De Philly cheese steak sandwich is één van mijn favoriete broodjes. En die van mijn zoon! Ik maak ‘m dus regelmatig. Maar ik vind het ook leuk om met de smaakcombinaties van dit broodje andere gerechten te bedenken. Zoals deze mini Philly cheese steak pies.
Philly cheese steak sandwich
Naar het schijnt waren Pat en Harry Olivieri – van oorsprong hotdog verkopers – de eerste die reepjes steak met ui serveerden op een Italiaans bolletje. Vroeger zat er nog geen kaas op. Omdat Philadelphia de eerste stad was waar deze sandwiches veelvuldig verkocht werden, wordt er in de rest van het land verwezen naar Philly cheesesteak sandwiches. Ik voeg er voor een beetje pit ook altijd een jalapeno peper aan toe.
Philly cheese steak variaties
Zoals gezegd ben ik al volop aan het variëren op dit gerecht, en maakte eerder al Philly cheese steak taco’s en Philly cheese steak quesadillas. Voor de pies gebruikte ik handig bladerdeeg op rol. Daaruit kun je precies de maat steken van je muffin of cupcake vorm. Ik gebruik hiervoor meestal een breed glas of serveer/uitsteekring.
It takes time!
Je kunt dit gerecht prima voorbereiden maar let op, het kost wel tijd! Je stooft namelijk het vlees ruim drie uur, laat het afkoelen, en stelt dan de pies samen. Die je vervolgens weer moet bakken! Ik maak het vlees vaak een dag tevoren, zodat ik de volgende dag zo klaar ben! Serveer ca. 2-3 stuks per persoon met bijvoorbeeld een salade erbij. Of eet als snack.
Mini Philly cheese steak pies
Philly cheese steak pies
Wat heb je nodig:
Ingrediënten
- 500 gram sukadelappen in kleine stukjes
- 2 uien in halve ringen
- 1 eetlepel bloem
- 1 flesje bruin bier
- 50 gram roomboter
- 1 witte boterham
- 1 eetlepel mosterd
- 3 jalapeno pepers in ringen
- 50 gram cheddar kaas in kleine blokjes
- 1 rol vers bladerdeeg
- 1 ei losgeklopt
- boter om in te vetten
Aan de slag!
- Snijd de sukadelappen in stukken en schep om met de bloem en wat zout en peper. Smelt 25 gram roomboter in een ruime pan en bak het vlees op hoog vuur rondom bruin. Haal uit de pan.500 gram sukadelappen, 1 eetlepel bloem, 50 gram roomboter
- Smelt de andere helft van de roomboter en bak de uienringen voor een minuut of vijf. Voeg nu het vlees en het bier toe en breng aan de kook.2 uien, 1 flesje bruin bier
- Wanneer het kookt zet je het vuur laag en leg je een met mosterd besmeerde boterham boven op het vlees. Laat zo'n 3 uur pruttelen op een laag vuur met het deksel op de pan. Breng op smaak met zout en peper en laat in zijn geheel afkoelen.1 witte boterham, 1 eetlepel mosterd
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet de muffinvorm in.boter
- Rol het bladerdeeg uit en bekleed de vormpjes met het bladerdeeg door er ringen uit te steken.1 rol vers bladerdeeg
- Roer de cheddarkaas en de jalapeno ringen door het vlees. Vul hiermee de vormpjes.3 jalapeno pepers, 50 gram cheddar kaas
- Dek het vlees af met een cirkel bladerdeeg, druk de randjes goed aan met een vork of je vingers. Maak met een satéprikker een gaatje in het midden van het dakje, zodat de hete lucht kan ontsnappen. Bestrijk met het losgeklopte ei.1 ei
- Bak de mini pies in 40 minuten goudbruin.