Home » Ouderwetse appeltaart

Ouderwetse appeltaart

Mijn ouderwetse appeltaart is beroemd. En geliefd. En lekker. Volgens mijn familie althans. Iedere verjaardag moet ik ‘m maken. Als ik eens – uit luiheid of tijdgebrek – taart heb gekocht is iedereen teleurgesteld. Als ik verschillende taarten bak is de appeltaart altijd als eerste op. Hele lekkere appeltaart dus!

Ouderwetse appeltaart

Maar het stomme is….het is een hele gewone appeltaart. Want niets meer dan boter, bloem en suiker voor het deeg. En appels, kaneel en suiker voor de vulling. Waar zal het ‘m dan toch in zitten? Waarom is juist deze appeltaart zo lekker?

Margriet kookboek

Met veel liefde gebakken natuurlijk, dat proef je altijd. Of misschien het ‘geheim’ van een beetje boter en paneermeel in de bakvorm voor een knapperig bruin korstje? De flinterdunne plakjes appel?

Leuk detail: ik heb het recept voor deze appeltaart uit mijn favoriete kookboek. Het Margriet kookboek is meteen ook het oudste kookboek in mijn collectie. Ik heb ‘m gekregen van mijn moeder die het boek weer van haar moeder kreeg, hij is zo’n 60 jaar oud. Vandaar de titel van deze blogpost: ouderwetse appeltaart. Want of het ook ‘de lekkerste appeltaart’ is, dat moet je zelf maar gaan proeven.

Ouderwetse appeltaart

Ouderwetse appeltaart

Ouderwetse appeltaart

Een heerlijk recept voor een ouderwetse appeltaart!
Afdrukken Pin
Gang: Taart
Keuken: Nederlands
Trefwoord: klassieker, oven
Voorbereidingstijd: 30 minuten
Bereidingstijd: 1 uur 15 minuten
Totale tijd: 1 uur 45 minuten
Porties: 8 personen

Wat heb je nodig:

Ingrediënten

  • 350 gram bloem
  • 175+80 gram suiker
  • 250 gram boter
  • 1 snufje zout
  • paneermeel
  • 1 kilo appels goudreinetten
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • kaneelpoeder
  • 50 gram walnoten optioneel

Aan de slag!

  • Verwarm de oven voor op 175 graden.
  • Kneed (met de hand of in de foodprocessor) van de bloem, 175 gram van de suiker, boter en het snufje zout een compact deeg. Leg dit deeg een half uurtje in de koelkast.
  • Schil de appels, verwijder het klokhuis en snij deze in flinterdunne plakjes. Ik maak deze meestal in de foodprocessor. Voeg de 80 gram suiker, vanillesuiker, kaneel (naar smaak, ik houd van veel!) en (eventueel) de verbrokkelde walnoten toe.
  • Vet een springvorm (24 of 26 cm) in en bestrooi de vorm met paneermeel. Schud de overtollige paneermeel er uit.
  • Bekleed de bodem en wanden met circa 3/4 van het deeg. Doe de vulling erin en bekleed met de rest van het deeg. Dit kun je op allerlei manieren doen. Maak reepjes in ruitvorm of rol het deeg uit en steek er sterren of hartjes uit.
  • Bak de taart in het midden van de oven in 70-75 minuten goudbruin.
Delen op Facebook

 

Summary
recipe image
Recipe Name
Ouderwetse appeltaart
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

20 Comments

  1. Het is dan misschien niet de hipste taart maar het blijft een van de lekkerste! Heeeeerlijk 🙂

  2. Appeltaart! YUM, echt een van mijn favorieten! Ik maak 'm graag alleen nog nooit walnoten erdoorheen gedaan, meestal rozijnen maar dat ga ik de volgende keer eens proberen, lijkt me erg lekker 🙂

  3. Doodnormale appeltaart blijft toch altijd het lekkerste! Ik doe altijd nog een beetje citroenschil er bij, want dat heeft mijn oma mij zo geleerd. Nostalgie en appeltaart gaan altijd goed samen 😉

  4. Lekker, een ouderwetse appeltaart! Die sterren erop zijn een leuk idee 🙂

  5. Hehe, iedereen bij mij thuis houdt wel van een lekker stuk appeltaart, vers van de oven! Yum!

  6. licht ophethart

    Wat ziet dat er heerlijk uit Anne-Marie ! ja dat zijn echt de lekkerste die echte ouderwetse appeltaarten. Ik heb trouwens al de hele weel zin in een flink stuk appeltaart. Maar nu ik deze foto zie, weet ik zeker dat ik morgen meteen naar de winkel ga en baken maar!

  7. licht ophethart

    Wat ziet dat er heerlijk uit Anne-Marie ! ja dat zijn echt de lekkerste die echte ouderwetse appeltaarten. Ik heb trouwens al de hele weel zin in een flink stuk appeltaart. Maar nu ik deze foto zie, weet ik zeker dat ik morgen meteen naar de winkel ga en baken maar!

  8. Daphne van Aken

    Lekker! Appeltaart. Niks mis mee en gewoon zoals het hoort geen rare dingen. Ik moest gisteren ook lachen bij de kassa toen ik twee blikjes gecondenseerde melk haalde. Voor mij was een omaatje en de cassière zei mevrouw u vergeet iets. Nee hoor het is voor mij.. Het is zo'n oude vrouwen ding. Uhm ik kook gewoon nog mevrouw en ga een lekkere pudding maken. Ooh ja dat kan ook..Haha

  9. Hip zijn is zooooo overrated 🙂

  10. Geeft net een lekkere extra bite, maar rozijnen zijn idd ook lekker.

  11. Jaaa nostalgie! Dat is deze taart voor mij ook. Citroenschil ga ik volgende keer ook eens proberen

  12. Met Valentijn wil ik met hartjes gaan maken

  13. Ken idd maar weinig mensen die niet van appeltaart houden.

  14. Lekker, geniet ervan dit weekend!

  15. Haha, grappig! Ik heb ook altijd standaard blikjes gecondenseerde melk in de kast, al is het maar om fudge te maken!

  16. Heb zo’n heerlijke punt mogen proeven ,echt hij smaakte naar meer

  17. Hi Anne-Marie,
    Zo leuk om alle enthousiaste reacties op de “Margriet”-appeltaart te lezen.
    Deze is ook in onze familie favoriet. In onze kinderjaren was deze appeltaart dé highlight van de zaterdagavond. Tijdens het kijken naar Swiebertje en aansluitend “Één van de Acht” genoten we elke zaterdag van de appeltaart die mijn moeder met liefde voor ons bakte.
    Nu we allemaal intussen al vele jaren ouder zijn dan mijn moeder toen was, hebben we er alle zes nog steeds hele fijne herinneringen aan en genieten we er regelmatig opnieuw van?
    Dank je wel voor het delen!

  18. Hoi, ik maak deze appeltaart nog steeds. Zo veel lekkerder dan die grote stukken appel die je altijd overal ziet. Ik rasp de appel grof, zoals mijn moeder al deed, en dat geeft een nog beter resultaat. ☺

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*