Ik hou – nee ik hield – niet van kerststol. Dat dacht ik altijd. Totdat ik het een keer zelf maakte. Voor mijn man, hij is er namelijk dol op. En omdat je uiteraard altijd moet proeven wat je maakt, nam ik een plakje van deze mini kerststol. Met gezouten roomboter natuurlijk En dat was lekker. Sterker nog, het was heerlijk!
Kerststol
Je zou dit recept ook paasstol kunnen noemen. Of feeststol, dan pak je beide feesten mee haha. Je kunt een grote stol bakken, maar kleintjes is eigenlijk leuker. Iedereen aan het kerstontbijt zijn eigen mini kerststol. Dat leuke kerstmesje kocht ik bij Blokker.
Goedkoop
Voor het geld hoef je het niet te doen, zelf mini kerststol bakken. Je ziet ze soms in de supermarkt al liggen voor € 0,59! Maar voor de smaak is het zeker een must. En bovendien kun je er de ingrediënten aan toevoegen die je zelf het lekkerst vindt. En er gaat echte amandelspijs in, lekker veel. Ook de amandelspijs maakte ik zelf, maar die kun je desgewenst natuurlijk ook kopen.
Bigarreaux
Ik was op zoek naar sukade, maar kon daar niet voor slagen. In plaats daarvan nam ik bigarreaux, dat zijn gekonfijte kersen. In leuke kleurtjes als rood, groen en geel.
Mini kerststol
Mini kerststol
Wat heb je nodig:
- Keukenmachine
Ingrediënten
- 250 gram bloem
- 25 gram witte basterdsuiker
- 0,5 theelepel kaneel
- 2 theelepels zout
- 1 zakje gedroogde gist (7 gram)
- 100 gram lauwe melk
- 50 gram lauw water
- 25 gram roomboter op kamertemperatuur
- 30 gram blanke amandelen of hazelnoten grofgehakt
- 50 gram rozijnen
- 25 gram sukade of bigarreaux in stukjes
- 0,5 sinaasappel alleen de geraspte schil
- 160 gram amandelspijs
- 1 ei
- poedersuiker
- Zonnebloemolie om in te vetten
- 10 gram roomboter gesmolten
Aan de slag!
- Laat de rozijnen 10 minuten wellen in lauw water. Giet af en dep droog met keukenpapier.50 gram rozijnen
- Meng de bloem met de suiker, de gist, kaneel, zout en het water en de melk. Kneed hier in 10 minuten een soepel deeg van in een keukenmachine.250 gram bloem, 25 gram witte basterdsuiker, 0,5 theelepel kaneel, 2 theelepels zout, 1 zakje gedroogde gist, 100 gram lauwe melk, 50 gram lauw water
- Snijd de roomboter in blokjes en voeg die een voor een toe. Kneed het geheel goed door elkaar tot een licht plakkerig deeg.25 gram roomboter
- Leg het deeg in een met zonnebloem olie ingevette kom en laat het onder een vochtige theedoek, op een warme plek een uur rijzen.Zonnebloemolie
- Meng de noten, de rasp van de sinaasappel, de sukade of bigarreaux en rozijnen door elkaar. Verdeel de vulling over het deeg en kneed het er voorzichtig door heen.30 gram blanke amandelen of hazelnoten, 25 gram sukade of bigarreaux, 0,5 sinaasappel
- Verdeel het deeg in 4 gelijke stukken. Vorm van ieder stuk een mooi rond bolletje en laat dit even rusten onder de natte theedoek.
- Maak de amandelspijs iets soepeler met 1-2 eetlepels geklopt ei. Verdeel de amandelspijs in 4 rolletjes.160 gram amandelspijs, 1 ei
- Druk een bolletje deeg uit tot een rechthoek. Leg een rolletje spijs in het midden van het deeg. Vouw 1/3 van het deeg over de spijs. Vouw de ander helft er terug overheen. Druk de randen aan.
- Leg de mini stolletjes op een vel bakpapier op een bakplaat en dek deze af met een vochtige theedoek. Laat nogmaals een uur rijzen.
- Bak de stolletjes in een voorverwarmde oven (200 graden) gedurende 15-20 tot minuten. Leg ze direct na het bakken op een rooster. Bestrijk ze na 10 minuten met gesmolten boter en bestrooi ze met poedersuiker. Laat de stolletjes helemaal afkoelen en bestrooi voor serveren nogmaals met poedersuiker.poedersuiker, 10 gram roomboter