Home » Masala chai recept uit India
masala chai recept

Masala chai recept uit India

In India dronk ik bij het ontbijt altijd een masala chai. Uit zo’n leuk terracotta kopje. Heerlijk geurende warme zoete en kruidige thee, met melk. Ik vertel je hoe je ook zo’n stukje comfort uit India zelf kunt maken met dit gemakkelijke masala chai recept.

masala chai recept

Chai tea

Chai is Hindi voor thee. Masala betekent kruiden. Masala chai is zoete kruidige thee met melk. In Nederland hoor je vaak chai tea zeggen. Je zegt dan dus eigenlijk thee thee. Hetzelfde geldt voor naan, dat brood betekent. Naan brood is dan brood brood. In Nederland wordt ook vaak de term chai latte gebruikt.

Masala chai recept

Welke kruiden in de masala chai?

In mijn masala chai vind je kardemompeulen, kaneel, kruidnagel en gember. Een heerlijk ruikende én smakende combinatie. Wat er in de masala mix zit verschilt per regio. Zo kun je peper, munt, rozenblaadjes of safraan terugvinden in de kruidenmix. Gebruik bij voorkeur wel hele kruiden (ipv gemalen). Dat komt de uiteindelijke smaak zeker ten goede!

masala chai verkoper

Masala chai verkopers

In India zie je op straat veel masala chai verkopers. Die gieten de thee van een hele hoge afstand in de kopjes, zodat er een schuimkraag ontstaat. Een leuk gezicht! Zie bijvoorbeeld deze YouTube video. Ik kocht mijn terracotta chai kopjes van zo’n verkoper. Voor 10 cent per stuk!

Masala chai recept

Masala chai recept

Masala chai

Heerlijke warme, zoete en kruidige thee met melk uit India
Afdrukken Pin
Gang: Drankjes
Keuken: Indiaas
Bereidingstijd: 6 minuten
Porties: 2 personen

Wat heb je nodig:

Ingrediënten

  • 200 ml water
  • 2 zakjes zwarte thee
  • 5 kardemompeulen
  • 3 kruidnagels
  • 1 kaneelstokje
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 200 ml volle melk
  • suiker naar smaak
  • gedroogde rozenblaadjes optioneel

Aan de slag!

  • Plet de kardemompeulen een beetje met een vijzel of de achterkant van een lepel. Breng in een pannetje het water aan de kook en voeg hier de thee en de specerijen aan toe. Laat op een laag vuur een paar minuten trekken.
  • Giet de melk erbij en breng voorzichtig weer aan de kook. Laat een paar minuten inkoken maar blijf er wel bij, melk kookt snel over! Probeer een kookpunt te vinden waarop de melk wel lekker inkookt maar niet overkookt.
  • Roer er suiker naar smaak door.
  •  Giet de thee door een zeefje in twee kopjes. Decoreer eventueel met gedroogde rozenblaadjes.
Delen op Facebook

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*