Home » Glühwein bluf – een luchtig toetje met wijn!
Glühwein bluf

Glühwein bluf – een luchtig toetje met wijn!

Als kind was ik dol op Haagse bluf, het toetje van luchtige geklopt eiwit met suiker en bessensap. Tegenwoordig maak ik het niet zo vaak meer. Toen ik laatst een pannetje glühwein maakte (het is er de tijd weer voor!) en de heerlijke geur in de keuken hing, bedacht ik me opeens of het zou werken om de bessensap in dit dessert te vervangen door glühwein. Ik kan je vertellen: het werkt! Glühwein bluf is een eenvoudig toetje met groots effect.

glühwein

Glühwein

In de maand december heb ik regelmatig een pannetje glühwein op het fornuis staan. Niet alleen ruikt je keuken heerlijk naar specerijen, maar het is ook een hartverwarmend drankje na een wandeling in de stromende regen met mijn Zwitserse herder. Hij houdt van regen, ik niet! Glühwein kun je tegenwoordig kant en klaar kopen, maar je maakt het net zo makkelijk zelf. In het recept voor de glühwein bluf geef ik je de ingrediënten voor 750 ml wijn, voor het recept heb je echter maar 150 ml nodig. De rest kun je dus lekker opdrinken!

Glühwein bluf

Haagse bluf

Zoals eerder gezegd is Haagse bluf een enigszins ouderwets toetje, van stijfgeklopt eiwit met suiker en bessensap. De naam is een verwijzing naar het air dat de bewoners van Den Haag zouden aannemen. Het lijkt heel wat, maar in feite is het grotendeels lucht. Ik weet ook nog wel dat ik als kind altijd heel veel wilde opscheppen, maar vaak halverwege al vol zat. Je eet een heleboel smakelijke lucht!

glühwein bluf

Eieren scheiden

Tip 1: eieren scheiden doe je zo!

Tip 2: wat je moet doen met die twee dooiers die je nu over hebt?

Tip 3: je kunt ook kant-en-klare eiwitten in een flesje kopen in de supermarkt. 

Tip 4: maak voor het beste eiwitschuim je kom en mixers goed schoon en vetvrij met wat heet water en afwasmiddel of citroen.

Glühwein bluf

Glühwein bluf

Glühwein bluf

Een luchtig toetje - gebaseerd op de klassieke Haagse bluf - met glühwein in plaats van bessensap!
Afdrukken Pin
Gang: Nagerecht
Keuken: Nederlands
Trefwoord: kerst
Voorbereidingstijd: 20 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten
Afkoelen: 2 uur
Porties: 4 personen

Wat heb je nodig:

Ingrediënten

Voor de glühwein:

 • 1 fles rode wijn
 • 1 sinaasappel
 • 150 gram fijne kristalsuiker
 • 1 kaneelstokje
 • 4 kruidnagels
 • 2 steranijs

Voor de bluf:

 • 2 eiwitten
 • 150 ml glühwein
 • kaneelstokjes en steranijs ter decoratie eventueel

Aan de slag!

 • Giet de rode wijn in een ruime pan en voeg plakjes sinaasappel toe, een kaneelstokje, kruidnagels en steranijs. Het makkelijkste is om de kruidnagels in de schil van de sinaasappel te steken, dan vind je geen losse kruidnagels terug in je glas.
 • Verwarm het mengsel zachtjes (niet laten koken, want dan verdampt de alcohol) en laat de smaken minimaal 15 minuten in de wijn trekken. Roer er de suiker door en laat oplossen. Zeef de glühwein en meet 150 ml af. Laat afkoelen (de rest kun je lekker warm opdrinken of in de pan laten en op een later moment drinken).
 • Doe de eiwitten met de afgekoelde glühwein in de kom van een staande mixer en klop tot de eiwitten stijf zijn. Het eiwit moet zo stevig zijn dat je de kom even om kan keren zonder dat het eiwit eruit loopt.
 • Verdeel over vier mooie glazen en decoreer eventueel met een kaneelstokje en een steranijs (niet voor consumptie). Wat eetbare glitter is ook een leuk idee! Serveer gelijk.
Delen op Facebook

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*