Home ยป (Kruiden)Boterletter!

(Kruiden)Boterletter!

Op Sinterklaasavond maken wij vaak een buffetje klaar met lekkere en makkelijke gerechten die eenvoudig van tevoren zijn klaar te maken. Zo kan iedereen volop genieten van de gezelligheid, de pakjes, gedichten en het eten. Vaak neemt iedereen iets mee, denk bijvoorbeeld aan soep, hartige taart, salades en stokbrood. En daarop smeren we natuurlijk deze heerlijke verse kruidenboter, in de vorm van een boterletter!

boterletter

Kruidenboter is sowieso vele malen lekkerder wanneer je het zelf maakt. En het is ook helemaal niet veel werk. Deze letter kun je al eerder klaarmaken en invriezen, op de dag zelf haal je de boter een paar uur tevoren uit de vriezer en laat je ontdooien op kamertemperatuur.

Met de hoeveelheden in dit recept maak je een fikse letter S, voldoende voor aardig wat personen. Van de resterende boter heb ik toefjes gespoten. Ook deze heb ik ingevroren (met een velletje bakpapier tussen de laagjes toefjes) zodat ik altijd verse kruidenboter binnen handbereik heb. Heerlijk op een stokbroodje, die je – als je dat wilt – ook zelf kunt bakken!

(Kruiden)boterletter

Wat heb je nodig:

 • 250 gram gezouten roomboter
 • ca. 10 gram (half pakje) verse bieslook
 • ca. 10 gram (1/3 pakje) verse peterselie
 • 1 teentje knoflook
 • Peper
 • Spuitzak
 • Bakpapier

Laat de boter zacht worden op kamertemperatuur. Klop de boter even kort los met een mixer. Snijd de bieslook en peterselie fijn en roer dit, samen met het uitgeknepen teentje knoflook, door de boter. Voeg naar smaak peper toe. Schep de boter in een spuitzak. Dit gaat het makkelijkst door de spuitzak in een hoge smalle maatbeker te zetten en dan de randen van de zak om te slaan over de rand van de maatbeker. Je hebt zo beide handen vrij om de zak goed te vullen.

Doe de kruidenboter in de spuitzak. Leg op een mooie plank een stuk bakpapier en spuit hierop de letter S (of een andere letter naar keuze). Begin met een lijntje en vul links, rechts en boven aan tot je een letter naar wens hebt. Spuit de overgebleven roomboter eventueel in toefjes op een apart stuk papier.

Laat opstijven in de koelkast (of liever buiten de koelkast als je de boterletter diezelfde avond nog gebruikt). Of doe in een plastic bakje en bewaar in de vriezer.

Bewaar het recept voor kruidenboterletter op Pinterest:

(Kruiden)boterletter

Summary
recipe image
Recipe Name
Kruidenboterletter
Author Name
Published On
Preparation Time
Total Time

13 Comments

 1. Heerlijk zelfgemaakte kruidenboter, die maakt mijn moeder zelf ook zo lekker klaar! Heb het al een tijdje niet gehad, dus zal binnenkort eens voorstellen om het nogmaals te maken ๐Ÿ˜€

 2. Lijkt mij heerlijk ga ik ook maken

 3. Wat een leuk idee! Ik zou stokbrood met kruidenboter iedere dag wel kunnen eten ^^" Nu heb ik het eigenlijk nog nooit zelf gemaakt!

 4. Zelfgemaakt is idd zo veel lekkerder! Heb nooit geweten dat je het zo makkelijk kon invriezen, heb nu altijd toefjes verse kruidenboter in de vriezer liggen.

 5. Zeker doen Trudy! Zet je dan ff een foto op Facebook? ๐Ÿ™‚

 6. Misschien moet je het dan maar niet doen…..nieuwe verslaving ligt op de loer ๐Ÿ˜‰

 7. Leuk idee om het zo op te spuiten! Je moet er maar net even opkomen.

 8. Dankjewel voor het delen. Ik ga dit ook een keer maken binnenkort. In Zweden hebben ze namelijk geen kruidenboter, dus ben benieuwd of ik het ook zelf zo lekker kan maken ๐Ÿ™‚

 9. Dat gaat vast en zeker lukken!

 10. Ik zag laatst zelfs een worst-letter, een zeep-letter en een kroket-letter. Inspiratie genoeg hahaha

 11. Hmmmm klinkt super lekker!

 12. Echt heel leuk! Echt iets extra voor op tafel!

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*