Een koektaart of kleine koektaartjes vind ik enig om te maken. Maar eigenlijk ben ik meer fan van hartig dan van zoet. Tijdens een boswandeling (mijn hoofd raakt dan zo lekker leeg!) kwam het opeens bij me op: waarom maak ik geen kaas koektaartjes? Het resultaat is echt super geslaagd. Weinig moeite, groots effect!
Kaaskoekjes
Het zijn de koekjes die ik het allerliefste bak: kaaskoekjes. En waarbij ik mijn best moet doen ze niet achter elkaar op te eten. Deze kaaskoekjes vormen dan ook de basis van mijn kaas koektaartjes. Als alternatief kun je ook deze heerlijke Parmezaanse kaaskoekjes met rozemarijn bakken.
Nagerecht of borrelhap
Super leuk om te serveren als nagerecht, in plaats van een dessert of een kaasplankje. Of op de borrelplank! De vijgen kun je desgewenst ook vervangen door groene of rode druiven of stukjes peer. Met dit recept maak je zo’n 20 kaaskoekjes. Die hoef je natuurlijk niet allemaal te gebruiken voor de koektaartjes. Bewaar de resterende koekjes in een afgesloten trommel. Die leuke kaasmesjes kocht ik een aantal jaar terug bij Blokker. Ik zag iets soortgelijks bij Intratuin. Het borrelplankje is van Boska.
Kaas koektaartjes
Wat heb je nodig (ca. 10 kaas koektaartjes)
Ingrediënten
- 100 gram geraspte oude of belegen kaas
- 100 gram bloem
- 100 gram roomboter
- 1 kuipje (200 gram) MonChou zacht en luchtig
- vijgen of druiven
- Takje rozemarijn
- Pistache- of walnoten
Extra nodig: spuitzak, bakpapier, plastic folie, uitsteekvorm of glas
Kneed de geraspte kaas, bloem en roomboter tot een samenhangend deeg. Wikkel in plasticfolie en laat ca. een half uur rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Rol het deeg uit op een met bloem bestrooid werkblad. Steek er met een steekvorm ronde koekjes uit (ik gebruik meestal een whiskyglas). Beleg een bakplaat met bakpapier en leg hierop de kaaskoekjes. Bak de koekjes in 15-20 minuten lichtbruin in de oven. Blijf er bij, de baktijd kan erg variëren afhankelijk van je oven en de gebruikte kaas. Ze moeten nog een beetje gaan kleuren. Haal de bakplaat uit de oven en laat de kaaskoekjes afkoelen.
Doe de roomkaas in een spuitzak en spuit toefjes op de helft van de kaaskoekjes. Leg er kaaskoekje bovenop en spuit hier ook weer toefjes roomkaas op. Decoreer de taartjes met stukjes vijg of druiven, plukjes rozemarijn en grof gehakte pistache- of walnoten.