Home » De vijf meest zinloze pakjes en zakjes
bechamelsaus

De vijf meest zinloze pakjes en zakjes

Het is de slogan van My happy kitchen: zoveel mogelijk zonder pakjes en zakjes. En geloof me, ik ben ook niet heilig. Ik heb een baan, een eigen bedrijf, een kind en een blog, dus ik draai ’s avonds ook wel eens een pot Bertolli pastasaus open. Of neem bij gebrek aan inspiratie mijn toevlucht tot een pak wereldgerechten van Knorr.Natuurlijk weet ik dat mijn zelfgemaakte bolognesesaus 100x beter smaakt. Maar die saus heeft wel tijd nodig. En dat heb ik nu eenmaal niet altijd. Toch liggen er in de supermarkt pakjes en zakjes waar ik met mijn verstand niet bij kan. En die je gewoon echt niet moet kopen. Hieronder een overzicht van de – in mijn ogen – vijf meest zinloze pakjes en zakjes. Wegens totaal overbodig, te duur of gewoon vies.

De vijf meest zinloze pakjes en zakjesbechamelsaus

1) Bechamelsaus (kant- en klaar in een potje of een zakje mix voor bechamelsaus)

Niet doen! Niet kopen! Bechamelsaus is een mix van boter, bloem en melk (eventueel met room voor een rijkere saus). Een zelfgemaakte bechamelsaus is heerlijk en helemaal niet moeilijk. Je moet er even bij blijven en goed blijven roeren, that’s it. Klik hier voor het recept van de bechamelsaus die ik maak voor in de lasagna.


2) Deeg voor hartige taart (diepvriespakje)

Waarom zoveel geld betalen voor een bevroren mix van bloem, boter en water? Echt, in drie minuten maak je je eigen deeg. Ontdooien duurt langer! Kneed 175 gram bloem, een snufje zout, 75 gram boter en vijf eetlepels koud water tot een soepel deeg. Laat – gewikkeld in plastic – even rusten in de koelkast. Je kunt aan het deeg eventueel een ei toevoegen, gebruik dan 2 eetlepels water. Daar maak je bijvoorbeeld een heerlijke quiche lorraine mee. Of deze mediterrane hartige taart!

3) Mix voor meringues

Een raadsel van formaat…. Aan dit pakje moet je zelf nog wel even de eiwitten toevoegen, hét hoofdbestanddeel van meringues. Wat er dan wel in het pakje zit? Suiker, maizena en bakpapier. En daar heb je dan zojuist bijna 3 euro voor betaald…. Het recept voor een heerlijke pavlova vind je op mijn blog. Of wat dacht je van deze meringues?

4) Carbonarasaus

Ik val in herhaling maar…. Niet doen!!! Saus voor spaghetti carbonara maak je snel en simpel met eieren, (eventueel) een scheutje room, uitgebakken spekjes en Parmezaanse kaas. Wat er in zo´n potje of zakje zit wil je eigenlijk niet weten. In het geval van deze carbonarasaus van Bertolli is dat ”maar liefst” 0,9% eigeel, 0,8% Italiaanse kaas en 5,4% spek. Ik wil niet weten waaruit de overige 93% bestaat….

5) Mix voor boerenomelet met uit en prei

Aan deze mix voor boerenomelet met ui en prei moet je zelf nog wel even ei, ui en prei toevoegen….. I rest my case.

Wat is volgens jou het meest zinloze pakje of zakje dat je ooit bent tegengekomen?

Er zijn inmiddels al veel meer artikelen over nutteloze pakjes en zakjes verschenen, je vindt ze op deze indexpagina!

16 Comments

 1. Haha geweldig! De merinques was ik ook al tegengekomen en dacht huh? wat koop ik dan 😉 . Carbonara ook zoiets, te lekker om niet zelf te maken en van de boerenomelet snap ik ook al helemaal niets, wat zit er dan in het pak? Peper & Zout? Leuk om ze zo eens op een rijtje te zien 😀

 2. Leuk geschreven! Sommige dingen wist ik écht niet.. Shame on me!

 3. Hahaha geweldig! Leuk geschreven. Inderdaad zijn sommige pakjes echt nutteloos. Vooral die laatste, boerenomelet met prei en ui, maar je moet nog wel de ei, prei en ui toevoegen. Dan kun je net zo goed zelf een omelet maken zonder zakje.

 4. Het is voor producenten vast een goudmijntje,pakjes waar stiekum eigenlijk niets in zit!

 5. Dat pakje meringuemix is ook wel een toppuntje hoor, met suiker, snufje maizena en bakpapier 🙂

 6. Thnx! En je hoeft je niet te schamen hoor! Pakjes en zakjes kunnen ook inspireren, alleen is altijd handig om even goed de verpakking te lezen om te weten wat er nu daadwerkelijk in zit.

 7. Ik ben ook tegen pakjes. Vroeger kocht ik ze wel hoor, maar sinds ik weet dat bijvoorbeeld zelf tomatensaus voor de pasta echt niet moeilijk is, niet lang duurt en 1000x lekkerder is, sla ik de pakjes over. Ik koop alleen wel eens kruidenmixen voor Indiaas of Thais.

 8. Ik ben niet 'tegen' pakjes. Maar wel voor bewustwording van wat je nu eigenlijk allemaal binnen krijgt. Of niet binnenkrijgt. Als je hoort dat er in een potje guacamole soms nog geen 1% avocado zit dan zou iedereen daar toch zijn vraagtekens bij moeten stellen. Maar aan de andere kant denk ik dat b.v. de wereldmaaltijden ook een leuke manier zijn om de beginnende koker te inspireren. Zelf gaan experimenteren met kruiden etc. komt daarna dan wel!

 9. Simone Franken

  Wat een leuk stukje en erg herkenbaar ook. Ik heb een tijdje geleden besloten geen zakjes en pakjes meer ge kopen. T is vaak zo'n onzin en er zit meestal onnodige 'troep' in.
  Een overbodig pakje: pannenkoekenmix. Er is toch niks makkelijker dan een beslag maken van bloem, eieren en melk!

 10. Ja pannenkoekenmix, dat is ook een goede! Die neem ik mee in een volgende top 5 🙂

 11. Herkenbaar! Dat denk ik ook altijd! Wat een nonsen, of gebakken lucht laten mensen zich aansmeren. Maar niets menselijks is me vreemd: Heb in een slechte periode waar de inspiratie ontbrak mijn "toevlucht" gezocht tot een mix van Conimex… Dan kan je de winkel door met wat je nog moet toevoegen en hoeven je hersenen niet aan te staan. Voor het eerst.. en voor het laatst: mijn excuses aangeboden aan mijn zoon voor hetgeen ik hem die avond voorgeschoteld heb. 🙂

 12. Excuses aan je zoon :-), grappig! Ik heb dat ook hoor, ook gewoon een mens. Maar het valt ALTIJD tegen.

 13. Ik ga zeker vaak in de fout met die pakjes, ik kijk vaak niet eens wat er in zit en richt me puur op de plaatjes.

 14. Celine Prins

  Ik kwam er laatst eentje tegen voor roerbakei?! Ook echt vreemd.
  Je blijft je verbazen! Vind het ook met thee; thee als munt, gember of kamille koop je net zo makkelijk zelf, zonder toevoegingen en zakje.

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*