Home » Kippenleverparfait (of ne-pas-foie-gras)

Kippenleverparfait (of ne-pas-foie-gras)

Mijn lieve ouders namen voor mij deze week een fles cognac mee uit Frankrijk. De hoogste tijd om weer eens paté te maken! Hoewel de smaak onovertroffen is doen we natuurlijk niet aan foie-gras. Maar deze kippenleverparfait (ne pas foie-gras) komt qua smaak aardig in de buurt! Er gaat een absurde hoeveelheid roomboter in. Moet kunnen voor een keer…

Kippenleverparfait (nep foie gras)

Parfait van kippenlever

Serveer in kleine weckpotjes als voorgerecht met verse toast of geef eens potje cadeau. Afgedekt met de boterlaag is de parfait minstens twee weken houdbaar. Maar zo lang blijft het niet in de koelkast staan.

Kippenleverparfait

Wat heb je nodig:

  • 300 gram kippenlevertjes
  • 350 gram roomboter
  • 75 gram ontbijtspek
  • 2 takjes tijm
  • 3 sjalotjes
  • 1 teentje knoflook
  • 1 wijnglas cognac
  • zout en peper
Ingrediënten voor de parfait

En zo maak je kippenleverparfait

Maak van 150 gram van de roomboter ‘geklaarde’ boter. Dit doe je door de boter heel langzaam te laten smelten in een pannetje en wanneer alles gesmolten is het doorzichtige deel van de boter voorzichtig over te gieten in een kannetje. De witte restanten laat je op de bodem van de pan, die kunnen weggegooid worden.

Fruit in een grote pan de fijngesneden sjalotjes en de knoflook in 50 gram boter. Laat ca. 10 minuten sudderen. Doe er na 5 minuten de fijngesneden (of geknipte) plakjes ontbijtspek en tijm bij (van de takjes afrissen). Zet na 10 minuten het vuur hoog en bak de kippenlevertjes snel rondom bruin. Ze moeten van binnen nog rosé zijn. Blus af met het glas cognac en laat nog een minuutje of drie sudderen. Laat even afkoelen en pureer het geheel in de keukenmachine tot een fijne mousse. Voeg peper en zout naar smaak toe.

Let op: wanneer de parfait is afgekoeld verflauwen de smaken enigszins dus wees niet te zuinig. Voeg vervolgens de resterende 150 gram roomboter toe en pureer tot een gladde massa. Doe de parfait in de schaaltjes en giet of lepel er de geklaarde boter op. Ter decoratie kan je nog wat tijmblaadjes in de geklaarde boter leggen. Laat volledig afkoelen in de koelkast voor minimaal een uur. Of liever nog een dag of twee, om alle smaken goed te laten inwerken.

Je kunt op dit recept nog variëren met de kruiden (b.v. salie), drank (b.v. sherry of marsala) en vlees (eendenlever).

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

2 Comments

  1. Elbrich xfashionmeep

    Leuk zo in die potjes!

  2. Thnx. Die weckpotjes (van Xenos) zijn echt super, ook voor toetjes.

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*