Home » Culinair Yerseke achter de schermen
Culinair Yerseke

Culinair Yerseke achter de schermen

Voor een liefhebber van schaal- en schelpdieren is Yerseke in Zeeland een soort Walhalla. Ik was dan ook meteen enthousiast toen ik door Tourist Info Yerseke werd uitgenodigd voor een dagje ‘achter de schermen’. Ik neem je vandaag mee naar Culinair Yerseke!

Culinair Yerseke

Culinair Yerseke

Het Zeeuwse dorpje Yerseke aan de Oosterschelde is hét oesters en mosselen dorp van Zeeland. Je kunt er dan ook echt niet om heen! Voor iemand zoals ik die dol is op schaal- en schelpdieren is dit letterlijk en figuurlijk een zalig uitstapje! Ik was eerder kort in Yerseke voor het NK Oestersteken, dit keer verbleef ik er een hele dag op uitnodiging van Suzanne van Tourist Info Yerseke!

Culinair Yerseke

Tourist Info Yerseke

Tourist Info Yerseke organiseert zeven dagen in de week actieve rondleidingen waarbij je Yerseke kunt beleven en proeven. Je leert alles over oesters, mosselen en kreeften en bezoekt de authentieke oesterputten die al sinds 1870 dagelijks in gebruik zijn. Je gaat naar de vissershavens en getijdehaven en je hoort van alles over de schaal- en schelpdierencultuur en Nationaal Park Oosterschelde. Boek je er een oesterproeverij bij (€ 12,95) dan proef je drie kraakverse oesters met een heerlijk glas wijn.

De rondleidingen vertrekken dagelijks (minimum van 4 personen) om 11.00 en om 14.00 uur. Voor een volwassene betaal je € 7,95, kinderen t/m 11 jaar betalen € 3,95. De gidsen zijn super enthousiast en weten met veel passie hun verhaal te doen. Een echte aanrader! Startpunt van alle rondleidingen is De Viskêête, restaurant en tevens het adres om de lekkerste vis en schelpdieren mee te nemen voor thuis!

scooters van Zeeuws en zo

Op de elektrische scooter

Helemaal leuk is een tour door Yerseke en het prachtige achterland op de elektrische scooter of fiets. Deze huur je eenvoudig bij Zeeuws en zo, tevens een hele leuke winkel vol Zeeuwse souvenirs. En als je dan toch lekker mobiel bent, ga dan in het dorp gelijk even langs Bakkerij Vroonland voor de allerlekkerste Zeeuwse bolus of bij Maison Ticho voor overheerlijke chocolade (zeevruchten natuurlijk!), Zeeuwsche Zoute en de bekende boterbabbelaars van JB Diesch. 

Zeeuwsche Zoute

Zeeuwse Zoute

Een bijzonder product uit Zeeland dat ik er graag even uitlicht is Zeeuwsche Zoute. Zout gewonnen volgens oeroude tradities uit de Oosterschelde. Lekker zout kan ik je vertellen! Vooral de versie met zeekraal en wakame zullen zeker gaan terugkomen in mijn (vis)recepten!

Culinair Yerseke - oesterkweek

Schelpdieren hatchery en nursery

Bijzonder fascinerend was ons bezoek aan de schelpdieren hatchery en nursery van Zeelands Roem. Hier wordt niet alleen onderzoek gedaan naar oesters maar worden ook oesters gekweekt. We volgden hier het hele proces, van de paaing van de ouderparen tot het opgroeien van de oesterlarfjes. Wist je dat de larfjes al vanaf het begin een klein schelpje vormen? En dat het 2,5 jaar duurt voordat een oester volgroeit is voor consumptie? Ze Zeeuwse platte oester heeft zelfs 5 jaar nodig om dit te bereiken! Wanneer de oesterlarfjes groot genoeg zijn om te worden uitgezet worden de babyoesters verder gekweekt in de Oosterschelde en de Grevelingen.

Het oesterseizoen voor de Zeeuwse platte oester loopt van september t/m april. In de historische oesterputten van Yerseke worden de opgeviste oesters bewaard in vers zeewater tot ze verkocht worden. 

Wist je dat je zelf als maaltje voor eigen gebruik maximaal 10 kilo oester mag rapen? Informeer voor de plekken en werkwijze bij Tourist Info Yerseke of kijk op de site van Nationaal Park Oosterschelde.

Culinair Yerseke

Oesterproeverij Pekaar

Bovenop de authentieke oesterputten vind je een aantal restaurants. Wij lunchten bij Oesterproeverij Pekaar. En wat voor lunch! Gin-tonic oester, gegratineerde oester, oester met passievrucht, gegratineerde mosselen, gekookte mosselen, garnalen in tempura, tataki. Alles was even lekker, natuurlijk met een goed glas Chablis. Je kunt hier je eigen oesterproeverij samenstellen of kiezen uit een van de door hen samengestelde proeverij, met glas wijn of bubbels. Een absolute aanrader!

Culinair Yerseke bij Aqua Triton

Aqua-triton 

Een wellness centre voor schaal- en schelpdieren? Bij Aqua-triton verblijven ze onder de meest ideale omstandigheden, tot aan de verkoop. In de grote baden (op de juiste temperatuur en met Oosterschelde water) verblijven handgedoken en -gevangen schelpen zoals oesters, tapijtschelpen, venusschelpen, kreeften en krabben. 

Ook leerden we hier van alles over de mossel, van ontbaarden tot sorteren en verpakken. Wist je dat er verschillende kwaliteitsgradaties zijn qua grootte? Van groot naar klein zijn dat Goudmerk, Jumbo, Imperial, Super en Extra. Het aantal stuks per kilo kan variëren van minder dan 45 stuks per kilo, dus een grote schelp, tot meer dan 75 mosselen per kilo. Het kost wat, maar dan heb je ook wat! 

Ook zo’n fan van mosselen? Op mijn blog vind je o.a. een recept voor mosselen met roquefort, mosselspiesjes en Thaise mosselen. Download de Mossel app voor nog meer lekkere recepten.

Culinair Yerseke

Meulemeester

De laatste korte stop was bij Oester- en Kreeftenhandel Meulemeester. Hier worden schaal- en schelpdieren zowel gekweekt als wereldwijd ingekocht. Buiten het seizoen van de Oosterschelde kreeft (eind maart t/m half juli) komen de kreeften bijvoorbeeld uit Canada. Zoals deze jongen op de foto! Of meisje, Suzanne wist dat heel goed uit te leggen!

Het was een super leerzame, leuke, gezellige en lekkere dag. Ik kan een rondleiding met proeverij door culinair Yerseke dan ook van harte aanbevelen!

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

2 Comments

  1. Nog nooit zo lekker mosselen gegeten als bij de Oesterij in Yerseke. Als mijn man (zo heel af en toe) daar in de buurt is, haalt hij in Yerseke bij de Oesterij mosselen en oesters. S.m.u.l.l.e.n! Ook onze kinderen (14 en 12) eten (al jaren) graag mosselen, dus dan gaan er wel wat kilootjes doorheen. Trouwens, ook bij https://visavis-utrecht.nl in Utrecht zijn de oesters ge-wel-dig, echt bijzonder goede kwaliteit. Deze traiteur (met onwijs leuke zit-/eetgelegenheid achterin de zaak) maakt bijzonder goede sashimi (zie ik ook ergens bij jou op een van de foto’s). Als je ‘ns in Utrecht bent…

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*