Home Ā» Chicken Biryani uit The Curry Guy airfryer
Chicken biryani uit the curry guy airfryer

Chicken Biryani uit The Curry Guy airfryer

Chicken biryani uit the curry guy airfryerIk heb een airfryer maar om nou te zeggen dat ik ‘m vaak gebruik? Snacks frituur ik eerlijk gezegd liever ouderwets in een frituurpan. Maar het afgelopen jaar ben ik druk doende de mogelijkheden van de airfryer te ontdekken. Toen ik het kookboek ‘The Curry Guy Airfryer’ tegenkwam moest ik deze wel aanschaffen! De Indiase keuken uit de airfryer? Ik ben benieuwd! Ik maakte deze fantastische Chicken Biryani uit The Curry Guy airfryer.

The Curry Guy

Curry’s komen voort uit de Indiase keuken. In de 18e eeuw brachten Britse kolonisten het concept naar Europa en werd het ook hier mateloos populair. Dan Toombs, a.k.a. ‘The Curry Guy’, heeft het namaken van curry’s en tandoorigerechten geperfectioneerd. Van The Curry Guy verschenen al meer dan 10 kookboeken, variĆ«rend van easy tot bbq.

The Curry Guy airfryer

The Curry Guy Airfryer

Aan de hand van 50 eenvoudige recepten laat Dan zien hoe je de airfryer kunt gebruiken als een soort kleine tandooroven. Van kip tikka masala tot naan, de lekkerste gerechten uit de Indiase keuken maak je ook in de airfryer! Voor de chicken biryani maakte ik nog twee andere recepten uit dit boek: de gebakken uitjes uit de aifryer en de raita (yoghurt met komkommer). 

Chicken Biryani

Biryani is een Pakistaans/Indiaas rijstgerecht dat is ontstaan binnen de islamitische samenleving. De kip en rijst worden in lagen gekookt, met een rijke mix van kruiden en specerijen. De kip wordt gemarineerd in yoghurt en kruiden, waardoor het heel mals en smaakvol wordt. Neem wel de tijd voor dit gerecht! Als je het echt goed wilt doen laat je de kip minstens 12 uur marineren. Serveer de chicken biryani met raita en naan. Voor dit gerecht gebruik je een bakvorm van 18 cm doorsnede. Haal het rooster uit je airfryer en plaats de bakvorm in de lade.

Chicken biryani uit the curry guy airfryer

Chicken Biryani uit The Curry Guy airfryer

Chicken biryani uit the curry guy airfryer

Chicken Biryani uit de airfryer

Een heerlijk Indiaas gerecht van laagjes rijst, kip en kruiden
Print Pin
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Indiaas
Voorbereidingstijd: 12 uur 15 minuten
Bereidingstijd: 27 minuten
Servings: 2 personen

Wat heb je nodig:

Ingrediƫnten

Voor de marinade

  • 1 eetlepel knoflook-gember pasta (toko)
  • 3 rawits pepers fijngehakt
  • 1/2 theelepel zout
  • 1 theelepel chilipoeder
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel garam masala
  • 1/2 theelepel kurkuma
  • 1 citroen alleen het sap
  • 200 ml yoghurt
  • 200 gram tomatenblokjes uit blik

Voor de biryani

  • 200 gram basmatirijst
  • 300 gram kippendijfilet
  • 2 eetlepels ghee gesmolten
  • snufje saffraan
  • 100 gram gebakken uitjes
  • 5 eetlepels verse koriander fijngehakt + extra voor garnering
  • 10 muntblaadjes fijngehakt + extra voor garnering
  • geschaafde amandelen optioneel

Aan de slag!

  • Doe de kip, knoflook-gember pasta, pepers, zout, chilipoeder, paprikapoeder, kurkuma, garam masala en citroensap in een kom en meng goed door. Laat 10 minuten staan.
    1 eetlepel knoflook-gember pasta, 3 rawits pepers, 1/2 theelepel zout, 1 theelepel chilipoeder, 1 theelepel paprikapoeder, 1 theelepel garam masala, 1/2 theelepel kurkuma, 1 citroen, 300 gram kippendijfilet
  • Voeg de yoghurt en tomatenblokjes toe, schep goed om, dek af en laat 12 uur marineren.
    200 ml yoghurt, 200 gram tomatenblokjes
  • Schep de kip uit de marinade en schud de overtollige marinade goed af. Leg de kip in een aparte kom. Bewaar de marinade.
  • Meng de gesmolten ghee met de saffraan en zet opzij.
    2 eetlepels ghee, snufje saffraan
  • Was de rijst een paar keer in vers water en laat 30 minuten weken. Kook in 7 minuten in gezouten water en giet af.
    200 gram basmatirijst
  • Schep de helft van de hete rijst in de bakvorm. Verdeel hier de helft van de uitjes, de helft van de marinade en de helft van de fijngehakte koriander en munt over.
    100 gram gebakken uitjes, 5 eetlepels verse koriander, 10 muntblaadjes
  • Bedek met de rest van de rijst en verdeel hier de resterende uitjes, marinade, munt en koriander over.
  • Leg de stukjes kip bovenop, druk een beetje in de rijst en sprenkel hier de saffraanghee over. Dek de vorm af met aluminiumfolie.
  • Bak 5 minuten op 200 graden. Verlaag dan de temperatuur naar 150 graden en bak 12 minuten. Verwijder na 12 minuten de folie, verhoog de temperatuur weer naar 200 graden en bak nogeens 10 minuten.
  • Bestrooi met verse muntblaadjes, koriander en geschaafde amandelen en serveer met raita en naan.
Delen op Facebook

Laat reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*