Home » Women in foodbusiness: La Cucina del Sole
Nicoletta van la cucina del sole

Women in foodbusiness: La Cucina del Sole

Ik heb ontzettend veel bewondering voor vrouwen die hun droom volgen en de stap durven te nemen om voor zichzelf te beginnen. Niet meer werken voor een baas, maar zelf je eigen foodbusiness runnen. Van een succesvol foodblog tot een thuisbakkerij of catering voor feesten en partijen. Wie zijn deze vrouwen, hoe zijn zij tot die stap gekomen, waar dromen zij van en welke tips geven ze je mee? Je leest er over in de serie ‘Women in foodbusiness’. In deze aflevering lees je het verhaal van Nicoletta van kookschool La Cucina del Sole.

logo la cucina del sole

Women in foodbusiness: La Cucina del Sole

Nicoletta van la cucina del sole

Wie ben je en wat doe je?

Ik ben Nicoletta, geboren en getogen in Italië en na mijn verhuizing naar Nederland op mijn 22ste heb ik lang als tolk/vertaler gewerkt. In 2000 ben ik begonnen met Italiaanse kookles geven aan de Volksuniversiteit in Amstelveen. Het was een leuke hobby maar het smaakte naar meer. La Cucina del Sole was het directe gevolg van deze activiteit: een van mijn passies – koken – werd een echte beroep. En nooit spijt gehad van de carrièreswitch! Nu geef ik les en verzorg ik caterings en private dinings.

Qua werk doe ik bovendien nog veel meer: ik ben voice-over voor allerlei leuke opdrachten voor TV & reclame, museumgidsen, voice responsesystemen e.d., ik schrijf over eten en koken en ik leg Tarotkaarten. Allemaal uit de hand gelopen hobby’s!

la cucina del sole - pasta

Wanneer en waarom besloot je ‘ik begin voor mijzelf’?

Qua werk ben ik bijna altijd zelfstandig geweest, ook toen ik vertaler was. Na vijf jaar in dienst voor een vertaalbureau te hebben gewerkt dacht ik: het is mooi geweest, ik doe het lekker zelf. Ik ben geen type dat vaste tijden en andermans “regels” lang aankan, daar ben ik te onafhankelijk voor.

la cucina del sole - groente

Wat is jouw ‘unique selling point’, wat maakt jou of jouw dienst of product speciaal?

Mijn specialisme is de échte Italiaanse keuken, vooral gezond en streekgebonden, zonder concessies aan de Nederlandse smaak. Door het werk van mijn vader heb ik in vele streken van Italië gewoond en allerlei regionale keukens geleerd. Vele van mijn klanten, zakelijk en particulier, vertellen mij dat ze voor mijn kookworkshops kiezen omdat ik echt Italiaans ben.
En ik gebruik super goede ingrediënten, zoveel mogelijk biologisch. Als ik (nog) niet miljonair ben geworden is omdat mijn boodschappen van goede kwaliteit zijn en veel geld kosten, haha. Mijn favoriete specialisaties zijn dus de streekgebonden Italiaanse keuken en de vegetarische en veganistische keuken: heerlijke gerechten met veel groente en volop fantasie en variatie.

La Cucina del Sole

Wat is jouw doel of droom?

Mijn doel is mensen te laten zien dat voor zichzelf en hun geliefden koken heel leuk en vooral snel en makkelijk kan zijn. Teveel mensen denken nog steeds dat koken tijdrovend en/of moeilijk is terwijl dat echt niet zo hoeft te zijn. Bovendien veel kant-en-klaar kopen is slecht voor gezondheid én portemonnee! Doordat ik zelf de laatste paar jaar anders ben gaan eten en slanker/fitter ben geworden wil ik ook mensen leren om beter voor zichzelf te zorgen door pure ingrediënten te gebruiken en gezonde – en toch super lekkere – gerechten te bereiden met geen of heel weinig vlees, zuivel en gluten.

la cucina del sole pasta maken

Hoe definieer jij succes?

Succes is doen wat je doet met veel plezier en goed ervan te kunnen leven. En het is vooral de positieve feedback van klanten! Dat vind ik super belangrijk. Ik voel me echt succesvol wanneer mijn klanten mij enthousiaste mailtjes sturen na een workshop of catering/etentje om mij te bedanken, en wanneer ze terugkomen (sommige van hen hebben AL mijn kookworkshops en cursussen bijgewoond!) of iemand naar mij toe sturen omdat ze een goede ervaring hebben gehad.

"Ik geloof heilig in het gezegde "je bent wat je eet". Als je troep eet, sorry hoor maar..."

Wie of wat is jouw inspiratiebron?

Klinkt misschien cliché maar het is Jamie Oliver, die doet wat hij leuk vindt en een imperium heeft opgebouwd met aandacht voor het feit dat eten niet alleen puur over koken en ingrediënten gaat maar ook over lol, delen, voor andere zorgen én gezondheid. Alles door elkaar, zoals het in mijn ogen hoort. Koken/eten zijn zoveel dingen tegelijk en ook onze basis, iets waar alles – ziekte of gezondheid – mee begint. Ik geloof heilig in het gezegde “je bent wat je eet”. Als je troep eet, sorry hoor maar…

la cucina del sole kookles

Welke tip wil je vrouwen die graag voor zichzelf willen beginnen meegeven?

Volg je gut feeling, altijd. Als je echt voelt dat iets goed voor je is, doe het. En als je er niet uit komt, laat je helpen door de mensen die je vertrouwt en die niet veel of liever geen emotionele band met je hebben (je coach, bijvoorbeeld, als je eentje hebt). Ik ben gelukkig totaal geen twijfelaar maar voordat ik echt besloot om met mijn vorige baan te stoppen en mezelf volledig in het koken te storten heb ik Tarotkaarten laten leggen door een collega die, net als ik, zonder toekomstvoorspellingen werkt, meer met een psychologische aanpak. Ze bevestigde wat ik al voelde, dat het echt het juiste moment was om te “springen”, en ik heb het gedaan. Zo blij dat ik mijn gevoel heb gevolgd en het gedurfd heb! Vergeet dus niet dat je nooit alleen bent, dat er bij twijfel altijd hulp is, en maak er gebruik van!

Contact

La Cucina del Sole
Warmondstraat 180-182
Amsterdam
+31(0)207891779
info@cucinadelsole.nl

http://www.facebook.com/lacucinadelsole/
http://www.twitter.com/lacucinadelsole
http://www.instagram.com/nicolettacooks/

Nicoletta is een sprankelende vrouw die fantastisch Italiaans kan koken en dat ook nog eens met passie kan overbrengen. In november ga ik zelf een Italiaanse kookcursus (Siciliaanse keuken!) bij haar volgen, dus daarover lees je later nog meer.

Volgende maand lees je het inspirerende verhaal van Sabrina van Sabsy Cake Dreams.

Benieuwd naar de andere afleveringen van Women in Foodbusiness?

Delicious Sweetness
Deli-Verte
Deco-bites
Nicole’s Choice
Chove
Feestbuffetten.nl
Homemade Queen

Fotografie o.a.Debora Barraud en La Cucina del Sole

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

One Comment

  1. Wat een leuke ‘aflevering’ weer van Women in Foodbussiness. Deze heb ik even opgeslagen. Leuk om daar een keer een cursus te volgen.

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*