Home » Eten en drinken tijdens de Maand van de Geschiedenis
Maand van de geschiedenis

Eten en drinken tijdens de Maand van de Geschiedenis

Op 1 oktober is het grootste historische evenement van Nederland gestart: de Maand van de Geschiedenis. Honderden musea, bibliotheken, boekhandels en culturele instellingen organiseren vele activiteiten rondom het jaarthema ‘Eureka!’. Naast fietstours, rondleidingen en festivals zijn er ook proeverijen en lezingen en workshops over eten en drinken. Met deze activiteiten duik je in de geschiedenis van eten.

Romeins Bier

In samenwerking met Stadsbrouwerij Maastricht heeft Universiteit Maastricht een mooi onderzoeksproject gedaan over historisch bier in Romeins Maastricht. Het eindresultaat is een heel bijzonder Maastrichts-gebrouwd bier, dat in oktober gelanceerd wordt.
Maastricht, HistoBistro en Universiteit Maastricht, zie de site voor de datum
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/page/28232/lancering-romeinse-maastrichtse-bie

Snelkookpan

De snelkookpan is op het eerste gezicht niet echt een sexy uitvinding, maar daar dachten ze in de 18e eeuw heel anders over! Met de pan kon soep efficiënter worden gekookt en daarmee de soepuitdeling aan armen worden verbeterd. Ga in gesprek over het rijkdom en schaarste, waarbij soep, liefdadigheid en wetenschap samenkomen.
Haarlem, Teylers Museum, 13 en 27 oktober
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/page/28806/eureka-de-snelkookpan

Jenever

“Schiedam”. Zo kent de wereld de nationale drank van Nederland, jenever. Dit gedistilleerde drankje is mede zo groot geworden door tal van uitvindingen van branders, distillateurs, vervoerders, mensen die voor de emballage zorgden en liefhebbers. Niet alleen kunt u alle vindingen zien in het Borrelmuseum, jeneverkenner en lokaal fenomeen Rob van Klaarwater vertelt er op zijn aanstekelijke wijze over. Tot slot kunt u ook uw eigen eurekamomenten beleven bij het proeven van Schiedam.
Schiedam, Borrelmuseum en Stedelijk Museum Schiedam, 29 oktober
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/page/27949/uitvindingen-waardoor-schiedam-over-de-wereld-ging

Bier in de crypte

Enkele jaren geleden deed men een bijzondere ondergrondse ontdekking in de Stevenskerk. Durf jij het ook aan om in de kelders van de Stevenskerk af te dalen? Kom meer te weten over de bijzondere ondergrondse plekken van de kerk en eindig de middag met een bierproeverij in de crypte.
Nijmegen, TOEN, 8 oktober
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/page/28687/kerk-kurk-ondergronds-in-de-stevenskerk

high tea workshop

High Tea

In 1956 kwam koningin Juliana naar de burgemeesterswoning Nyengaerde om thee te drinken. Daarna vertrok ze naar de Radiotelescoop in Dwingeloo om die officieel te openen. Komt u net als de koningin koninklijk high tea drinken en film kijken bij Nyengaerde in Dwingeloo?
Dwingeloo, Nyengaerde, 24 oktober 
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/page/27380/high-tea-met-film-over-de-oudste-draaibare-radiotelescoop

Chocola

In 1824 ontdekte Casparus van Houten hoe je cacaobonen via de hydraulische cacaobonenpers kan scheiden in cacaoboter en cacaobrokken. Dat is de basis die nodig is om chocolade te maken zoals wij chocolade nu kennen. In het Bakkerijmuseum in Medemblik kom je van alles te weten over dit bijzondere verhaal over de start van een nu alledaags product. 
Medemblik, Bakkerijmuseum ‘De oude bakkerij’, 1 t/m 31 oktober
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/page/29185/eureka-je-kunt-er-chocola-van-maken

Haringkaken

Haringvissers zijn er in Schiedam al zolang de stad bestaat, maar de bedrijfstak kreeg wel een impuls in de 15e eeuw met de invoering van het haringkaken. Historicus dr.Jan Willem Verkaik vertelt wat iedere Schiedammer van de Hollandse vis bij uitstek zou moeten weten.
Schiedam, Borrelmuseum en Historisch Centrum Schiedam, 22 oktober
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/page/27948/de-impact-van-het-haringkaken—schiedam-wordt-welvarend

De complete agenda is te bekijken op: www.maandvandegeschiedenis.nl/agenda

Over de organisatie

Het Nederlands Openluchtmuseum organiseert in oktober 2023 voor de twaalfde maal de Maand van de Geschiedenis, die haar twintigste editie beleeft. Het Fonds voor Cultuurparticipatie en het Prins Bernhard Cultuurfonds zijn investeerders van de Maand van de Geschiedenis. Om het evenement tot een succes te maken werkt het Nederlands Openluchtmuseum samen met verschillende partnerorganisaties. De Libris Geschiedenis Prijs is onderdeel van de Maand van de Geschiedenis.

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*