Home » Sneeuwbol cupcakes
Sneeuwbol cupcakes

Sneeuwbol cupcakes

Op Pinterest kwam ik eetbare sneeuwbol cupcakes tegen. Met een transparante bol gemaakt van gelatine. Een hels karwei leek het me. Maar ik vond ze zo mooi! Maar toen bedacht ik me dat ik ook best een sneeuwbol zou kunnen maken van een halve plastic kerstbal. Zo gezegd zo gedaan!

Sneeuwbol cupcakes

Sneeuwbol cupcakes

 

Ik ben best trots op het resultaat, de sneeuwbol cupcakes zijn echt leuk geworden! Bij de bakker kocht ik deze kerstman van suikerwerk. Maar als je handig bent (en dat ben ik dus niet echt) kun je zelf ook aan de slag met fondant of marsepein. Kijk ook eens bij taartenwinkels, die hebben vaak de leukste decoraties.

Sneeuwbol cupcakes

Bruids sneeuwbol cupcake

Ik maakte nu een kerst sneeuwbol, maar je kunt ook andere thema’s gebruiken (huwelijk, pasen, verjaardag). Ook kun je ervoor kiezen niet eetbare decoraties te gebruiken. Ik gebruikte in één bol bijvoorbeeld een mini kerstboompje van kunststof.

Voor de basis maakte ik cupcakes in een zilverfolie cupcakevormpje, maar je kunt natuurlijk iedere kleur als basis gebruiken. Je kunt het jezelf makkelijk maken en kant-en-klare cupcakes gebruiken. Je hebt zelfs kant-en-klare botercrème in spuitzakjes van Dr. Oetker. Het recept voor cupcakes en botercrème vindt je hieronder.

Voor de bol gebruikte ik plastic kerstballen met een diameter van 7 cm. Deze ballen bestaan uit twee helften die je van elkaar los kunt maken. Het ophanghaakje brak ik er voorzichtig af.

Aan de slag met de sneeuwbol cupcakes!

Bak de cupcakes en laat volledig afkoelen. Maak ondertussen de botercréme. Spuit het oppervlak van de cupcake vol met de crème. Plaats hierop het suikerwerk of de fondant decoratie. Kijk even of de plastic bol erover heen past, anders moet je het suikerwerk iets verder in de boter crème duwen.

Maak suikerwater door 1 deel suiker te verwarmen met 2 delen water. Ik gebruikte 4 eetlepels water en 2 eetlepels suiker. Breng al roerend aan de kook en laat 3 minuutjes doorkoken. Haal van het vuur en laat volledig afkoelen.

Doe het suikerwater in een klein sprayflesje (of gebruik een kwastje) en breng suikerwater aan op de onderste rand van de plastic bol. Strooi hier vervolgens fijne kristalsuiker overheen. Plaats de bol voorzichtig over het suikerwerk en voila, de sneeuwbol is klaar!

Sneeuwbal cupcakes

Basis recept cupcakes

Wat heb je nodig (12 cupcakes)

  • 125 gram roomboter
  • 125 gram suiker
  • 125 gram zelfrijzend bakmeel
  • 2 eieren
  • 2 eetlepels melk

Zorg dat de roomboter, eieren en melk op kamertemperatuur zijn, haal ze dus minstens een uur voor je aan de slag gaat uit de koelkast. Verwarm de oven voor op 170 graden.

Doe de papieren vormpjes in een cupcake/muffin bakvorm, ze blijven dan mooier in model.

Doe de boter in een kom en voeg de suiker toe. Mix op middelhoge snelheid totdat je een lichte en luchtige massa hebt. Voeg 1 voor 1 de eieren toe. Voeg vervolgens beetje bij beetje het zelfrijzend bakmeel toe en tot slot de melk. Mix alles nog 1 minuut goed door op hoge snelheid.

Vul de cupcakevormpjes met het beslag, dit gaat super makkelijk met een ijsschep! Je kunt ook twee eetlepels gebruiken. Vul de vormpjes voor ca. 2/3.

Bak de cupcakes in de voorverwarmde oven ca. 20 minuten. Prik even in een cupcake met een houten prikker. Is de prikker schoon? Dan zijn de cupcakes gaar. Zit er nog wat beslag aan de prikker. Bak dan nog 5 minuten en controleer opnieuw.

Laat de cupcakes volledig afkoelen voordat je gaat decoreren.

Basis recept boter crème

Wat heb je nodig: (voor 12 cupcakes)

250 gram poedersuiker
250 gram roomboter (op kamertemperatuur)
2 eetlepels heet water
1 theelepel vanille extract

Doe de zachte boter in een kom en mix luchtig. Voeg de poedersuiker toe en mix door tot een mooie crème. Voeg als laatste het hete water en de vanille toe.

Summary
recipe image
Recipe Name
Sneeuwbol cupcakes
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

10 Comments

  1. Ik kan me voorstellen dat het nogal bewerkelijk is om zo'n sneeuwbal-cupcake te maken van gelatine. Zoals jij dat hier doet, van een halve plastic kerstbal, lijkt mij veel praktischer.
    Leuk ideetje voor kerst!

  2. Ik ga het waarschijnlijk nooit maken, maar ik vind het prachtig om naar te kijken 🙂

  3. En volgens mij smaakt het ook nog eens naar niets, zo'n gelatine bol. Zonde van al het werk!

  4. Het duurde ook wel even voor ik 'm op kon eten. Of althans, dat deed mijn man. Hap, slik, weg. Hij wel..

  5. Oh het ziet er wel super leuk uit! Leuk om als toetje te serveren na je kerstdiner 😉

  6. Echt een plaatje! Ik zag ze ook voorbijkomen en inderdaad met gelatine. Zoals je zegt niet eetbaar en een hels karwei. Ik vind juist jouw oplossing origineel én ontzettend mooi geworden. De zilveren cupcakevorm past er perfect bij. Super leuk zijn ze 😀

  7. Dank je wel! En dan op ieder bord een ander tafereeltje, leuk!

  8. Misschien dat ik me er volgend jaar nog eens aan waag, aan die gelatinebollen. Maar als het dan net zo druk is als nu…

  9. Hartstikke leuk!! Ik zou ook niet voor gelatine (yack) gaan, dit is een prima oplossing en draagt nog bij aan het recylcen van die plastic kerstballen ook. Ze zijn namelijk zo gaaf, die maak je gewoon elk jaar weer, haha!

  10. Hé, ben ik ongemerkt ook nog eens milieubewust bezig 🙂

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*