Home » Nutteloze pakjes en zakjes #9
geschilde sinaasappels

Nutteloze pakjes en zakjes #9

Het lijkt erop dat de Nederlandse consument steeds bewuster wordt van wat hij koopt en eet. Programma’s als De Keuringsdienst van Waarde en recentelijk ook Radar laten mensen zien dat er nog steeds veel nutteloze pakjes en zakjes in onze supermarkten liggen. En hoewel de etiketten an sich niet liegen (wie leest die weet!) doen fabrikanten in woord en beeld nog steeds hun best om jou te verleiden iets te kopen wat het eigenlijk niet is. De oplossing? Lezen, lezen en nog eens lezen. En dan zelf gewoon een keuze maken.

Nutteloze pakjes en zakjes: Crystal Clear Sinaasappelmandarijn

Ook met deze serie hoop ik mijn lezers weer een beetje wegwijs te maken in nutteloze pakjes en zakjes land. Ter lering ende vermaak!

Crystal Clear Sinaasappel mandarijn

Dat veel sappen slechts weinig van het op de verpakking vermelde fruit bevatten wisten we al. En ook dat het grootste deel vaak uit appelsap bestaat. Of gewoon water. Maar hoe weinig fruit precies dat is? Crystal Clear maakt het wel heel erg bont. Want die fruitige sinaasappels en mandarijnen op de verpakking vind je in het pak slechts druppelgewijs terug. Een pak van 1,5 liter bevat minder dan 20 druppels sinaasappel- of mandarijnsap! Twintig druppels ofwel 0,02%. Wat je drinkt is eigenlijk niet veel meer dan water met zoetstof en aroma’s. ’t Is maar dat je het weet.

Nutteloze pakjes en zakjes: Unox rijkgevulde champignonsoep

Rijkgevulde champignonsoep

Ken je dat? Dat je het toch wel lastig vind om die 200 gram groente per dag te halen? Niet getreurd, Unox biedt een goede aanvulling op je dagelijkse voeding met een heerlijke rijkgevulde soep. Totdat je het etiket wat beter leest en ziet dat een kop soep je een luttele 16 gram groente oplevert. Ja, dat zet pas zoden aan de dijk toch? Vast een lekker soepje hoor, maar roer er voor het gemak zelf nog even wat champignons en lente-ui door heen om echt meters te maken. Een paar plakjes komkommer op je boterham wegen waarschijnlijk al meer dan 16 gram…..

Nutteloze pakjes en zakjes: krab salade

Krabsalade

Na de uitzending van De Keuringsdienst van Waarde over surimi kon ik het natuurlijk niet laten om ieder bakje krabsalade te controleren. En ja hoor, zonder uitzondering bevatten deze salades grotendeels surimi (nep-krab dus) en slechts zo’n 5% krabvlees of krabaroma. Johma heeft maar liefst 11% krabvlees in haar salade gestopt en heeft toegezegd de naam op hele korte termijn te veranderen in surimi-krab salade. Zo mogen we het horen!

Nutteloze pakjes en zakjes Knoflooksaus

Knoflooksaus 

Van Lisette van Gesont.nl kreeg ik deze verbazingwekkende verpakking knoflooksaus toegestuurd. Wat is er mis mee zal je zeggen? Heerlijk toch bij de shoarma? Totdat je de verpakking eens goed bekijkt en ziet dat dit eenvoudige bakje knoflooksaus uit maar liefst 60 (!) ingrediënten bestaat. Zestig! Terwijl mijn favoriete knoflooksaus die ik zelf maak mayo, wat crème fraiche en…knoflook bevat. Maar ja, die is dan ook niet tot juni houdbaar…..

Nutteloze pakjes en zakjes: geschilde sinaasappels

Geschilde sinaasappels

Eerder berichtte ik al over de gepelde mandarijntjes en geschilde bananen. Deze absurde collectie wordt dit keer uitgebreid met geschilde sinaasappel in een doosje. Reuzehandig toch? Een foto met bijschrift op Twitter (“Ach had de natuur toch maar iets bedacht om de sinaasappel beter te beschermen…”) leverde zo veel commotie op dat de Amerikaanse supermarktketen Whole Foods niet wist hoe snel ze het product weer uit de schappen moest halen…..

Onderstaande foto kwam ik echter ook nog tegen….naast gepeld is dit mandarijntje ook nog eens voor verdeeld in partjes. ….. Waanzin!

Nutteloze pakjes en zakjes: partjes mandarijn

Heb jij nou ook een product waarvan je zegt, dit kan toch echt niet? Laat het me weten, ik zou het leuk vinden om de 10e aflevering te vullen met jullie inzendingen!
In deze serie verscheen ook:

De vijf meest zinloze pakjes en zakjes
Nog meer zinloze pakjes en zakjes
Het houdt niet op, niet vanzelf…nutteloze pakjes en zakjes #3
Zakjes, pakjes, potjes en blikjes die wel kunnen
Nutteloze pakjes en zakjes uit de supermarkt #4
Nutteloze pakjes en zakjes #5 over de grote (en kleine) letters
De meest nutteloze pakjes en zakjes #6
Nutteloze pakjes en zakjes #7
De meest nutteloze pakjes en zakjes #8
De meest nutteloze pakjes en zakjes #10

Summary
Nutteloze pakjes en zakjes #9
Article Name
Nutteloze pakjes en zakjes #9
Description
Deel 9 uit de serie nutteloze pakjes en zakjes. Met dit keer sap met 0,02% fruit, geschilde sinaasappels en knoflooksaus met 60 ingrediënten.
Author

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

20 Comments

 1. Ik moest echt lachen om dat mandarijntje, helemaal geschild en in partjes! Dat is gewoon pure luiheid als je dat koopt 😛 Dat goed met Crystal Clear snap ik niet zo goed, puur vruchtensap bevat veel suikers en calorieën, als iets dan 1 kcal per glas heeft kan er sowieso nauwelijks fruit in zitten, of ben ik dan weer raar?

  • Nee dat klopt idd Mariska. Het ging er in dit geval ook meer om dat die fruitige verpakking misleidend kan zijn. Maar met 1 kcal per glas kun je ook niet meer dan water met een smaakje verwachten.

 2. Met open mond zitten te lezen, het lijkt wel of het bij elke editie van deze serie gekker wordt! Lezen is inderdaad de boodschap, maar helaas neemt niet iedereen daar de tijd voor. Jammer!

 3. Ik ben zelf ook voorstander van fruit in de schil en ik zou dit ook nooit zo kopen, maar de gepelde mandarijnen en sinaasappels zijn voor oudere mensen of mensen met beperkte kracht in de handen wel een uitkomst.

  • Ik had dat idd ook gelezen op Twitter, nooit zo bij stil gestaan eigenlijk. Voor die mensen is het idd wel fijn dat ze niet afhankelijk van anderen hoeven te zijn om een geschild sinaasappeltje te kunnen eten.

 4. Wow als je die geschilde producten koop ben je echt lui of heb je het echt heel druk hebben. Het blijft wel echt belachelijk dat dit allemaal gewoon mag. We worden gewoon voor gelogen

 5. Blijft een van mijn favorieten deze serie, geweldig! Die mandarijn partjes en jawel 16 gram groenten in Unox… Maak ik toch liever zelf een lekkere champignonnensoepje dan ben je er zeker van dat er lekker veel groenten in zitten. Van champignons kun je immers nooit genoeg hebben, toch 😉

 6. Ohhh het is toch wat he! Bijna schandalig maarrr ja men wil het gemakkelijk en lang houdbaar… ik ga zeker ’s in de gaten houden als ik iets vind, dan stuur ik het je op! Eigenijk koop ik zelden nog iets wat al bereid is, ik maak echt alles zelf en koop bijna alles bij de bioboeren hier in de omtrek, de smaak van alles is zoveel beter, ik snap dan ook niet dat je die verpakte mandarijntjes koopt, levert wel weer een grappig artikel op, ik ga dus met je meedenken! 🙂

 7. Heel leuk deze serie! Ik had toevallig van de week een pakje groene curry gekocht bij Lidl. Ik had hem die week ervoor bij jumbo en daar zaten slechts een aantal ingrediënten in. Op het moment dat ik die van de lidl in de pan gooide zag ik pas hoeveel ingrediënten erin zaten! Misschien ook een leuke voor de volgende 🙂 ! Vind het steeds erger worden. Die van Unox heeft waarschijnlijk ook veel te veel zout of niet? Dat is met cup a soup wel heel erg! Merk het nu extra nu ik vegan probeer te eten volgens the Green Happiness

 8. die sinaasappel vind ik echt bizar! ik had het al op twitter voorbij zien komen, maar dit kan toch niet? haha..

 9. Had laatst -in de aanbieding- Romige Kip-Champignonsoep gekocht van Unox (https://www.unox.nl/nl/producten/romige-kip-champignonsoep).
  Kon er weinig, vrijwel geen, kip en champignon in terug vinden 🙁

 10. Hahahaha die mandarijnpartjes! Wat erg! Ik vind het zo raar, er wordt meer en meer gepraat over overgewicht en hoe duur de gezondheidszorg is, maar ons eten wordt ook steeds meer ‘vervuild’. Ik koop bijna nooit kant en klaar producten, maar als je ziet wat er bijvoorbeeld al in vleeswaren zit voor op brood, of in knakworstjes. Eigenlijk is het te gek voor woorden. Maar wel een leuke serie!

  • We komen al een heel eind als mensen zich bewuster worden van wat ze eten en wat er in producten zit (of niet zit). Maar zelf alles vers maken is altijd het beste. Alleen heeft niet iedereen daar tijd voor, zin in of ook de kennis voor.

 11. Wat je zegt, ik ben blij dat consumenten steeds wijzer worden. Al verbaas ik me nog wel eens over mensen die denken gezond te eten en dat dus echt niet doen.

 12. Echt fantastisch deze blog. Eindelijk eens iemand die ook doorheeft dat er meer in pakjes zit dan wat er op de voorkant beschreven staat! ?

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*