Apfelstrudel

Apfelstrudel uit Zuid-Tirol (met warme vanillesaus!)

Tijdens onze vakantie in Italië was ik door Marlene appels uitgenodigd voor een super leuke dag van appels plukken, lunchen en een workshop apfelstrudel uit Zuid-Tirol maken. Vandaag deel ik met jullie het recept. En daar hoort natuurlijk ook het recept bij voor warme vanillesaus!Marlene appels

Marlene appels

Apfelstrudel uit Zuid-Tirol

Workshop apfelstrudel uit Zuid-Tirol in het Apfelhotel

De workshop werd gegeven door chef Christian van het prachtige Apfelhotel. Deze Italiaanse strudel is anders dan de Oostenrijkse, die gemaakt wordt van een op bladerdeeg gelijkend deeg. De Italiaanse strudel wordt gemaakt van ‘pasta frolla’, zanddeeg in het Nederlands. En natuurlijk gebruikten we de Marlene appels uit de eigen appelboomgaard!

Apfelstrudel

Apfelstrudel uit Zuid-Tirol

Wat heb je nodig:

Ingrediënten

  • 250 gram bloem
  • 1/2 zakje gist
  • 2 eieren (+ 1 losgeklopt ei om te bestrijken)
  • 90 gram boter, op kamertemperatuur
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • mespuntje zout
  • 100 gram kristalsuiker (+ 50 gram voor de vulling)
  • 6 appels (Golden Delicious van Marlene)
  • 1 eetlepel kaneel
  • 40 gram paneermeel
  • 40g gram rozijnen
  • 2 eetlepels rum (naar smaak, kan je ook weglaten)

Verwarm de oven voor op 180 graden

Kneed de bloem, het gist, 2 eieren, de zachte boter, 100 gram suiker, 1 zakje vanillesuiker en het zout in een kom tot een glad deeg. Laat gewikkeld in plastic folie 30 minuten rusten in de koelkast.

Schil de appels, verwijder de klokhuizen, snijd in vieren en vervolgens in dunne plakjes. Voeg er de 50 gram suiker, 1 zakje vanillesuiker, kaneel, rozijnen, paneermeel en (desgewenst) rum aan toe en roer goed door elkaar.

Haal het deeg uit de koelkast en rol uit tot een plak van ongeveer 40 x 30 cm.

Verdeel de vulling over het midden van het deeg en vouw de strudel dicht. Druk de naden goed aan. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de strudel hierop, met de naad naar beneden. Prik de strudel in met een vork en bestrijk met het losgeklopte ei. Bak de apfelstrudel in ca. 45 minuten gaar.

Laat de apfelstrudel gedeeltelijk afkoelen. Bestrooi wanneer deze lauwwarm is met poedersuiker en serveer lauwwarm met een bolletje ijs of koud met warme vanillesaus.

Apfelstrudel uit Zuid-Tirol

Warme vanillesaus

Wat heb je nodig:

Ingrediënten

  • 200 ml. melk
  • 100 ml. slagroom
  • 60 gram suiker
  • 1 vanillestokje
  • 3 eierdooiers

Halveer het vanillestokje en schraap het merg eruit. Doe de melk en de slagroom met 20 gram van de suiker in een pan en voeg hier de merg en het stokje aan toe. Breng aan de kook op een middelhoog vuur. Klop ondertussen in een kom de eierdooiers los met 40 gram suiker. Giet hier -terwijl je blijft kloppen – de warme melk bij. Roer goed door en giet weer terug in de pan. Verwarm al roerend op een laag vuur totdat de saus dik begint te worden (niet laten koken). Dompel een lepel of spatel onder in de saus en trek een streep door de saus op de lepel/spatel. Als de saus niet meer doorloopt is het goed. Zeef eventueel om klontjes en het vanillestokje te verwijderen (of vis deze eruit). Je kunt de saus zowel warm als koud serveren.

Ook handig:

Meelzeef
taartrooster
Spatel
bakkwast
Spuitzak
Creme brûlée brander
Suikerthermometer
Meelzeef
taartrooster
Spatel
bakkwast
Spuitzak
Creme brûlée brander
Suikerthermometer

Bewaar het recept voor Apfelstrudel uit Zuid-Tirol op Pinterest:

Apfelstrudel uit Zuid-Tirol

Summary
recipe image
Recipe Name
Apfelstrudel uit Zuid-Tirol met warme vanillesaus
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
41star1star1star1stargray Based on 2 Review(s)

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*