezellig.
  Wat we ook heel mooi vonden was Bayeux. Dat heeft weinig te lijden gehad tijdens de invasie.
  We hebben het tapijt van Bayeux gezien. Een geborduurd stripverhaal.

 3. Hi Anne-Marie,

  Heb je nog restaurant tips? Ik reis komend weekend richting de Calvados streek. Bovenstaande punten staan zeker op mijn lijstje, maar ben nog zoekende naar leuke restaurantjes 🙂
  Hoor graag van je!

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*