Amuses zijn kleine hapjes die voorafgaand aan een diner of tussen de gangen door geserveerd worden. Toen ik laatst experimenteerde met het maken van amuse hoorntjes, wist ik gelijk dat ik ook een amuse hoorntje met steak tartaar wilde maken! Een heerlijk hoofdgerecht vermomd als amuse!

Zelf amuse hoorntjes maken
Hoewel je ze bij de horeca groothandel (zoals Hanos) wel ziet liggen, zijn amuse hoorntjes in de gewone verkoop maar moeilijk te vinden. Dus maken we ze gewoon zelf. Ik deed dat met zogenaamde roomhoornpennen, die ik bijvoorbeeld ook gebruik om hoorntjes van bladerdeeg met aardbeienroom te maken. Altijd handig om te hebben. Heb je ze nou niet, dan kun je ook een hoornvormpje maken van een prop aluminiumfolie. Ik presenteerde de hoorntjes in een kom met rijst, maar AH heeft in het feestassortiment ook een leuke plexiglas houder voor hoorntjes!
Gyozavellen of filodeeg
Ik gebruikte gyozavellen voor de hoorntjes, maar je kunt ook filodeeg gebruiken. Het voordeel van gyozavellen is dat ze al rond zijn, en dus zo gemaakt. Uit filodeeg vellen moet je zelf eerst even rondjes steken. Nadeel van gyozavellen is weer dat ze vaak – stijfbevroren – verkocht worden met 100 tegelijk… Gyozavellen bak je in 15 minuten knapperig, filo in 5 minuten.

Amuse hoorntjes met steak tartaar
Voor de steak tartaar gebruikte ik kogelbiefstuk. Was je al bekend met het leuke verhaal over de geschiedenis van de steak tartaar? Steak tartaar (ook wel tartare) wordt in veel landen gegeten onder verschillende namen. De Duitsers noemen het Duitse biefstuk, de Fransen ook wel haché bleu. De Engelsen maakten uiteindelijk de versie zoals wij die nu kennen onder de naam ‘steak tartare’. Het verhaal gaat dat de naam is geïnspireerd op de Tartaren, een berucht ruitervolk, dat gestroopt vlees onder hun zadel bewaarden. Het taaie vlees werd door het gewicht geplet en zo heerlijk mals gemaakt.
Fan van steak tartaar? Ik maakte eerder al eens deze Aziatische steak tartaar.

Amuse hoorntjes met steak tartare en truffel

Amuse hoorntje met steak tartaar en truffel
Wat heb je nodig:
- 6 roomhoornpennen of pennen van aluminiumfolie
Ingrediënten
- 6 gyozavellen of 6 cirkels uit filodeeg van ca 10 cm doorsnede
- vloeibare boter om in te vetten
- 100 gram kogelbiefstuk
- 1 eetlepel truffelmayo
- 3 augurkjes
- 1 theelepel kappertjes
- 1 eetlepel truffel tapenade
- gedroogde truffel schijfjes facultatief, ter decoratie
Aan de slag!
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Vet de roomhoornpennen in. Wikkel een gyozavel om de hoorn en 'plak' vast door een beetje water op het randje te strijken.6 gyozavellen, vloeibare boter
- Leg op een bakplaat met bakpapier en bak in 15 minuten lichtbruin en knapperig. Gebruik je filodeeg? Bestrijk de buitenzijde van het deeg dan met wat gesmolten boter en bak in 5 minuten bruin en knapperig.
- Snijd de biefstuk super fijn met een scherp mes. Dat gaat het makkelijkste wanneer je deze eerst even een kwartiertje in de vriezer legt. Meng met de mayo, fijngehakte augurkjes en kappertjes en de truffel tapenade. Breng op smaak met peper en zout.100 gram kogelbiefstuk, 1 eetlepel truffelmayo, 3 augurkjes, 1 theelepel kappertjes, 1 eetlepel truffel tapenade
- Vul de hoorntjes met de steak tartaar. Decoreer eventueel met een schijfje gedroogde truffel.gedroogde truffel schijfjes
- Serveer de amuse hoorntjes in een schaal met bijvoorbeeld rijst, zodat ze mooi rechtop blijven staan.





