Home » Keukenapparatuur kiezen | Welke keukenapparatuur kiezen?
Keukenverlichting

Keukenapparatuur kiezen | Welke keukenapparatuur kiezen?

Ben je dit jaar van plan een nieuwe keuken aan te schaffen? Waarschijnlijk kijk je in eerste instantie vooral naar het uiterlijk van je gewenste keuken zoals de stijl (landelijk, design, klassiek) en de kleur. Echter ook de keukenapparatuur moet helemaal aan je wensen voldoen. Ik dit artikel geef ik handige tips voor het kiezen van de juiste keukenapparatuur.

Welke keukenapparatuur kiezen?

Het is handig om je keuken in te delen in vier gebieden: voorbereidingsgebied, kook- en bakgebied, spoel- en afvalgebied en tot slot het voorraad- en opberggebied. Op die manier kan je per gebied gaan nadenken over welke keukenapparatuur je hiervoor wilt kiezen.

keukenapparatuur kiezen

Keukenapparatuur kiezen in het voorbereidingsgebied

Het voorbereidingsgebied is je werkblad. Daar doe je alle voorbereidingen voor het koken zoals snijden, hakken en kneden. Hou je net als ik van koken? Ga dan ook voor zoveel mogelijk werkruimte! En denk na over de keukenapparaten die je kwijt wil op je werkblad. Omdat het praktisch is om altijd bij de hand te hebben, zoals een koffieapparaat. Of omdat het zo mooi is dat je het wil etaleren, zoals een Kitchenaid mixer. Belangrijk is om de keukenapparaten die je het meest gebruikt bij de hand te hebben.

Je kunt ook overwegen het koffieapparaat in te laten bouwen. Scheelt weer ruimte op je werkblad. Het belangrijkste bij het voorbereidingsgebied is de beschikbaarheid van voldoende stopcontacten op de juiste plekken.

keukenapparatuur kiezen

Keukenapparatuur kiezen in het kook- en bakgebied

In dit gebied vind je de meeste keukenapparatuur. We beginnen met de kookplaat. Ga je voor gas, elektrisch, inductie of keramisch? Ik schreef hier eerder een uitgebreid artikel over. Bij de kookplaat hoort ook een afzuigkap. Wist je dat je tegenwoordig ook kookplaten kunt kopen met geïntegreerde afzuiginstallatie? Scheelt weer een hoop ruimte aan de muur!

Denk bij je keuze ook aan praktische zaken: is het makkelijk schoon te maken? Zijn mijn pannen er geschikt voor of moet ik die ook nieuw aanschaffen? Blijft de kookplaat lang heet (oppassen met kinderen!)?

Vervolgens de keuze voor een oven, combimagnetron of stoomoven. De keuze is aan jou. Er zijn ook ovens met een zelfreinigende functie, de zogenaamde pyrolyse oven. Een pyrolyse oven verbrandt vuil en vet op een hoge temperatuur. Je hebt dan veel minder schoonmaakwerk. De hitte van pyrolyse verandert etensresten in een laagje as. Na het afkoelen van de oven hoef je alleen nog de as op te vegen.

Denk ook goed na over de (inbouw) hoogte van de apparaten. Niets zo vervelend als steeds te moeten bukken om je appeltaart uit de oven te halen!

keukenapparatuur kiezen

Keukenapparatuur kiezen in het spoel- en afvalgebied

Een kraan keukenapparatuur noemen? Tegenwoordig wel! Want naast gewone kranen kun je nu ook kiezen voor kranen die koud, warm én kokend water geven. Er is zelfs een model waarbij je ook nog voor bruiswater kunt kiezen! Met een kokend water kraan kun je veel tijd besparen bij het koken. En je kopje thee is wel heel snel gezet. Heb je normaal gesproken een waterkoker en wellicht ook een Sodastream (apparaat om bruiswater te maken) op je aanrecht staan, dan scheelt zo’n kraan je gelijk een hoop ruimte op je werkblad!

Tenzij je dol bent op afwassen kies je in dit gebied ook voor een vaatwasser. Hierbij kun je kijken of je gaat voor een smal (klein huishouden) of een standaard formaat. Kijk ook goed naar de indeling van de vaatwasser. Is deze flexibel in te delen, kun je rekjes in- of uitklappen, voelen de rekken degelijk aan, glijdt alles soepel? Het filter moet je regelmatig schoonmaken, kun je deze gemakkelijk uit de vaatwasser halen?

Keukenapparatuur kiezen in het voorraad- en opberggebied

De belangrijkste keukenapparatuur die je hier kunt kiezen zijn natuurlijk de koelkast en de vriezer. Ga je voor vrijstaand of voor inbouw? Zo’n grote Amerikaanse dubbeldeurs koelkast met ingebouwde ijsblokjesmachine was altijd mijn droom. Toch ben ik voor een inbouwkoelkast gegaan, omdat de keuken zo een mooier geheel werd.

Denk bij de keuze van je koelkast vooral aan het formaat. Heb je een groot gezin, hou je van koken? Je kunt kiezen voor een koelkast met vrieslades of je kunt gaan voor een losse koelkast en een losse vriezer. Eén van mijn beste keuzes? Een no frost vriezer! Een no frost vriezer hoef je nooit te ontdooien. Dankzij een continue luchtcirculatie treedt er namelijk geen ijsvorming op. Bovendien voorkomt een vriezer met No Frost rijpvorming, zodat etenswaren nog langer houdbaar blijven. Aangezien de vriezer ontdooien mijn minst favoriete klusje was is dit toch wel de uitvinding van de eeuw wat mij betreft!

Je koelkast en/of vriezer staan dag en nacht aan, dus is het ook belangrijk te letten op het energieverbruik van de apparatuur. Een koelkast met energieklasse A+++ is bijvoorbeeld ruim 50% zuiniger dan energieklasse A.

keukenverlichting

Kosten van je keukenapparatuur

Als je voor jezelf bepaald hebt welke apparatuur voor jou onmisbaar is, dan kun je alle kosten op een rij gaan zetten. Valt het tegen? Het kan zijn dat je achteraf toch concessies moet doen. Toch maar niet de kokend water kraan kiezen dan? Wil je toch echt liever gaan voor de keuken van je dromen, dan kun je overwegen een lening af te sluiten. Zorg wel dat je altijd een vergelijking maakt voordat je gaat lenen, zodat je niet onnodig veel rente persoonlijke lening betaalt.

Dit artikel betreft een samenwerking. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*