Home » Gezond frituren met de Optimum HealthyFry Airfryer
Optimum HealthyFry Air Fryer

Gezond frituren met de Optimum HealthyFry Airfryer

Het is best grappig dat ik mijzelf graag zie als een ruimdenkende, flexibele en moderne vrouw maar dat ik op bepaalde aspecten stiekem gewoon best traditioneel en behoudend ben. Zo eet ik nog steeds het liefst een bruine boterham als ontbijt (in plaats van smoothiebowls of overnight oates) en bak ik mijn kroketten en patat gewoon in de frituurpan. Een airfryer? Dan kan toch nooit wat zijn?

Optimum HealthyFry AirFryer

Optimum HealthyFry Airfryer

Toen ik de Optimum HealthyFry Airfryer mocht testen schoof ik dan ook met enige tegenzin mijn bezwaren aan de kant en zei ik – moderne en ruimdenkende vrouw als ik ben – ja. Bring it on. En dus testte ik mij de afgelopen weken drie slagen in de rondte. Tot groot genoegen van man en kind, die nog nooit zoveel patat, bitterballen, kroketten en frikandellen voorbij zagen komen!

Optimum HealthyFry AirFryer

Wat doet een airfryer precies?

In de airfryer frituur je door middel van hete lucht. Die circuleert door de pan en zorgt ervoor dat de gerechten van buiten knapperig en van binnen warm en zacht worden. Naast frituren kun je in de airfryer ook roosteren en bakken. Dat heb ik nog niet gedaan maar staat zeker nog op mijn to-do lijstje.

Qua looks is de Optimum HealthyFry Airfryer een echte winnaar. Stijlvol, compact en strak. En het apparaat is eenvoudig te bedienen. Naast automatische opties voor bijvoorbeeld patat of snacks kun je ook handmatig tijd en temperatuur instellen. Wel zo makkelijk, want die variëren namelijk enorm afhankelijk van soort en merk snack.

Optimum HealthyFry AirFryer

De voordelen

De absolute nummer één van mijn top tien meest vervelende huishoudelijke klusjes: de frituurpan schoonmaken! Nou hoeft dat niet zo vaak te gebeuren (én ik stel het vaak ook nét iets te lang uit) maar oh, wat heb ik daar een hekel aan. En echt schoon wordt het na de eerste keer eigenlijk nooit meer. Bovendien is te lang wachten met het verschonen van het frituurvet ook nog eens heel ongezond.

Deze ergernis is met de airfryer voorgoed verleden tijd. Na het bakken blijven er slechts wat vetdruppeltjes in het apparaat achter, die je met een stukje keukenpapier eenvoudig wegveegt. En niet onbelangrijk: het stinkt niet meer in huis!

Optimum HealthyFry AirFryer

De nadelen

Het is even zoeken naar de juiste bereidingstijd van de producten. En het is het raadzaam om, met name waar het snacks als bitterballen of kroketten betreft, de ovenvariant te gebruiken.

De ‘normale’ bitterbal die ik klaarmaakte in de airfryer was warm en knapperig, maar zag echt zielig bleek. Veel gezonder is het eerlijk gezegd ook niet, omdat aan ovensnacks vaak extra vet wordt toegevoegd. Ook zijn ovensnacks duurder dan de reguliere snacks.

Ook de bereidingstijd is langer, soms wel tot 3x zo lang. Op zich geen probleem als je een beetje plant, maar houd er wel rekening mee.

Optimum HealthyFry AirFryer

Conclusie

Mijn man miste bij de meeste snacks toch ‘de vette bek’ – om het maar zo onbescheiden te zeggen. Ik had daar persoonlijk geen last van. Ik vond alles wat in de airfryer werd bereid uitstekend smaken.

En had ik al gezegd dat het in huis niet meer stinkt? En ik nooit meer hoef schoon te maken?! Ik ben om!

Optimum HealthyFry Airfryer

Producttips

Er zijn inmiddels al aardig wat producten op de markt die speciaal zijn gemaakt voor bereiding in de airfryer. Ik ben zelf erg enthousiast over de supercrunch airfryer frites van Aviko en de ovensnacks (waaronder kaashapjes en bitterballen) van Kwekkeboom. Ook de Goudse kaasballetjes van Mora kwamen perfect uit de airfryer.

Je bestelt de Optimum HealthyFry Airfryer (€ 220,00) in de webwinkel van Prestige Home Appliances.

KORTINGSACTIE! Als je deze maand (t/m 22 september) een Optimum HealthyFry Airfryer bestelt krijg je met de code HappyKitchen-PHA-20 maar liefst € 20,00 korting op je bestelling. Deze korting geldt ook voor Belgische lezers wanneer ze bestellen via deze webwinkel.

Voor deze blogpost heb ik artikelen toegestuurd gekregen. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

18 Comments

 1. Het ziet er inderdaad heerlijk uit, mooi dat ze ook lekker knapperig zijn geworden. Toch blijf ik nog lekker bij de frietpan, maar misschien ooit… Helemaal als ik hem mag testen haha. 😉

 2. Sinds een jaar zijn wij ook airfryer fan! Niet alleen voor (af en toe) een snack, maar ook om broodjes in af te bakken, kleine croissantjes te maken en heerlijke varkenshaas met een korstje! Daar waar mijn oven soms wel 20 minuten moet voorverwarmen, moet de airfryer dat een minuutje 🙂 als je de frituurpan gewend bent, is het misschien even wennen, maar voor mij weegt het gemak en het makkelijke schoonmaken vele malen zwaarder.

 3. Hebben er thuis ook eentje maar gebruik die eigenlijk nooit. Het duurt inderdaad zooooo lang en echt gezonder is het niet omdat het startproduct dat al niet is xD Maar je hebt helemaal gelijk over de geur!

 4. Als ik op de foto’s mag verdergaan zien de bereidingen er prima uit. De frituurpan is voor mij toch nog steeds de nummer 1 al is het gemak aan onderhoud en de vervelende geur in huis toch iets om over na te denken

 5. Ik heb gelijk trek in snack!

 6. ik gebruik dagelijks de airfryer voor mijn maaltijden te bereiden. Ik zou niet meer zonder kunnen.

 7. Ik heb het nog nooit gebruikt, maar begrijp wel dat als men een keer begint om zijn. Dat het zo makkelijk schoon te maken is, is wel super!

 8. Deze Airfryer ziet er heel goed uit! Wij willen er nog graag eentje thuis. Mooi cadeau voor de feestdagen denk ik zo.

 9. Ik heb sinds een jaar ook een airfryer en ik vind het heerlijk. Tot nu toe alleen nog ‘frituur’ spullen er in gemaakt, maar ik wil ook eens iets anders gaan proberen binnenkort. Het stinkt inderdaad niet meer in huis, dat is erg fijn. Wel maakt ie veel herrie vind ik, maar dat is gelukkig maar even.

 10. Wat jammer dat het zo lang duurt eer het klaar is. Wel goed dat het die vervelende stank niet heeft

 11. Ik wist niet dat het zoveel voordelen met zich meebracht. Klinkt goed.

 12. Ik heb er niet zo eentje. Maar je hoort er echt veel over!

 13. Je hoort veel verschillende meningen over de airfryer, maar fijn dat jouw ervaringen positief zijn. Het apparaat ziet er stijlvol uit!

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*