Home » Fettuccine Alfredo – comfort food met 3 ingrediënten
Fettuccine Alfredo

Fettuccine Alfredo – comfort food met 3 ingrediënten

Fettuccine Alfredo is onder deze naam een wereldberoemd gerecht in Amerika. Het oorspronkelijke gerecht werd weliswaar gemaakt door een Alfredo, maar het gerecht heette toen gewoon pasta al burro e parmigiano (pasta met boter en Parmezaanse kaas). Een oh zo ongezond maar ook heerlijk comfort food recept. Moet kunnen af en toe toch?

Rome, 1914

De pasta Alfredo werd in 1914 bedacht door Alfredo di Lelio.  In in zijn restaurant Alfredo alla Scrofa in Rome. Het restaurant aan de Via della Scrofa 104 bestaat nog steeds, en je kunt er nog steeds dit gerecht bestellen.

Fettuccine Alfredo

Van Rome naar Amerika

Het toentertijd beroemde Amerikaanse filmkoppel Mary Pickford and Douglas Fairbanks aten in 1920 de pasta in Rome tijdens hun huwelijksreis, en brachten het recept mee terug naar Hollywood. En noemde het gerecht natuurlijk naar de naam van de bedenker, Alfredo. Het werd al gauw een succes.

Slechts drie ingrediënten

Hoewel het gerecht wordt gemaakt van enkel boter, Parmezaanse kaas en fettuccine lopen de gebruikte hoeveelheden in de recepten online behoorlijk uit één. Die variëren (voor 500 gram pasta) van 150 gram boter en 250 gram kaas tot 250 gram boter (!) en 300 gram kaas. Ik vond onderstaande video over de originele fettuccine Alfredo en heb deze hoeveelheden aangehouden.

Het geheim van de fettuccine Alfredo

Zoals je in de video ook kunt zien draait alles om de ‘mantecatura’. Er is niet echt een goede vertaling voor deze Italiaanse handeling, maar de Italianen vinden ‘m essentieel. Het staat voor de techniek om boter, kaas en het zetmeel uit de pasta of rijst (zoals bij risotto) tot een romig geheel te roeren. Zorg er daarnaast voor dat de borden zijn voorverwarmd, de roomboter op kamertemperatuur is en de Parmezaanse kaas zo fijn mogelijk gezeefd. Kun je geen fettuccine vinden, gebruik dan tagliatelle. Deze zijn iets breder (lees hier over alles over pastasoorten).

Warm je borden voor door ze 10 minuten in een oven van 80 graden te zetten. Zet daarna de oven uit en laat ze in de oven totdat je de pasta gaat serveren. Is de oven in gebruik? Vul dan een teiltje met heet water en leg daar je borden in. Even afdrogen en klaar.

Fettuccine Alfredo

Fettuccine Alfredo

Fettuccine Alfredo

Fettuccine Alfredo

Een klassiek Italiaans pastagerecht dat je maakt met slechts drie ingrediënten
Afdrukken Pin
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Italiaans
Trefwoord: pastagerecht, vegetarisch
Bereidingstijd: 10 minuten
Totale tijd: 10 minuten
Porties: 4 personen

Wat heb je nodig:

Ingrediënten

  • 400 gram fettuccine
  • 120 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 210 gram Parmezaanse kaas bij voorkeur 24 maanden gerijpt, versgeraspt

Aan de slag!

  • Kook de fettucine in water met voldoende zout (de Italianen zeggen altijd: zo zout als de oceaan) volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Giet af maar houd wat van het kookwater apart.
  • Doe de boter (in blokjes) in een grote schaal en voeg hier de tagliatelle, ca. 4 eetlepels kookwater en de Parmezaanse kaas aan toe. Meng goed zodat er een romige saus ontstaat. Voeg eventueel nog wat kookwater toe.
  • Serveer direct.

Notities

Tip: Je kunt ook de helft van het recept maken en de fettuccine Alfredo serveren als bijgerecht bij een stukje vlees en een salade. In Amerika wordt de Fettuccine Alfredo vaak met kip geserveerd.
Delen op Facebook

 

Summary
recipe image
Recipe Name
Fettuccine Alfredo
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*