Home » Labneh balletjes

Labneh balletjes

Beetje bij beetje leer ik de keuken uit het Midden-Oosten kennen. En die kennismaking bevalt goed! Na dukkah ben ik nu helemaal ‘hooked’ aan labneh balletjes. Deze lekkernij komt het meeste voor in Libanon en Syrië waar het een vast onderdeel is van de mezze (verschillende kleine gerechtjes, meestal als voorgerecht). Labneh is een zachte (platte) kaas die heel veel variaties kent. De basis is in ieder geval altijd met zout vermengde uitgelekte yoghurt. De balletjes die je hiervan maakt rol je door kruiden of noten. En als je ze in een weckpot met olie bewaart blijven ze extra lang goed en worden ze nog lekkerder! Ik kocht deze balletjes laatst via ‘Pittig ding’ , en ben ze meteen daarna zelf gaan maken.

Weckpotje met labneh balletjes

Labneh balletjes

Wat heb je nodig:
  • 1 liter Griekse yoghurt
  • 2 theelepels zeezout
  • Zwarte peper
  • Verse of gedroogde kruiden, bijvoorbeeld peterselie, kervel ,bieslook, oregano, tijm, koriander
  • Of eventueel: gehakte pistachenoten
  • extra vergine olijfolie
  • natte schone theedoek (zonder wasmiddelluchtjes!)
  • schone weckpot
 De uitgelekte yoghurt
Bekleed een zeef of vergiet met de doek en zet op een kom. De doek moet goed schoon zijn en mag geen zeepresten bevatten. Roer de zout en peper door de yoghurt en schenk in de doek. Laat minstens 12 uur uitlekken, langer mag altijd! Ik heb het op de foto zo’n 20 uur laten uitlekken
Schraap met een lepel de uitgelekte yoghurt (= labneh) uit de doek.

Verse labneh balletjes Labneh met kruiden
Rol met vochtige handen kleine balletjes ervan. Snijd de kruiden fijn/hak de nootjes fijn. Rol de balletjes door de kruiden en/of de nootjes. Ik heb vandaag een beetje gevarieerd met wat ik in de koelkast en de keukenla vond. Een deel met verse koriander, een deel met komijn en sesam, een deel met chilivlokken en een deel naturel.
Leg ze in één laag op een groot bord en laat nog 4 uur rusten in de koelkast. Eet ze direct of stop ze – om te bewaren – in een weckpot. Schenk zoveel olijfolie erbij tot ze helemaal bedekt zijn. Blijft zeker een week of vier goed. Heerlijk bij de borrel of op een broodje. Ook leuk om cadeau te doen!

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*