Home » Geschiedenis van de kerstboom
Geschiedenis van de kerstboom

Geschiedenis van de kerstboom

De kerstboom, een baken van licht en vreugde tijdens de feestdagen, heeft een geschiedenis die teruggaat tot lang voor het ontstaan van de moderne kersttradities. Ik neem je in deze aanloop naar Kerst mee in de geschiedenis van de kerstboom!

kerstboom

Oorsprong in Germaanse tradities

De oorsprong van de kerstboom gaat terug naar oude Germaanse culturen, waar bomen werden gebruikt in rituelen ter ere van de god van de zon, Baldur. De groenblijvende bomen, vaak versierd met appels en andere vruchten, symboliseerden hoop en het overleven van de winter. Deze gebruiken kwamen samen in de viering van het midwinterfeest, dat later zou worden geïntegreerd in onze huidige kersttradities.

Verspreiding door Europa

In de loop der eeuwen verspreidde het gebruik van de kerstboom zich door Europa, waar verschillende landen hun eigen draai gaven aan de traditie. In de zeventiende eeuw begonnen Duitse immigranten met het introduceren van de kerstboom in Amerika, hoewel het daar pas in de negentiende eeuw echt populair werd. De Britse koningin Victoria en haar echtgenoot prins Albert gaven de kerstboom extra bekendheid door hun eigen kerstboom te versieren, een gebruik dat al snel werd overgenomen door de gewone Engelsman.

Zalig kerst met Allerhande

Een symbool van vrede en verlichting

Tijdens de 19e eeuw evolueerde de kerstboom van een religieus symbool naar een algemeen geaccepteerd ritueel van vreugde en gezinswarmte. Versieringen zoals kaarsen, noten en snoepjes werden toegevoegd, en de introductie van elektrische verlichting in de 20e eeuw maakte de kerstboom nog spectaculairder. En een stuk veiliger!

De moderne kerstboom

Vandaag de dag is de kerstboom onderdeel geworden van de feestdagen over de hele wereld. Van de gigantische bomen op openbare pleinen tot de bescheiden bomen in onze woonkamers, ze stralen allemaal een gevoel van warmte en eenheid uit. De versieringen variëren van traditionele ballen tot persoonlijke aandenkens. De één houdt alles in een vast kleurenpallet, de ander gaat voor bont en kleurrijk. En ook de boom varieert tegenwoordig in kleur, van wit tot roze en goud!

Cadeautjes onder de boom

Steeds meer mensen vieren tegenwoordig Kerst met cadeautjes. Al die mooi ingepakte cadeautjes onder de boom staan dan ook reuze gezellig! Mijn wens dit jaar? Een mooi wijnrek, een paar flesjes om ‘m te vullen en een goed boek, dan ben ik een gelukkig mens!

Fijne feestdagen!  

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

One Comment

  1. Interessant artikel, weer wat geleerd.
    Leuk om te weten waar de kerstboom oorspronkelijk vandaan komt.

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*