Home » Mandarijnenmarmelade

Mandarijnenmarmelade

Nu nu de Sinterklaastijd er weer aan komt leek het me wel leuk om een marmelade te maken van mandarijntjes. Mandarijntjes zijn voor mij onlosmakelijk verbonden met december en Sinterklaas. Een gezonde traktatie tussen alle pepernoten en marsepein door. Naast heel erg lekker is een potje van deze mandarijnenmarmelade ook ontzettend leuk om cadeau te doen op pakjesavond!

mandarijnenmarmelade

Zelf jam maken

Zelf jam maken is een heerlijke bezigheid. Terwijl de jam op een zacht vuurtje staat te pruttelen ruikt je hele huis naar citrus en vanille. Aangezien de marmelade zo’n 2 ½ uur moet koken is dit de ideale bezigheid voor een regenachtige woensdagmiddag of een luie zondag. Een heerlijk geurend huis en een aantal potten heerlijke marmelade zijn je beloning.

De marmelade is heerlijk op brood maar kun je ook goed serveren bij een stuk vlees (of wild) of over ijs. Zoals deze eendenborstfilet met mandarijnenmarmelade! De smaak van het jam maken te pakken? Maak dan ook eens ananasjam of frambozenjam!

Mandarijnenmarmelade

Mandarijnenmarmelade

Wat heb je nodig (ca. vier potten mandarijnenmarmelade):

 • Beetje boter
 • 1 kilo mandarijnen
 • rasp van 1 citroen
 • 1 kilo fijne kristalsuiker
 • 1 vanillestokje

Besmeer de bodem van een ruime pan met een beetje boter (tegen het aanbranden). Boen de schil van de mandarijnen schoon, verwijder de kroontjes en halveer. Snijd daarna in dunne plakjes (ca. 3 mm). Halveer het vanillestokje en schraap met een scherp mesje het merg eruit. Doe de plakjes mandarijn, de rasp van de citroen, het vanillemerg en de suiker in de pan en breng aan de kook.

Roer goed om met een pollepel en blijf roeren totdat het kookt. Zet op een laag vuur (bij voorkeur op een vlamverdeler) en laat zo ca. 2 ½ uur zachtjes pruttelen. Roer af en toe om.

Maak de potten goed schoon (in de vaatwasser of met kokend water en een scheutje soda, daarna op z’n kop laten drogen op een schone theedoek). Vul de potten tot de rand met de marmelade, sluit af en zet op zijn kop om af te koelen (alleen in het geval van schroefdeksels, weckpotten laat je gewoon zo afkoelen). Bewaar de marmelade op een koele en donkere plaats. Na opening bewaren in de koelkast.

Bewaar het recept voor mandarijnenmarmelade op Pinterest:

Mandarijnenmarmelade

Summary
recipe image
Recipe Name
Mandarijnenmarmelade
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
41star1star1star1stargray Based on 2 Review(s)

10 Comments

 1. Wat leuk om mandarijnen te gebruiken, dat heb ik nog nooit gedaan. Zelf ben ik wel stapel op sinaasappel marmelade. Heerlijk op een bakje naturel kwark 😀

 2. Het is echt de moeite waard om het een keer met mandarijnen te maken. Goed idee om door de kwark te doen!

 3. Die je geen water in de pot?
  Laten pruttelen is met of zonder deksel?

 4. Heerlijk recept! Echt een volle mandarijnensmaak en lekker bitter-zoet. Ik was wat huiverig vanwege de kooktijd van 2,5 uur, terwijl andere recepten veel korter koken, maar het resultaat is echt superlekker. Dank je wel! (Ik heb wel alle pitten eerst verwijderd)

 5. Janwillem van Boven

  Hallo Anne-Marie,
  Heerlijke jam. Het wachten werkelijk waard. Heb nog wat getwijfeld of ik een scheutje Cointreau zou toevoegen. Toch maar niet gedaan.
  Volgende keer (zal niet lang duren, want mijn vier potjes zullen geen lang leven beschoren zijn) voeg ik een steranijs en kaneelstokje toe.
  MVG
  Janwillem van Boven
  Nijmegen
  jwvanboven1955@gmail.com

 6. Had heel veel mandarijnen over omdat ik mandarijnenlikeur (van de schillen) had gemaakt. Met deze mandarijnen en een beetje van de schil deze marmelade gemaakt. Resultaat; heerlijke marmelade heerlijk bitter/zoet !!
  Dank je voor het recept

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*