De Surinaamse keuken is een smeltkroes van wereldkeukens. Javaans-Indonesisch, Hindoestaans-Indiase en Creools-Carabische smaken proef je er in terug. Ik moet eerlijk zeggen dat ik weinig bekend ben met deze keuken, dus werd het hoog tijd! Ik maakte een heerlijke snelle Surinaamse saoto soep met de kruidenpasta van Sorgh & Hoop.
Sorgh & Hoop
Sorgh & Hoop wil de Surinaamse keuken toegankelijker maken met hun kruidenpasta’s. Deze veganistische pasta’s zijn 100% natuurlijk en worden o.a. verkocht bij Jumbo. Verder vind je in het assortiment salsa’s en rubs. Mocht je de smaak echt te pakken hebben, dan kan ik zeker het kookboek van Sorgh & Hoop aanbevelen! Deze snelle versie voor Surinaamse saoto soep is geïnspireerd op het recept uit dit boek. Een heerlijk en eigentijds Surinaams kookboek met eenvoudig te bereiden gezonde recepten en smakelijke verhalen van Surinaamse tantes.
Javaans-Indonesische invloeden
Na de afschaffing van de slavernij in 1863 kwamen Javaanse contractarbeiders naar Suriname. Maar liefst 33.000 Javanen werkten tussen 1890 en 1939 onder zware omstandigheden op suiker-, koffie- en katoenplantages. Zij namen hun cultuur en dus ook de eetgewoontes van het Indonesische eiland mee. Zo werd de Surinaamse keuken verrijkt met ingrediënten als kokos, pinda’s, tamarinde en ketjap. De Javaanse keuken is echt een Aziatische keuken met zoetige, fris gekruide en pittige smaken. De Javaanse kruidenpasta van Sorgh & Hoop is een blend van o.a. verse laos, sereh, djahé, gember en kentjoer.
Snelle Surinaamse saoto soep
Snelle Surinaamse saoto soep
Ingrediënten
Voor de bouillon
- 90 gram Sorgh & Hoop verse Javaanse kruidenpasta
- 1,5 liter water
- 1 eetlepel sojasaus ketjap asin
- 2 kippenbouillonblokjes optioneel
- 400 gram kippendijen of kipfilet
Voor de ketjapsaus
- 2 teentjes knoflook
- 3 eetlepels zoete sojasaus ketjap manis
- 1 eetlepel zoute sojasaus ketjap asin
- 1 madame jeanet peper of andere rode peper
Voor de bijgerechten
- gefruite uitjes
- bami groentepakket
- 4 eieren
- 200 gram rijst of mie
- gefrituurde frietjes chips
Aan de slag!
- Kook de eieren hard en de rijst of mie gaar.
- Breng het water met de Javaanse kruidenpasta, de zoute ketjap, de bouillonblokjes en de kip aan de kook en kook in ca. 25 minuten gaar.
- Haal de kip uit de bouillon. Laat gedeeltelijk afkoelen en pluis fijn met twee vorken.
- Voor de ketjapsaus snijd of vijzel je de knoflook en peper fijn en meng je dit met de zoete en zoute ketjap.
- Zet de bijgerechten in schaaltjes op tafel: de ketjapsaus, groente, geplozen kip, gekookte eieren (gehalveerd of in plakjes), gefruite uitjes, rijst of mie en frietjes. Zet de pan met bouillon erbij.
- Schep de bijgerechten naar keuze in je kom, schep hier bouillon over en breng op smaak met wat ketjapsaus. Eet smakelijk!