Moederdag koektaart

Moederdag koektaart

Toen ik onlangs voor Pasen voor het eerst een koektaart maakte, kreeg ik meteen al dit idee in mijn hoofd. Voor mijn allerliefste moeder, de leukste moeder van de wereld, maakte ik een Moederdag koektaart!

Moederdag koektaart

Koektaart

Koektaarten zien er altijd zo mooi uit! Ik dacht altijd dat het moeilijk was om te maken maar het tegendeel is waar. En het leukste: je kunt helemaal los gaan met de decoratie. Omdat mijn moeder dol is op aardbeien koos ik in ieder geval daarvoor. De crème ertussen is een soort cheesecake. Daarnaast kon ik putten uit mijn oneindige voorraad taartdecoratie (hoe leuk zijn die vlinders van eetpapier!) én gebruikte ik echte bloemen om het helemaal af te maken.

Je kunt de koek prima al een dag of twee vooraf maken. Let op: de vorm is heel kwetsbaar, bij mij braken dan ook 2 van de drie letters in stukken. Geen ramp, bij het opbouwen en decoreren zie je daar niets meer van!

Mal Moederdag koektaart

M

Ik heb voor jullie ook de afbeelding bijgevoegd die ik heb gebruikt als mal om het deeg te snijden. Download en plak in een worddocument en trek zo groot mogelijk uit. Print op (bij voorkeur wat dikker) papier en knip uit!

Moederdag koektaart

Moederdag koektaart

Wat heb je nodig

Voor het koekdeeg:

  • 225 gram boter (op kamertemperatuur)
  • 150 gram witte basterdsuiker
  • zakje vanillesuiker (8 gram)
  • 1 eidooier
  • 300 gram bloem
  • snufje zout

Voor de cheesecakecrème:

Voor de decoratie:

  • taartdecoratie
  • verse aardbeien
  • bloemen

NB: dit koekdeeg is veel meer dan je nodig zult hebben. Steek lekker wat leuke koekvormpjes (of gewoon rondjes ) uit en bak deze mee. Of vries het resterende koekdeeg in (in een dikke schijf, in plastic).

Meng de boter, basterdsuiker en vanillesuiker samen tot een romig mengsel. Voeg de eidooier toe en mix tot deze volledig is opgenomen. Voeg de bloem en het zout toe en kneed tot een stevig deeg. Wikkel in folie en leg het minstens een uur in de koelkast om te rusten.

Verwarm de oven voor op 190 graden.

Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad tot ongeveer ½ cm dikte. Snijd de letter uit in drievoud. (of meer als je er een paar reserve wilt). Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de vormen in 15 minuten op 190 graden gaar en goudbruin. Laat op een rooster volledig afkoelen.

Sla de slagroom stijf met de suiker en de slagroomversteviger (klopfix). Roer in een andere kom de verse roomkaas los. Voeg de stijfgeklopte slagroom toe en meng kort. Doe in een spuitzak met gekarteld spuitmondje.

Leg de eerste koekvorm op een mooi bord. Spuit hier toefjes creme op. Leg er voorzichtig de volgende koekvorm op en herhaal. Bij de laatste koekvorm spuit je de toefjes en decoreer je met aardbeien, bloemen en taartdecoratie.

Gebruik een goed scherp mes om de koektaart (voorzichtig!) aan te snijden.

Ook handig:

Meelzeef
taartrooster
Spatel
bakkwast
Spuitzak
Creme brûlée brander
Suikerthermometer
Meelzeef
taartrooster
Spatel
bakkwast
Spuitzak
Creme brûlée brander
Suikerthermometer
Summary
recipe image
Recipe Name
Moederdag koektaart
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*