Home » Cranberry azijn

Cranberry azijn

Cranberries horen bij Kerst als pepernoten bij Sinterklaas. De cranberry komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika en wordt daar rond Thanksgiving en Kerst veel gegeten. En zoals veel dingen die uit Amerika komen (Black Friday, Halloween) wint ook de cranberry in ons kikkerlandje steeds meer aan populariteit. Ik maakte o.a.  een heerlijke compote voor bij wild, koekjes met cranberries én deze bijzonder cranberry azijn.

Cranberry azijn

Azijn als cadeau

Ik vond het recept op de blog van Boulder Locavore, een van mijn favoriete USA bloggers uit Colorado. Bij het recept heeft ze ook nog eens superleuke cadeaulabels gemaakt die je kunt downloaden als pdf.

Deze azijn is heerlijk als dressing in een salade. Gebruik voor een lekkere dressing altijd 1 eetlepel azijn op 3 eetlepels olie. Een mooie combi is bijvoorbeeld deze cranberry azijn met walnotenolie.

Maar het is natuurlijk ook leuk om deze cranberry azijn cadeau te doen aan een lieve culi vriend of vriendin. Leuke glazen flesjes koop je o.a. bij Xenos of Action. Een cadeaulabel er aan + plus eventueel het recept en klaar is je unieke homemade cadeau! Ik zou het in ieder geval fantastisch vinden om zoiets te krijgen.

Cranberry azijn

Cranberry azijn

Lekker voor in de sladressing maar ook leuk om cadeau te doen!
Afdrukken Pin
Gang: Bijgerecht
Keuken: Westers
Bereidingstijd: 5 minuten
Totale tijd: 5 minuten
Porties: 1 flesje 400 ml

Wat heb je nodig:

  • Flesje inhoud ca. 0,5 liter
  • Maatbeker

Ingrediënten

  • 200 ml appelazijn
  • 200 ml water
  • 150 gram suiker
  • 1 kaneelstokje
  • 250 gram verse cranberries

Aan de slag!

  • Doe alle ingrediënten in een pan en breng aan de koek. Roer af en toe door. Als het water kookt en de cranberries beginnen te barsten zet je het vuur laag. Laat 5 minuutjes doorkoken en roer af en toe. Zet het vuur uit en laat de azijn volledig afkoelen in de pan.
  • Maak de fles of kleine flesjes die je wilt gebruiken schoon met kokend water en laat ze drogen op een schone theedoek.
  • Plaats een fijne zeef boven een grote maatbeker en giet de azijn door de zeef. De cranberries en het kaneelstokje kun je daarna weggooien.
  • Verdeel de azijn over een of meerdere flesjes en sluit af. Je kunt de azijn zo’n 3 maanden bewaren op een koele donkere plaats en zo’n 8 maanden in de koelkast.
Delen op Facebook

Cranberry azijn

Summary
recipe image
Recipe Name
Cranberry azijn
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

9 Comments

  1. Grappig dat cranberry’s toch altijd als iets Amerikaans worden gezien. Dat terwijl ze zo ontzettend goed groeien op Terschelling. Goed om te zien dat ook de rest van Nederland ze meer gaat gebruiken 😀

  2. Oeeh ik ben echt dol op crandberries. Gister toevallig gegeten met spruitjes, jammie! Dit recept gaat op mijn lijstje voor kerst!

  3. Wat een leuk idee om hier azijn mee te maken!! Ik vind cranberries altijd zo lekker en ze kunnen vrijwel overal doorheen.

  4. Cranberries zijn lekker en gezond! Ik ben er ooit aan begonnen als tip tegen blaasontsteking en tegenwoordig is het sap een van mijn favoriete drankjes. Ik denk dat ik deze azijn ook eens ga proberen te maken.

  5. Ha, wat een leuk culicadeautje!

  6. Heel gezond die cranberries maar ik heb ze vandaag in koekjes gegeten en ik kan er niet aan wennen! Het is toch te zuur voor mij. Ik moet trouwens wel weer cranberrysap gaan bestellen, doet wonderen in de winter voor me! Ondanks dat ik t niet te drinken vind hahahaha! Thanks voor de reminder 😉 xxx

Laat reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*