Home » Barbecueën op de kamado
barbecueën op de kamado

Barbecueën op de kamado

Barbecueën is de laatste jaren serious business geworden. En met de komst van kamado barbecues zijn de mogelijkheden eindeloos. Barbecueën op de kamado betekent grillen, koken, roken, bakken maar vooral: zelf heel lekker eten bereiden. Ik vertel je er alles over!

Wat is een kamado?

Kamado is Japans voor fornuis of kookplaats, een product dat al meer dan 3000 jaar gebruikt wordt. Een afgeleide daarvan is de mishikamado, een ronde pot van klei met een ronde afneembare deksel. Na de tweede wereldoorlog namen veel Amerikaanse soldaten een dergelijke mishikamado mee naar huis. Later begon men zelf keramische barbecues te produceren. Het keramisch barbecueën is in de VS dan ook al tientallen jaren populair en sinds een aantal jaar is ook Nederland in de ban van barbecueën op de kamado!

barbecueën op de kamado

Direct versus indirect

Met direct vuur verhit je je eten met directe warmte van de vlammen, gas of houtskool. Goed voor het snelle werk, maar pas op voor verbranding

Met de indirecte methode zorg je voor een barrière tussen het vuur en je eten, dat eigenlijk gaart door de hete lucht. Een keramische barbecue is sowieso bij uitstek geschikt voor low & slow. Hoe langzamer een product gaart, des te gelijkmatiger is het resultaat. Je kunt je vlees dan ook het beste laag garen tot net onder de juiste kerntemperatuur, en daarna met de directe methode kort grillen voor een crunchy resultaat.

Investeer in een goede kernthermometer, dan weet je dat je veilig bezig bent. Kip bijvoorbeeld moet een kerntemperatuur van tenminste 72 graden hebben om goed gaar te zijn. Bij rund, lam en varken is het een beetje afhankelijk of je je vlees rare, medium of well done wilt eten. En je kunt natuurlijk ook perfect vis bereiden op de bbq!

pizza op de kamado

Pizza op de kamado

Met een pizzasteen kun je op je kamado ook heerlijke pizza’s bakken die smaken alsof ze net uit de steenoven komen bij jouw favoriete pizzeria.

roken op de kamado

Roken

Met houtsnippers met een smaakje kun je je eten roken! Meng de houtsnipper door je houtskool en geef je vlees of vis extra smaak met smaken als appel, kers of pecannoot.

Rotisserie

Wat is er nu lekkerder dan kip van het draaispit? Het in de VS populaire merk Kamado Joe heeft een zogenaamde JoeTisserie, die precies past op hun kamado waardoor je de barbecue lichtdicht kunt afsluiten. Doordat je alle hitte binnen houdt krijgt het ronddraaiend vlees de perfect garing en een heerlijke smaak!

beer can chicken op de kamado

Barbecueën op de kamado

Natuurlijk kun je ook een kippenstandaard gebruiken. Daarin past de inhoud van een groot blik bier voor de perfecte beer can chicken! Op de Kamado Joe Classic 3 heb je zoveel grill oppervlakte (46 centimeter) dat je daarnaast ook nog heerlijk gegrillde groente en aardappeltjes kunt bereiden. Dek jij de tafel vast?

Deze blogpost betreft een samenwerking. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

2 Comments

  1. Wij vinden barbecueën op houtskool echt lekkerst!

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*