Kerstkoekjes bakken

Kerstkoekjes bakken

Door gastblogger Nermina van Perfect Pastry – Winterdagen hebben iets bijzonders. De kou brengt altijd herinneringen naar boven mij bij. Ik ben opgegroeid in een land waar wij een duidelijk verschil hebben tussen de vier seizoenen. In het voorjaar ging de koude winter in Bosnië & Hercegovina langzaam over in een zachte lente. De zomer was altijd heerlijk warm, maar de winter bleef altijd mijn favoriete seizoen.

Sneeuw in Bosnië

Bosnië wordt altijd prachtig wit gekleurd door de dikke laag sneeuw. De sneeuw komt half november in het land vallen en smelt weer rond eind februari/begin maart. De sneeuw was vroeger voor ons als kinderen iets heel speciaals, we kregen er geen genoeg van. De dagen op school waren kort, als je je huiswerk had gemaakt ging je snel naar buiten om te spelen. We waren helemaal ingepakt met heel veel lagen kleding. We pakten onze skiën of slee en genoten van de sneeuw.
Elke buurt en elke straat waren voor ons een speeltuin.

Kerstkoekjes bakken

Zelfgebakken kerstkoekjes

We bleven altijd zo lang in de sneeuw spelen, dat we onze handen niet meer voelden en onze kleding helemaal nat was. Als we dan thuis kwamen lagen er altijd zelfgemaakte koekjes. Mijn moeder bakte in de winter allerlei koekjes met winterse ingrediënten zoals sinaasappel(schillen) en walnoten. Ze deed er altijd een dikke laag poedersuiker overheen, ze voelden altijd als wolkjes in je mond. Ieder hapje smolt weg in je mond. Koekjes bakken was natuurlijk ook bij uitstek de activiteit die ons bezig hield tijdens de lange winter. De recepten waren nooit erg moeilijk, dus perfect om met de kinderen te maken.

Natuurlijk deel ik met jullie graag het recept van mijn moeder, het is simpel maar zo heerlijk. Het is het perfecte recept om een koude winterse dag wat warmer mee te maken samen! De koekjes zijn lang te bewaren, je kunt het deeg ook eventueel lang van te voren maken en in de koelkast bewaren.

kerstkoekjes bakken

Kerstkoekjes bakken

De ingrediënten die je nodig hebt zijn:

Ingrediënten

  • 250 gr boter (kamertemperatuur)
  • 2 eieren
  • 150 gr poedersuiker
  • 450 gr bloem
  • 1 lepel vanille extract
  • 1 lepel geraspte citroenschil

Meng de boter & poedersuiker met een mixer. Voeg vervolgens de eieren, vanille extract, citroenschil en de bloem toe.

Meng het geheel tot een grote bol zodat alle ingrediënten goed zijn gemixt. Je kan ook met je handen werken. Plaats de deegbol in de koelkast voor anderhalf uur zodat het deeg makkelijk is om te rollen.

Haal het deeg vervolgens uit de koelkast, strooi wat bloem op de tafel (zodat het deeg niet plakt), pak een deegroller en koekjesuitstekers en HAVE FUN.

Leg de rauwe koekjes op een bakplaat met bakpapier en doe ze weer in de koelkast. Tip: zo blijven de koekjes in de vorm. Bak de koekjes in de voorverwarmde oven op 180 graden voor 15-20 min, tot de randjes van de koekjes lichtbruin zijn.

TIP:
Vegan kerstkoekjes bakken ? Dat kan!
Vervang de boter met EAT PLANTS margarine zonder palmolie. De twee eieren vervang je met een ei-vervanger of gebruik aquafaba ( opgeklopte vocht uit kikkererwten ).

Fotocredits: yessica_duque_photography (foto koekjes), Fem Schook (foto Nermina)

Bewaar het recept voor kerstkoekjes bakken op Pinterest:

Kerstkoekjes bakken

Summary
recipe image
Recipe Name
Kerstkoekjes bakken
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*