Home » Het dagelijks leven in de jaren 80
dagelijks leven in de jaren 80

Het dagelijks leven in de jaren 80

Eerder schreef ik al een hele serie over de trends in eten en drinken in de jaren 60708090 ,00 en 10. Ik vind het superleuk om zo in de geschiedenis te duiken. En jullie blijkbaar ook, want de serie wordt nog dagelijks goed gelezen! Ik beperkte me toen tot eten en drinken, dit keer wil ik de decennia wat breder in beeld gaan brengen. Het gewone dagelijks leven eigenlijk. Waar keken we naar op televisie, welke muziek luisterden we, hoe waren we gekleed en wat waren de nieuwtjes en noviteiten? In deze aflevering: het dagelijks leven in de jaren 80. Lees ook mijn blog over het dagelijks leven in de jaren 70!

Het dagelijks leven in de jaren 80

Eten en drinken in de jaren 80

De jaren 80 waren de jaren van de introductie van de magnetron, en dus ook de magnetronmaaltijden. De buitenlandse keuken kwam nog dichterbij met de introductie van de Knorr wereldgerechten in 1982 . Het waren de jaren van de lightproducten, kwarktaart uit pakjes, Bubblicious kauwgom en Punica!

Voor een uitgebreid overzicht over wat er in de jaren 80 werd gegeten en gedronken verwijs ik je graag naar deze uitgebreide blog over trends in eten en drinken van de jaren 80.

In deze reeks vergelijk ik ieder decennium de prijzen van een aantal dagelijkse boodschappen. Wat kostte in de jaren 80….

Een kilo aardappelen € 0,29
Een gesneden brood € 0,79
Een kilo Goudse kaas € 5,05
10 eieren € 0,11
Liter melk € 0,52
Kilo suiker € 0,83

(Gemiddelde toenmalige prijs in guldens is omgerekend naar euro’s. Bron: CBS)

Technologie in de jaren 80

Philips en Sony ontwikkelen samen de Compact Disc, beter bekend als cd. De introductie van de eerste spelers was in oktober 1982 in Japan, de rest van de wereld volgde voorjaar ’83. De cd werd al snel populair en verdreef de lp’s en cassettebandjes uit de winkels. Een cd-speler was nog best prijzig: je betaalde er in 1986 zo’n 600 gulden voor!

Leuk feitje: het gaatje in de cd is precies even groot als het oude Nederlandse dubbeltje (10 cent munt). Volgens de ontwerper is er toentertijd daadwerkelijk een dubbeltje gebruikt om de maat te bepalen.

Hoewel de magnetron al in de jaren 40 werd uitgevonden, werd deze pas grootschalig voor consumenten geïntroduceerd in de jaren 80. In de eerste plaats vooral om eten te ontdooien, later ook voor het opwarmen van magnetron maaltijden

In 1985 werd Nederland op de kaart gezet door Wubbo Ockels. Als eerste Nederlander maakte hij in 1985 een reis door de ruimte.

Op 4 november 1985 deed minister van Verkeer Neelie Smit-Kroes de eerste pinbetaling in een benzinestation in Geldrop.

Wonen in de jaren 80

Economisch gaat het weer beter in Nederland, en dat zie je terug aan het interieur. Bruin kan echt niet meer, het is tijd voor nieuwe zakelijkheid. En licht! De grote planten verdwijnen, net als de zitkuilen, schrootjes en oranje-bruine gordijnen.

Ook de komst van Ikea naar Nederland (1978) zorgt er voor dat steeds meer mensen zich voordelig een nieuw en fris interieur kunnen aanschaffen.

Halverwege de jaren 80 komt echt de ommezwaai naar wit, modern en design. Blijft de oudere generatie nog een beetje hangen in zwaar eiken, de jonge generatie gaat voor minimalistisch design, leer en glas. Denk geometrische vormen, abstracte figuren, Mondriaan kleuren (rood, geel, blauw en zwart) en je hebt een visueel beeld van wonen in de jaren 80 te pakken!

En omdat we met de vhs recorder konden genieten van film kijken thuis, krijgt de televisie steeds meer een centrale positie in de woonkamer.

Als tegenhanger van strak en minimalistisch deed dit decennium ook het landelijk wonen haar intrede.

Televisie & film in de jaren 80

De jaren 80 waren vooral de jaren van Sylvester Stallone. Met zijn Rocky (III, IV en V) en Rambo (I, II en III) films, maar ook met films als Lock Up, Tango & Cash en Cobra, is hij niet uit de bioscopen weg te slaan. Een andere klassieker van dit decennium is de film Dirty Dancing. I have the time of my life!

Op televisie genoten we vooral van quizzen (Boggle, Vijf tegen vijf, cijfers & letters) en spelprogamma’s (Doet ie ’t of doet ie ’t niet, Hints, Ren je Rot). We maakten kennis met Adam Curry en Simone Walraven in met populaire muziekprogramma Countdown. En natuurlijk alle perikelen in de Amerikaanse soaps als Dallas, Dynasty en Falcon Crest. En de Flying Doctors uit Australië!

Ik was fan van de Honeymoonquiz, waarin we Ron Brandsteder zagen zweten en drie bruidsparen zagen strijden in de soepbak en de Toren van Pisa. Omdat de show live was viel er tijdens de uitzending zelfs een van de bruidsgasten in het waterbassin naast het podium! “Want engelen bestaan niet, maar een bruidspaar zoals zij…. Zie hieronder het inmiddels beruchte fragment!

In 1981 start NOS met een special nieuwsbulletin voor kinderen: het jeugdjournaal. Tot op de dag van vandaag nog steeds op tv! Net als Opsporing Verzocht dat begon in 1982. De film De Aanslag van Fons Rademakers wint in 1986 een Oscar voor beste niet-Engelstalige film.

In 1988 krijgt Nederland er een derde publieke zender bij: Nederland 3. En in 1989 krijgt Nederland voor het eerst commerciële televisie: RTL Veronique (het latere RTL 4) en TV 10.

Muziek in de jaren 80

Dit decennium was qua Eurovisie Songfestival een goede voor Ierland en Johnny Logan. Hij won maar liefst 2x: in 1980 met What’s another year en in 1987 met Hold me now. Het jaar 1988 was de doorbrak voor Celine Dion in Europa toen ze voor Zwitserland won met ‘Ne partez pas sans moi’. België haalde zijn enige overwinning ooit met J’aime la vie van Sandra Kim in 1986.

De jaren 80 kenmerkt zich verder vooral door vrolijkheid met nummers als ‘Making your mind up’ van Bucks Fizz, ‘Diggi-loo diggy-ley’van Herreys en ‘La det swinge’ van Bobbysocks.

De populaire Nederlandse band Doe Maar kondigt in 1984 aan te gaan stoppen. De leden kunnen de druk van het succes niet meer aan. Huilende tieners als gevolg.

In 1984 richten Bob Geldof (Boomtown Rats) en Midge Ure (Ultravox) Band Aid op. Deze liefdadigheidsgroep had als doel geld te werven om de hongersnood in Ethiopië te bestrijden. In november werd de single en videoclip ‘Do they know it’s Christmas uitgebracht.

In juli 1985 volgende Live-Aid, op podia in Philadelphia en Londen. In navolging van Band Aid vormden Amerikaanse sterren in 1985 de groep USA for Africa en brachten de single en videoclip ‘We are the world’ uit.

Nieuws uit de jaren 80

In september 1980 wordt de Zwarte markt in Beverwijk geopend. Begonnen met 500 handelaren en 14000 bezoekers is de markt (nu De Bazaar) uitgegroeid tot de grootste overdekte markt van Europa. Ieder weekend gaan er zo’n 50.000 mensen heen.

In Amsterdam wordt Beatrix in 1980 ingehuldigd als koningin.

In 1981 wordt de eerste space shuttle, Discovery, gelanceerd. Het is het eerste ruimtevaartuig dat terugkeert op aarde en weer opnieuw gelanceerd kan worden. De spaceshuttle Challenger in 1986 explodeert een minuut na de lancering. Alle zeven bemanningsleden komen om het leven.

Geschiedenis van Heineken

In 1983 worden biermagnaat Freddy Heineken en zijn chauffeur Ad Doderer ontvoerd. Er wordt een losgeld van 35 miljoen betaald.

Amerikaanse wetenschappers ontdekken in 1984 het Human Immunodeficiency Virus (HIV). HIV is de veroorzaker van de ziekte aids.

Er waren dit decennium maar liefst twee elfstedentochten, in 1985 en 1986. Ze werden beiden ook nog eens gewonnen door dezelfde man: Evert van Benthem.

Nederland wint in 1988 het EK voetbal. Nederland verslaat in de finale de Sovjetunie met 2-0 door doelpunten van Gullit en Van Basten.

Boven het Schotse dorp Lockerbie ontploft in 1988 een Boeing 747 van de Amerikaanse maatschappij Pan Am. Alle 270 Inzittenden komen om het leven.

Nog een grote ontvoeringszaak in Nederland: in september 1987 wordt Gerrit-Jan Heijn ontvoerd en – naar later blijkt – een paar uur later al doodgeschoten. De politie arresteert in 1988 Ferdi E. Hij bekent en op zijn aanwijzingen wordt het lichaam van Heijn gevonden. E. krijgt 20 jaar cel.

Berlijn

Op 9 november 1989 valt de Muur in Berlijn. Duizenden Oost Duitsers maken gebruik van de mogelijkheid om naar het westen te gaan

Mode & cosmetica in de jaren 80

Mode- en make-up trends worden bepaald door o.a. muziek (Madonna, Cyndi Lauper) maar ook door tv-programma’s. Door soaps als Dynasty wordt de schoudervulling populair. En wie droeg er niet van die handschoentjes zonder vingers als Madonna?

Met de wafeltang maakten we wafeltjeshaar, net als de meiden van de Dolly Dots! Zag er natuurlijk niet uit. Haar moest in de jaren 80 sowieso big zijn, het liefst met permanentje.  Maar de mannen zager er ook niet echt uit, met de trend van het matje in de nek….

En die kuif in je haar maken ging een stuk makkelijker met de komst van allerlei haarproducten als gel en wax. Natuurlijk van Studioline!

Onze huidjes waren nog nooit zo zacht als met de opkomst van de scrubcreme. En die eerste crèmes waren nog best wel grof, gemaakt van gemalen abrikozenpitten!

We smeerden ons ogen vol met felle (plakkerige!) kleurtjes uit de betaalbare oogschaduwtorentjes van HEMA. Of de goedkope make-up van Miss Sporty!

Vrouwen roken zoet, naar Loulou of Anais Anais van Cacharel, Miss Sporty, Charly of NafNaf. Mannen besprenkelden zich rijkelijk met Amando, Drakkar Noir, Van Gils of Paco Rabanne.

Jaren 80 lip licking balm

Wie had er niet een hele verzameling van die schattige schuifblikjes lip clicking balm in de meest heerlijke smaken? Mijn eerste was de groene appel, en ook deze dubbele versie met watermolen & ice was favoriet! En het leukste is: je kunt de blikjes Vintage lip licking balm tegenwoordig gewoon weer kopen, in Nederland! En ze ruiken gewoon exáct hetzelfde als vroeger!

Wat kostte een….

Het is altijd leuk om te zien hoeveel je in die tijd betaalde voor bepaalde dingen. De prijzen zijn omgerekend naar euro’s. Wat kostte in de jaren 80 (gemiddeld genomen) een:

gemiddeld koophuis, € 65.800,00
modale auto,€ 12.500,00
pakje sigaretten € 2,00
liter benzine, € 0,70
Libelle of Margriet € 0,93

Bekijk ook eens mijn Pinterestboard ‘Jeugdsentiment’. En pin gezellig mee! Wat herinner jij je nog goed van de jaren 80? Laat het weten in de reacties! In de volgende aflevering neem ik je mee naar het dagelijks leven van de jaren 90.

Nieuwsgierig naar het dagelijks leven in de jaren 70?

Bewaar dit artikel over het dagelijks leven in de jaren 80 op Pinterest:

Pinterest pin jaren 80

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

8 Comments

  1. Oh, wat herkenbaar! Ik was zo’n huilende tiener toen Doe Maar uit elkaar ging… ?

  2. Wat een heerlijkheid allemaal, ik zou best weer even een tiener willen zijn. 🙂

  3. Heel herkenbaar! Superleuk!
    Ik heb voor Flair ook eens een blog over de jaren 80 geschreven, maar hier zie ik ook weer hele andere dingen in.
    Zo herkenbaar ook sommige foto’s zoals die tube Aapri en Studioline. Alsof het allemaal gisteren was.

  4. Wat een leuke terugblik. Ik ben van 1975 dus mijn kinder-en deels tienertijd was in de jaren 80 en ik heb er warme herinneringen aan. Er was zoveel gezelligheid en alles was wat gemoedelijker naar mijn idee. Ik herken alle plaatjes, van het eten tot en met de kapsels. En wat een hilarisch fragment van de Honeymoonquiz!

  5. De jaren 80!!! Geweldig!! Iedereen uit de buurt op de hangplek i.p.v. binnen achter de spelcomputer. Pijn lijden als je op stap ging want je moest plat op de bank liggen om je Ball spijkerbroek aan te krijgen en wringen om je mexi’s aan te krijgen. Met 25 gulden op stap en nog genoeg over om na het stappen frieten te halen. De winters die verschrikkelijk streng waren maar niet streng genoeg om toch naar buiten te gaan om elkaar te zien.

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*