Tijdens een persdiner in restaurant Botanica (in het VOCO hotel in Den Haag) at ik een poosje terug de meest goddelijke luchtige zeewierboter. Zo lekker dat ik me moest inhouden niet de hele schaal leeg te eten. De dag erna heb ik chef Bas Hoog een berichtje op Instagram gestuurd, met de complimenten. En hij wilde het recept gerust met me delen. Dit is een -eenvoudiger – afgeleide ervan!
Zeewier
Waar ik eerst dacht ansjovisboter te eten, bleek het zeewierboter te zijn. In het restaurant drogen ze de zeewier en de zeekraal voor het zout zelf. Verse zeewier wordt geplukt, gewassen en gedroogd om vervolgens tot poeder te worden vermalen. Ik deed een shortcut en gebruikte nori-vellen en zeekraal zout van Zeeuwsche Zoute!
Zeeuwsche zoute
Wist je dat er al in de Romeinse tijd zout uit de zee werd gewonnen in Zeeland? Zoutziederij Zeeuwsche Zoute blies dit oude ambacht nieuw leven in. Naast het ‘gewone’ zout maken zij nu ook gerookt zout en zout met zeekraal, wakame of zwarte knoflook. In Zeeland heb ik zelfs een keer een zoutproeverij van ze mogen doen.
Luchtige zeewierboter
Luchtige zeewierboter
Wat heb je nodig:
- 1 blender
Ingrediënten
- 250 gram roomboter
- 2 vellen nori ca. 5 gram
- 5 gram zeekraalzout
- zwarte peper versgedraaid
Aan de slag!
- Haal de roomboter een half uur tevoren uit de koelkast.
- Maal de norivellen zo fijn mogelijk in de blender of nutribullet.
- Klop de boter wit en luchtig met de mixer.
- Voeg er de nori, zeekraalzout en een paar slagen versgedraaide peper aan toe.
- Serveer met vers brood. Je kunt de boter in de koelkast bewaren, maar haal 'm een half uur voor gebruik uit de koelkast.